La Càtedra de Cultura Territorial presenta l'informe 'Evolució i Situació Territorial de la Comunitat Valenciana'
Aquest divendres 23 de novembre la Sala Palmireno de la Facultat de Geografia i Història acull aquesta jornada organitzada per la Càtedra de Cultura territorial i el Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat de la UV. L'escenari territorial de la Comunitat Valenciana s'analitzarà a través de vuit conferències centrades en la vertebració, l'accessibilitat, sostenibilitat i custòdia del territori.
Inauguraran el simposi, divendres a les 9 hores, Jorge Hermosilla, vicerector de Projecció Territorial i Societat; Josep Montesinos, degà de la Facultat de Geografia i Història; José Luis Ferrando, secretari autonòmic d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori; i Joaquín Farinós, director de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana.
En la jornada es presentaran els resultats dels treballs realitzats per diversos experts de les universitats valencianes, professionals i responsables d'organitzacions vinculades amb el territori, sobre qüestions relatives a la qualitat, l'estructuració i el govern territorials. També s'analitzaran les tendències i els canvis que s'han produït en els últims anys i les perspectives de futur per al territori valencià.
Les vuit conferències programades se succeiran en dues sessions, de matí i vesprada, totes elles amb el territori com a nucli comú. Els professors i investigadors del IIDL-UV Javier Esparcia, Luis del Romero i Jaime Escribano se centraran en el paper dels espais rurals i la cooperació urbano-rural en l'articulació del territori valencià. Eduardo García de Leonardo (Dret Administratiu i Processal de la UV) oferirà una anàlisi de l'evolució de la producció legislativa en relació amb el desenvolupament territorial sostenible. Els professors Juan Ramón Gallego i Josep Vicent Pitxer (Economia Aplicada UV) tractaran la base territorial del desenvolupament econòmic a la Comunitat Valenciana. I la professora Carmen Zornoza (Geografia UV) i Enrique Peiró (Càtedra Cultura Territorial) s'ocuparan de l'evolució i canvis en el sòl urbà, urbanitzable i no urbanitzable, a la Comunitat Valenciana. També oferirà una conferència el professor Enrique Antequera, de la Universitat Politècnica, que tractarà l'accessibilitat i connectivitat del territori valencià; i participaran com a ponents representants de l'empresa Cercle i de l'organització sense ànim de lucre Avinença, ambdues especialitzades en vertebració i custòdia del territori.
Aquestes jornades s'inscriuen en el marc d'actuació de la Càtedra de Cultura Territorial Valenciana, fruit de l'estreta col·laboració entre la Universitat de València, a través del Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat, i la Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori. Aquesta càtedra naix amb vocació de ser un vincle entre el món acadèmic, el polític i el ciutadà, constituint l'espai de referència per a anàlisi, recerca i difusió dels aspectes i temes relacionats amb el territori.