elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Centre del Carme convida a veure el món amb els ulls de la infància en el cicle ‘Universos infantils’

El Centre del Carme convida a veure el món amb els ulls de la infància en el cicle ‘Universos infantils’
  • El cicle de cinema ‘Universos Infantils’ s’oferirà aquest Nadal, del 26 al 29 de desembre i del 2 al 5 de gener, amb entrada gratuïta

  • Dirigit per a públic familiar es presenten des d’immortals clàssics dirigits per Chaplin o Alexander Mackendrick fins al món contrasentit de Lewis Carroll filtrat per la inventiva de Walt Disney, o els mons d’imaginació de Hayao Miyazaki i Tim Burton

El Centre del Carme Cultura Contemporània ofereix aquest Nadal nou sessions de cinema que presenten el món vist amb els ulls de la infància o l’adolescència. Un cicle cinematogràfic que recull una visió especialment rica i variada dels universos infantils, tal com han sigut imaginats per autors singulars.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, ha manifestat que “es tracta de propostes entendridores i estimulants que connecten tant amb el públic infantil com amb l’adult, que desperten en nosaltres el xiquet o xiqueta que portem dins, i ens ajuda a comprendre les seues il·lusions o els seus temors per a acompanyar-los en aquest complex camí des de la infància o l’adolescència fins a l’edat adulta”.

Pérez Pont ha afegit que “aquest cicle s’inscriu dins del nostre programa CCCCinema amb el qual estem acostant la cultura cinematogràfica a tots els públics, aprofitant la capacitat comunicadora del cinema per a transmetre històries que ens fan reflexionar alhora que podem gaudir d’una alternativa d’oci cultural”.

Del 26 al 29 de desembre i del 2 al 5 de gener, a partir de les 18 hores, es podrà gaudir des d’immortals clàssics dirigits per Chaplin o Alexander Mackendrick fins al món absurd de Lewis Carroll filtrat per la inventiva visual de Walt Disney, els mons d’imaginació desbordant de Hayao Miyazaki i Tim Burton o les visions més realistes del trànsit a l’edat adulta a càrrec de cineastes contemporanis tan rellevants com Jeff Nichols o Céline Sciamma.

Tots ells, d’una manera o altra, reconstrueixen el món a través dels ulls de la infància o l’adolescència, i ho fan sense condescendència, amb valentia a l’hora d’abordar qüestions complexes amb sensibilitat i empatia amb els més xicotets. Conceben el cinema, en definitiva, com un entreteniment que no consisteix en una mera evasió del món sinó que constitueix, per contra, una eina extraordinària que permet a tots els públics créixer, comprendre millor i enriquir-se a través de la mirada.

El coordinador del cicle, Pablo Hernández ha insistit que “les diferents pel·lícules aborden els universos infantils des d’una mirada autoral, que no simplifica la manera en què les xiquetes i xiquets descobreixen el món. En aquest sentit, algunes pel·lícules se centren a explorar un món ple d’imaginació i creativitat, però també altres títols afronten qüestions com la diversitat d’identitats, la desigualtat en el món, la gestió del dolor o l’abandó dels mites infantils en el pas al món adult. Tot això a través de les imatges i relats creats per cineastes rellevants en la construcció d’aquests mons infantils en el cinema”.

La major part del programa està dirigit a tots els públics, per a gaudir en família, encara que també s’inclouen títols per a públic preadolescent i adolescent com ‘Mud’, que està programada per al dia 5 de gener.

El clàssic de Disney ‘Alicia en el país de las maravillas’ (EUA, 1951) inicia el cicle el dijous 26 de desembre, i acompanyarà el públic per les extraordinàries històries del Barreter Boig, la Reina de Cors o el frenètic Conill Blanc.

El divendres 27 de desembre es projectarà ‘El viaje de Chihiro’ (Hayao Miyazaki, Japó, 2001) una pel·lícula d’animació que conta les aventures d’una xiqueta de deu anys, Chihiro, que després de travessar un túnel, s’introdueix en un món fantàstic, en el qual no hi ha lloc per als éssers humans.

En aquest cicle també hi ha espai per a un clàssic dels clàssics: de 1921 és aquesta producció de Charles Chaplin, ‘El chico’ que es podrà veure el dissabte 28.

Una mare soltera d’escassos recursos abandona el seu bebé, amb l’esperança que una família rica l’aculla. Però el menut acabarà en mans d’un rodamon, qui prompte s’encapritxarà i decidirà tirar-lo endavant com siga. Quan el xiquet cresca i arribe als cinc anys, la lluita per la supervivència i per romandre junts serà tota una aventura.

La recerca de la identitat i l’autodescobriment troben en ‘Tomboy’ (França, 2001), un fidel aliat. Dirigida per Céline Sciamma, narra la història de Laure que, després d’instal·lar-se amb la seua família en un barri dels afores de París, aprofita el seu aspecte i el seu tall de cabells per a presentar-se com un xic davant de les seues noves amistats, i assumeix el nom de Michael.

El dijous 2 de gener, es podrà veure ‘Bestias del sur salvaje’ (Benh Zeitlin, EUA, 2012). Qualificada per la crítica com una pel·lícula màgica, amb una direcció superba, el film va obtindre 4 nominacions als Oscar en 2012, incloent el de millor pel·lícula.

Al sud del planeta, el nivell de les aigües està pujant vertiginosament i els dics s’afonen. Una intrèpida xiqueta de sis anys viu en una xicoteta comunitat a la ‘Bañera’, una illa envoltada per aigua creixent. Son pare li ensenya a sobreviure per si mateixa, i la prepara per a quan arribe el dia en què ell no puga protegir-la.

El divendres 3 de gener s’oferirà una sessió doble amb els films ‘Crin blanca’ (Albert Lamorisse, França, 1953) i ‘Frankenweenie’ (Tim Burton, EUA, 1984).

‘Crin blanca’ conta la història d’un xic que enceta amistat amb un cavall blanc, conegut com a ‘Crinera blanca’, líder d’una cavallada d’equins salvatges que viuen en llibertat a Camargue. Els ranxers de la regió intenten capturar sense èxit l’esmunyedís i indomable cavall que, una vegada i una altra, aconsegueix escapar.

En ‘Frankenweenie’ Vïctor Frankenstein, un xiquet aficionat al cinema, realitza curtmetratges protagonitzats pel seu gos Sparky fins que aquest és atropellat per un camió. A l’escola, Víctor aprén sobre l’impuls elèctric dels músculs i se li ocorre usar aquesta tècnica per a reviure la seua mascota.

El dissabte, 4 de gener es podrà veure ‘Viento en las velas’ (Regne Unit, 1965) d’Alexander Mackendrick. Ambientada en 1860, uns xiquets són repatriats des de Jamaica a Londres perquè reben, tal com desitgen els seus progenitors, una educació més acord als paràmetres britànics. Durant la travessia, el vaixell és abordat per uns pirates al comandament del capità Chávez, que després de l’assalt i amb gran sorpresa descobrirà que els xiquets s’han quedat al seu vaixell.

Acomiada el cicle ‘Mud’ (EUA, 2012), una pel·lícula per a majors de 12 anys, dirigida per Jeff Nichols amb Matthew McConaughey com a protagonista.

En una illa del Mississipí, dos xics descobreixen un fugitiu anomenat Mud. Ha matat un home per a protegir l’amor de la seua vida, i ara s’oculta dels caçadors de recompenses. Els xics accedeixen a ajudar-lo sense saber que l’aparició de Mud significarà la fi de les seues infàncies.

Pujar