El Centre del Carme proposa una Setmana Santa en clau cultural
Jaime Hayon, Marina Puche i els fotògrafs Cristina de Middel, Miguel Trillo i Ricardo Cases protagonitzen l’agenda expositiva del CCCC
Trobades de mediació i una cuidada oferta infantil conviden públic de totes les edats a gaudir de la cultura en les vacances de Pasqua
Coincidint amb les jornades festives de Setmana Santa i les vacances escolars de Pasqua, el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta una agenda completa d’exposicions i activitats culturals per a visitants de totes les edats.
“Després de la setmana fallera, en la qual el Centre del Carme va rebre un total de 17.966 visitants en les seues exposicions i activitats culturals, preparem la Setmana Santa i les vacances de Pasqua amb una programació cultural rica i variada, per a tots els públics, amb cinc exposicions de gran qualitat i una àmplia proposta de mediació, amb activitats especialment concebudes per al públic familiar i la infància”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
La cartera expositiva del CCCC
El Centre del Carme compta amb cinc exposicions en cartell, tres d’aquestes inaugurades fa només uns dies, i la mostra més popular de la temporada fins al moment, ‘Jaime Hayon. Infinitamente’, disponible fins al 16 d’abril en les sales Ferreres i Goerlich.
Comissariada per Hayon Studio i organitzada i produïda íntegrament pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), en el marc del programa oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022, es tracta de la primera gran retrospectiva que se celebra a Espanya sobre l’univers de Jaime Hayon. El CCCC reuneix en un gran desplegament expositiu tot l’univers del polifacètic creador —Premi Nacional de Disseny 2021— amb un recorregut a través dels materials, les ferramentes, el procés creatiu, la inspiració i les referències.
La sala Zero i el claustre gòtic del Centre del Carme ofereixen una proposta contemporània vinculada a les Falles de la mà de l’artista valenciana Marina Puche, primera dona responsable del disseny de la falla municipal de 2023. ‘Amor a primera tinta’, disponible fins al 28 de maig, dona protagonisme a l’enginy, l’estètica i el disseny, i compta amb peces produïdes ‘ex professo’ per a l’exposició, a més d’una selecció de ninots, dibuixos, esbossos, murals i retallables en què es fusionen il·lustració i Falles. La mostra inclou també peces realitzades per l’artista en porcellana, en les quals vincula aquest material amb el disseny; tot això, acompanyat per una escultura de grans dimensions situada en el claustre gòtic del Centre del Carme.
Les tres últimes obertures del CCCC donen protagonisme a la fotografia contemporània de la mà de tres creadors de primera línia: Cristina de Middel, Miguel Trillo i Ricardo Cases, que ofereixen les seues personals visions del món actual, la joventut, l’art i la vida quotidiana.
L’alacantina Cristina de Middel, que presideix la prestigiosa agència Magnum i és Premi Nacional de Fotografia en 2017, mostra en ‘Etcétera!’ el seu personal discurs amb què intenta qüestionar les regles tradicionals de l’exhibició fotogràfica, trencant els conceptes bàsics d’unicitat, orde i narració, amb els quals se solen oferir els projectes artístics en les sales d’art. L’exposició pot visitar-se fins al 18 de juny en la sala Carlos Pérez del CCCC.
‘Miguel Trillo. AsiaTown’ és una exposició produïda pel Consorci de Museus, que es presenta a València després d’estrenar-se en el marc de col·laboració amb el Centre Cultural Las Cigarreras, en PhotoAlicante, que pretén mostrar al públic el resultat del treball realitzat per l’artista en les primeres dècades del segle XXI a Àsia. La mostra, disponible en la sala 1, reuneix retrats de gent jove a peu de carrer en diferents ciutats asiàtiques, des d’Oceania fins al golf Pèrsic, que donen testimoni de l’inici d’una nova cultura urbana, els paràmetres estètics de la qual s’han expandit globalment gràcies a Internet, les xarxes socials i l’‘smartphone’.
‘Ricardo Cases. El ficus del Parterre’ mostra en la sala 2 del CCCC el resultat de deu anys de treballs fotogràfics centrats a representar el paisatge del ‘Llevant’, prenent com a base la costa o entorns rurals. En 2018, Ricardo Cases va començar una producció de fotografies amb la ciutat de València com a escenari d’exploració i recerca. Arran d’aquesta investigació, van sorgir sèries com ‘El ficus del Parterre’, resultat de la trobada amb llocs i motius que apareixen com a curtcircuits o clixés en desús del caràcter local.
De manera paral·lela a les exposicions, el Centre del Carme proposa una bateria d’activitats de mediació cultural: la visita-taller ‘Ni por favor ni por favar’, dirigida a grups intergeneracionals, se celebrarà el diumenge 9 d’abril de 12.00 a 13.30 hores, i té com a objectiu desconstruir les jerarquies, dinàmiques i automatismes que hi ha en les famílies per a assajar altres maneres de conviure. La visita performativa ‘Sentaeta’, el dissabte 8 d’abril de 12.00 a 13.00 hores, experimentarà amb les formes que tenen les persones de relacionar-se entre si quan coincideixen amb els espais expositius i les seues obres.
‘Campament desobedient’ i CCCContes per als públics més joves
La proposta específica per a la participació infantil es materialitza, d’una banda, en el ‘Campament desobedient’ i la iniciativa CCCContes.
‘Campament desobedient’ és una activitat ideada i organitzada per l’equip d’educació i mediació del CCCC, dirigida a xiquetes i xiquets d’entre 6 i 12 anys, que podran experimentar la felicitat i gaudir jugant, imaginant i cocreant els dies 11,12, 13 i 14 d’abril, coincidint amb el període no lectiu. El projecte proposa crear un lloc de participació real en què els menors decidisquen què volen fer i com, transformant el fet d’aprendre en una experiència viva. Així, participen en l’organització i gestió de l’espai d’aventures amb el suport d’un equip que facilitarà els processos creatius als més xicotets. A causa de l’alta demanda i l’èxit de participació, les places ja estan esgotades.
Per la seua banda, CCCContes, una iniciativa impulsada pel Centre del Carme en 2018 i desenvolupada per l’associació cultural Ciutat de Contes, té l’objectiu d’acostar l’espai cultural a xiquets i xiquetes a través d’un relat amb el qual disfrutar dels valors i missatges de les exposicions vigents, de manera immersiva, itinerant i lúdica. Cada sessió de CCCContes és diferent i única, i s’adapta tant a un entorn variable com a l’audiència, que formarà part d’un recorregut pels claustres i les mostres actuals.
Les pròximes sessions de CCCContes se celebraran el dissabte 8, dimarts 11, dimecres 12, dijous 13, divendres 14, dissabte 15 a les 18.00 hores; mentre que les sessions del diumenge 9 i 16 d’abril seran a les 12.00 hores. L’activitat dura entre 60 i 90 minuts, és d’accés lliure a partir dels 4 anys, sense reserva prèvia fins a completar aforament.