elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme promou l'art com a vehicle per a la inclusió i cohesió socials

El Centre del Carme promou l'art com a vehicle per a la inclusió i cohesió socials

    El Centre del Carme ha inaugurat el programa Altaveu amb l'exposició 'Tots som Valentia', una obra creada per diversos col·lectius i associacions valencians amb la coordinació de Rebombori Cultural, que romandrà fins al 3 de desembre.

    Noupertres, La Casa Grande, Asindown, Associació Alfil, Bona Gent, AICO, Associació Valenciana per a la Síndrome Prader Willi i Associació Valenciana de Sords són els primers col·lectius que ocuparan la sala Contraforts del centre d'art. Tots ells formen part del projecte que Rebombori Cultural ha ideat a fi de difuminar els límits falsos que la societat imposa a la creativitat en funció d'ètnia, condicions socials, diversitats funcionals, edat, qüestions de salut o econòmiques.

    Així s'ha presentat la primera proposta del programa Altaveu, que donarà a conéixer sis projectes més al llarg de 2017 i 2018, seleccionats de la convocatòria del mateix nom per a la inclusió i cohesió socials.

    El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha presentat l'exposició acompanyat per representants de Rebombori Cultural.

    El director del Centre del Carme ha manifestat que "a través del programa Altaveu el Centre del Carme promou l'art com a vehicle per a la integració social".

    "Amb Altaveu estenem el nostre programa educatiu a través de les diferents propostes seleccionades, fomentem la participació dels col·lectius més sensibles de la nostra societat en l'àmbit cultural i donem a conéixer el treball de molts professionals en aquesta matèria", ha explicat Pérez Pont.

    El director del Centre del Carme ha assenyalat que "obrir la porta d'un centre d'art a aquest tipus de projectes és una forma de contribuir a la professionalització d'artistes o mediadors que realitzen el seu treball en aquest àmbit, moltes vegades de forma desinteressada, per la qual cosa aquestes exposicions que acollirà el Centre del Carme són un esperó perquè la seua labor no desaparega".

    Pérez Pont ha conclòs recordant que "Altaveu no exhibeix un conjunt d'exposicions, sinó que mostra el resultat d'un procés de treball desenvolupat al llarg d'uns quants mesos amb els distints col·lectius".

    'Tots som Valentia', una obra creada per col·lectius reals de la València actual, s'apropia de la sala Contraforts. Es tracta d'un enorme llenç sobre el qual han intervingut, de manera ordenada i consensuada, diferents grups, tots ells guiats per un conjunt de monitors que han aportat tot el material i les claus per a executar un exercici de creació col·lectiva en aules i espais dels centres que s'han incorporat al projecte. Aquests fragments estan, en realitat, connectats, però cada participant desconeixia quasi completament l'aportació creativa dels altres. En una espècie de 'cadàver exquisit', s'ha elaborat un discurs en forma de llenç continu que comprén els murs de la sala Contraforts no com una amalgama de fragments diferenciats, sinó com una sola creació.

    Segons Laia Serna, de Rebombori Cultural, "d'aquesta manera volem difuminar els límits falsos que la societat imposa a la creativitat en funció d'ètnia, condicions socials, diversitats funcionals, edat, qüestions de salut o econòmiques o qualsevol altre factor. Es tracta d'una mostra de la creativitat humana col·lectiva, una posada en comú per part de diversos sectors que habiten la nostra ciutat i comparteixen la sensibilitat i la capacitat d'expressió a través de llenguatges plàstics".

    Valentia és el topònim que, pel segle II, van triar els romans per a designar la nostra ciutat. Valor, fortalesa, vigor... Precisament, el tema per a guiar els participants en la creació d'aquesta obra col·lectiva és comú a tots, la nostra ciutat, l'espai que habitem i ens és propi, fins i tot si la societat insisteix a qualificar determinats grups d'habitants com a sectors en risc d'exclusió social.

    Aquest projecte busca evidenciar que tots els col·lectius participants en la creació tenen la mateixa condició d'habitants de València. Valencians i valencianes, bé de naixement o d'adopció, han pogut plasmar la seua visió, el seu sentiment, les seues sensacions i les emocions que els desperten, tant si són positius com si són negatius, sobre aquest llenç col·lectiu.

    "Apel·lem al seu coratge a l'hora d'expressar-se, tant pel valor que té la seua opinió, la seua veu, com pel valor d'alçar-la des d'una situació que, sovint, és desfavorable per a fer-se escoltar. El llenç mostra aquesta valentia", han manifestat des de Rebombori Cultural.

    Pròxims projectes

    'Finestral a la ciutadania', de l'artista Helena Estela Baeza, és el pròxim projecte que es podrà veure a la sala Contraforts cap a finals d'any. El projecte té molt a veure amb l'experiència viscuda per l'artista representant des de la comissió d'organització i l'aportació artística performàtica en la Biennal d'Art de Berlín del 2012. 'Finestral a la ciutadania' pren com a espai de referència l'associació cívica El Ventanal, al barri de la Saïdia. Es tracta d'un projecte col·lectiu d'un gran grup heterogeni de persones, amb històries vitals i orígens geogràfics diversos i de tot tipus d'edats.

    L'any que ve es mostraran altres cinc projectes: 'Transitar espais. Memòries del poble gitano', de La Dula; 'Casa Llar', de Serveis Socials de Sant Joan de Déu de València; 'Fills del jardí', de Kairi Jemli i l'Associació Joves Artistes Precaris; 'Creixem al Carme', de Jodie Dinapolie, i 'Històries Devihda', de Pilar Quinto Devesa.

    Pujar