El Centre Cultural de la Nau comença setembre amb Fernando Aramburu i Carlos Moreno, el creador de la idea de ‘la ciutat dels quinze minuts’, entre altres
El Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València reprén la seua programació en setembre amb nombroses activitats, entre les quals destaquen les conferències de l’escriptor Fernando Aramburu i de l’organitzador de l’eixida progressiva dels cotxes del centre de París i creador de la idea de “la ciutat dels quinze minuts”, l’urbanista i professor Carlos Moreno.
A més d’aquestes conferències i d’alguns debats, el Vicerectorat de Cultura de la Universitat a través de les diferents aules i unitats ha organitzat per a aquest mes en què comença el curs un concert de la Spanish Brass i les desenes jornades sobre el còmic de València, entre moltes altres activitats que es faran a La Nau.
La programació cultural de la Universitat s’inaugurarà amb el laboratori d’innovació Transdisciplinarietat. Treballar, menjar, viure sense pressa, que organitzen l’Observatori Cultural i l’Àrea de Exposicions de la Universitat, i l’Escola d’Art i Superior de Ceràmica de Manises. Tindrà lloc els dies 8 i 9 de setembre, amb motiu de la clausura de l’exposició de ceràmica que hi haurà a l’edifici. Durant dos dies, diferents veus reflexionaran sobre les transformacions que estan produint-se en els seus respectius camps, des de l’artesania i la producció seriada en ceràmica fins a la gastronomia, el disseny, l’urbanisme o l’agricultura. La vicerectora de Cultura i Esport, Ester Alba, inaugurarà el pròxim dia 8 de setembre a les 16 hores aquestes jornades, en què hi haurà una desena d’intervencions, entre les quals destaca la de l’urbanista i professor de la Sorbona, Carlos Moreno (en vídeo). L’assessor urbanístic de l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, parlarà sobre la ciutat dels quinze minuts.
A causa de la situació sanitària, per a assistir als actes que es facen al Centre Cultural de la Nau caldrà inscriure-s’hi, la qual cosa es podrà fer en la pàgina http://www.uv.es/cultura.
L’Aula de Literatura inicia la programació d’aquest curs amb l’escriptor i premi nacional de narrativa Fernando Aramburu, el 15 de setembre a les 19 hores. Serà una conversa amb motiu de la publicació del seu nou llibre Los vencejos, després del fenomen editorial de Patria.
La música tornarà a la Universitat el 17 de setembre a la vesprada amb el cicle Músiques urbanes. El quintet de metall Spanish Brass dedicarà el seu concert a Frank Zappa (20 hores) en el marc d’un col·loqui (19 hores) sobre aquest músic amb motiu del llibre del professor Manuel de la Fuente. En l’acte participarà, entre altres, Julián Hernández, fundador i líder de Siniestro Total.
Debats i conferències
Els debats i les conferències tindran un gran pes en la programació. L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives ha organitzat una trobada per al dia 16 de setembre sobre el llibre Ecología e igualdad, d’Ernest García, catedràtic de sociología de la Universitat de València. El dia 27 hi haurà un debat sobre la representació del passat colonial amb la projecció del documental Anunciaron tormenta, de l’antropòleg i director de cinema Javier Fernández Vázquez. El primer tindrà lloc a les 19 hores i el documental es projectarà a les 16.45 hores.
Per altra banda, l’Observatori Cultural continuarà la seua activitat el 21 de setembre (18 hores) amb el seminari Altres identitats, altres models de desenvolupament, que comptarà amb professionals de diferents àmbits i activistes en el camp dels drets humans, la interseccionalitat i les minories.
Les activitats continuaran el dia 28 (19 hores) amb la taula redona Els nous reptes de l’edició digital i en paper, organitzat per l’Aula de Poesia, amb les intervencions del soci fundador de Dosdoce, Javier Celaya; l’editor de Publicacions de la Universitat de València, Juan Pérez Moreno; l’editor de ‘Renacimiento’, Abelardo Linares i Joaquín Rodríguez, escriptor i professor universitari. Un dia després, el dia 29, es presentarà la xarxa gastroturística L’exquisit mediterrani, organitzada per l’Aula de Gastronomia, i un seminari web Música en pandèmia: un any després, organitzat per l’Observatori Cultural i on intervindran Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, i Beatriz Fernández, directora de l’Orquestra Filharmònica de la Universitat de València.
Els debats del mes de setembre acabaran el dia 30 (18.30 hores) amb una activitat que organitzarà l’Aula d’Història i Memòria Democràtica amb motiu de la publicació del llibre Rafael Pérez Contel. La pasión por la enseñanza del arte, d’Alejandro Macharowsky, obra sobre la figura de l’artista i professor valencià Rafael Pérez Contel, íntimament compromés amb l’art, l’educació, el pensament, la cultura i la democràcia.
Desenes jornades sobre el còmic, festivals i exposició sobre les republicanes valencianes
Al Centre Cultural de la Nau, de la Universitat de València, tindran lloc del 24 al 26 de setembre les desenes jornades sobre el còmic de València, una cita ja consolidada a la ciutat en l’oferta d’activitats sobre el còmic.
La Nau també organitzarà durant aquest mes la presentació de diferents festivals urbans, el lliurament dels Premis César Simón de poesia (dia 20) i la presentació d’alguns dels guardonats en Activa Cultura i Música. Aquestes ajudes són promogudes per la Universitat de València a partir d’enguany per impulsar les activitats culturals i creatives que mostren la cultura com a eina de projecció social de la institució.
L’Aula de Cinema de la Universitat dedica setembre a la seua vessant formativa mitjançant dos cursos: d’escriptura de guió i d’alfabetització audiovisual.
I per acabar el mes, el dia 30 s’inaugurarà l’exposició Dones i resistència. València 1931-1939. Fotografies de Luis Vidal, en què es contarà la història de la València republicana a través de les dones, un moment històric en què van desfilar davant del fotoperiodista encaixadores de taronges, cosidores d’uniformes, sanitàries, venedores de carrer, conductores de tramvia i, per descomptat, milicianes que lluitaren al front de guerra.