El CCCC proposa una reflexió sobre la societat actual des del disseny
El Centre del Carme Cultura Contemporània presenta 'CCCC Disseny Channel. Un contenidor de visions des del disseny', un projecte audiovisual del CCCC
El director del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC), José Luis Pérez Pont, ha presentat 'CCCC Disseny Channel. Un contenidor de visions des del disseny', en el CCCC.
Pérez Pont ha estat acompanyat pel director del projecte, Alejandro Benavent i pels dissenyadors i les dissenyadores participants en el primer capítol de 'CCCC Disseny Channel', Vicent Martínez, dissenyador de producte; Nacho Lavernia, dissenyador gràfic i de producte; Diego Mir, il·lustrador i dissenyador gràfic; Fase Studio (Cristina Alonso & Raül Vicent), disseny gràfic.
'CCCC Disseny Channel' és un projecte audiovisual del CCCC, un espai obert a la plasmació d'idees i opinions, que planteja possibles solucions des de la disciplina del disseny a problemes que afecten les persones en el nostre entorn pròxim. El seu objectiu és posar la creativitat del col·lectiu de dissenyadors al servei de la societat, obrint nous camins i oferint múltiples enfocaments davant dels reptes d'una societat en contínua evolució.
Pérez Pont ha assenyalat que "coincidint amb la celebració de València Capital Mundial del Disseny 2022, el CCCC es proposa amb aquesta iniciativa repensar la nostra societat des del disseny. Aprofitant un moment en què s'ha posat el focus a València, abordem el disseny des de múltiples perspectives no solament com una manera de visibilitzar la creativitat valenciana sinó com una manera de mirar cap a dins i de proposar altres modes de ciutat de la mà de grans professionals".
Amb un objectiu eminentment didàctic i cultural, s'han desenvolupat més de 30 documents audiovisuals que recullen les opinions de distints professionals de les indústries del disseny davant d'un repte o qüestió per resoldre. En aquesta primera etapa el projecte es construeix a través de set temes agrupats en set capítols, en els quals han participat més de 25 professionals de diferents especialitats creatives que desenvolupen el seu treball a la Comunitat Valenciana.
El director del projecte, Alejandro Benavent ha assenyalat que "l'objectiu de 'CCCC Disseny Channel' és generar un espai d'opinió i debat entorn de temes d'actualitat del disseny que afecten el nostre entorn més pròxim; estimular la participació dels professionals de les indústries del disseny en qüestions relacionades amb la convivència i l'ús de l'espai públic i donar visibilitat al disseny local, posant al servei de la societat la seua capacitat d'aportar solucions a problemes de la vida quotidiana".
En aquesta primera etapa que arranca l'octubre de 2021 i es desenvoluparà fins a desembre de 2022, es publicaran, en el canal de YouTube del Consorci de Museus així com en la web 'www.dissenychannel.es' cada una de les peces audiovisuals que conformen la sèrie.
Aquesta iniciativa ha comptat en aquesta primera fase amb la participació de professionals del disseny com Vicent Martínez, Nacho Lavernia, Fase Studio, Marisa Gallén, Daniel Nebot, Ibán Ramón o María Navarro (gerent de l'Associació Dissenyadors Comunitat Valenciana); l'arquitectura i el disseny com Andrés Alfaro, Tito Llopis o Fran Silvestre; de les arts visuals com Lucas Oliete 'Luce', Maribel Domenech o Ernesto Casero, de la il·lustració com Diego Mir; l'interiorisme com Francesc Rifé i Pepe Cosín així com de la docència amb la participació d'Antonio Sánchez (subdirector EASD València) i Carmen Sevilla (docent EASD València) o Manuel Lecuona (catedràtic UPV), a més de representants de distintes entitats i empreses valencianes entre les quals es troben Andrea Castaño (Viccarbe), Mireia Juan (Makea tu vida), Alex Penadés (Jeanologia), Alejandra Gandia Blasco (Gandia Blasco), José Martínez Medina i l'analista de 'Tendencias', Pepa Casado.
Com assenyala Alejandro Benavent "'CCCC Disseny Channel' no és un canal de televisió per subscripció nord-americana. És un producte audiovisual de qualitat sobre cultura del disseny, dirigit al públic general i a tot aquell que vulga saber un poc més del disseny i els seus valedors produït a la Comunitat Valenciana pel CCCC".
En aquesta primera entrega, sota diversos epígrafs o línies argumentals 25 professionals dels distints àmbits de la creació valenciana participen en una reflexió coral sobre la naturalesa i els valors del disseny en la nostra societat. Al llarg d'aquests 7 capítols traçaran un únic dibuix global compost de múltiples visions que, des de la particularitat del valencià, oferiran una visió holística i transversal del disseny.
El primer tema és 'Origen'. En aquest, Vicent Martínez, Nacho Lavernia, Diego Mir, i Fase Studio (Cristina Alonso i Raül Vicent) parlaran dels inicis del disseny, relativament recents, tal com ho coneixem hui dia a València però també de l'acte creatiu com a definidor del fet humà en la seua essència més primigènia.
Així, durant la presentació s'ha avançat algunes claus d'aquest primer capítol amb presència dels seus participants.
Incloent noves modalitats de disseny com el 'design thinking', el disseny de serveis, el disseny social i altres pràctiques en què no hi ha objecte ni indústria, Nacho Lavernia comparteix la seua definició actualitzada de 'disseny'.
Incidint en la idea del fet que el disseny no té nacionalitat ni gènere, l'equip Fase revela en 'Origen' que per a realitzar els cartells de Falles 2021 es van inspirar en cartellistes valencians, però també en múltiples referències 'art decó' del període d'entreguerres de tot Europa.
Diego Mir fa una aposta per València -capital mundial del disseny 2022- com una oportunitat única per a desenvolupar una part pedagògica i que la societat entenga, finalment, el propòsit i la utilitat de la professió.
Per la seua banda, Vicent Martínez, afirma que ser dissenyador és sobretot una actitud propositiva, una manera de no ser indiferent al món.
A 'Origen' el seguirà 'Coneixement', com a sinònim de saber, invitant els agents implicats a parlar de cultura i de formació i educació; en el capítol titulat 'Naturalesa' es parla de sostenibilitat i economia circular. El capítol següent parlarà sobre el 'Cos' com a matèria de disseny, de cossos redissenyats i de disseny per a cossos. 'Llar', 'Confort' i 'Ciutat' tanquen aquesta primera temporada de 'CCCC Disseny Channel' reflexionant sobre ciutadania, civisme i urbanitat.