El Centre Cívicocultural de Patraix comptarà amb sala d'exposició arqueològica i arxiu històric del barri
L'Ajuntament Ple ha acordat hui, per unanimitat, reservar un espai en el futur Centre Civicocultural del barri de Patraix, que es destinarà a Sala d'Exposició de restes arqueològiques trobades en el barri. Així mateix, el centre albergarà el futur Arxiu Històric de Patraix. L'acord es fruit de l'acord aconseguit entre el Govern local i el Grup Ciutadans, que ha rebut el suport del Grup Popular.
L'habilitació del Centre Cívicocultural en el barri és una reivindicació històrica del veïnat del barri, i tal com ha explicat el regidor de Desenvolupament Urbà, Vicent Sarrià, el projecte es preveu que siga executat en una parcel·la situada entre els carrers Salabert i Impressor Monfort. De fet, ja hi ha una partida pressupostària prevista per a la redacció del projecte, la qual cosa suposarà el punt de partida del centre.
Segons l'acord plenari aconseguit hui, el futur centre albergarà espais destinats a l'Arxiu Històric de Patraix i a l'exposició de les restes arqueològiques trobades en la zona.
REBUIG AL PEPP (PRODUCTE PANEUROPEU DE PENSIONS INDIVIDUALS)
Durant la reunió de hui, el Ple de l'Ajuntament ha aprovat dirigir-se a la Comissió Europea «perquè retiren la proposta del PEPP (Producte Paneuropeo de Pensions Individuals)», per entendre que este instrument no és «una eina de protecció social, sinó un mecanisme d'acumulació de capitals». Els tres grups del Govern local han donat suport a la moció, mentre que PP i Ciutadans s'han abstingut.
La portaveu Sandra Gómez, delegada de Persones Majors, ha defensat la proposta, presentada pels tres portaveus del Govern municipal, en la qual es denuncia que d'aprovar-se el PEPP, «es produirà un desviament de possibles cotitzacions socials que podrien augmentar els ingressos dels sistemes públics de pensions a empreses privades que obtindran importants beneficis». De fet, tal com se subratlla en la proposta, el principal objectiu del PEPP «no és garantir unes pensions dignes per a les treballadores i treballadors en l'edat de la jubilació, sinó obtenir més capital i canalitzar-ho cap a inversions europees a llarg termini en l'economia real».
El Govern local ha defensat que «ha de ser ser el sector públic, a través d'un pressupost europeu molt major que l'actual, el responsable de decidir i executar les inversions necessàries per a l'economia i la societat europees». Per açò, el Ple ha aprovat també dirigir-se al Govern espanyol perquè propose i done suport a la retirada d'esta proposta en el Consell Europeu, així com als Grups Parlamentaris, perquè rebutgen esta proposta de regulació quan isca a debat. La Corporació demanarà també a les dos instàncies que «estudien les mesures necessàries per tal que els sistemes públics de pensions garantisquen unes pensions dignes i suficients».
Tal com ha defensat Gómez en la proposta, la innovació financera no garantirà pensions segures, «sinó que contribuirà a l'acumulació de capitals a la busca de valoració i a la inestabilitat financera que es va desencadenar a partir dels processos de financiarització de l'economia capitalista mundial», i ha qualificat la iniciativa de «despropòsit i irresponsabilitat».
Els grups de l'oposició han rebutjat que el marc municipal siga l'adequat per a debatre este tipus de qüestions: el PP ha presentat una moció alternativa, que ha tingut el suport de Ciutadans, en la qual precisament, es proposava «que qualsevol decisió sobre un tema tan sensible i de tanta transcendència com el debat sobre el PEPP siga objecte d'estudi, anàlisi i debat en el marc del Pacte de Toledo on tenen representació tots els partits polítics».
Els portaveus del Govern local han defensat la necessitat d'impulsar esta iniciativa des de tots els àmbits, també el municipal, i han rebutjada l'acció dels populars, per la qual cosa l'alternativa ha sigut rebutjada. En la votació, la proposta inicial ha eixit endavant amb els vots de Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú, mentre que PP i Ciutadans s'han abstingut.