Catalá destaca el paper de les universitats de València en la reconstrucció després de la dana
L'alcaldessa de València subratlla que “s'ha reorientat el binomi Universitat-Ciutat per a enfocar-lo cap a la reconstrucció, la seguretat i la prevenció”
L'alcaldessa de València, María José Catalá, ha destacat el paper de les universitats en la reconstrucció després de la dana i ha afirmat que “teníem clar que el “saber” que residix a les seues aules és la garantia per a protegir millor els nostres veïns”, durant l'acte de celebració del 525 aniversari de la fundació de la Universitat de València (UV).
En este sentit, Catalá, qui ha agraït que es posposara esta commemoració per respecte cap a les víctimes i localitats afectades per la riuada, ha recordat que en les primeres setmanes de l'emergència la seua primera reunió “enfocada cap a la reconstrucció” va ser amb la rectora de la Universitat de València i amb el rector de la Politècnica i ha agraït “l'agilitat i generositat de tot l'equip de la UV per a reorientar el binomi Universitat-Ciutat i enfocar-lo cap a la reconstrucció, la seguretat i la prevenció”.
Referent a això, la primera regidora ha indicat que “la setmana passada vam donar llum verda al disseny d'un pla per a formar a la població en la resposta davant les emergències. Un programa ambiciós perquè els ciutadans disposen del coneixement i la preparació necessària per a saber com actuar en cas d'emergència i davant les possibles situacions que això genere”.
L'acte de commemoració, celebrat en el Paranimf de La Nau, ha comptat també amb la presència de la rectora de la Universitat de València, Mavi Mestre; de la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant; de la vicepresidenta primera de la Diputació de València, Natalia Enguix; de la secretària general de la Universitat de València, María Elena Olmos; de membres del Consell de direcció i del Consell de Govern, així com de deganes i degans de les Facultats, entre altres.
Durant la seua intervenció, l'alcaldessa ha indicat que “l'Ajuntament de València va ser la institució impulsora de la creació de la Universitat de València fa 525 anys” i ha remarcat “que sempre hi ha hagut una relació molt estreta i de molta col·laboració i l'exemple més pròxim és amb la recent riuada”.
Així mateix, María José Catalá ha subratllat que la Universitat “ha acompanyat a la ciutat durant més de cinc segles, ha resistit guerres, pandèmies, crisis econòmiques i climàtiques, ha contribuït al desenrotllament cultural, social, econòmic i urbà de la ciutat, així com l'exemple que ha donat en el camí cap a la igualtat i la ruptura de molts sostres de cristall des de Concepción Aleixandre i Manuela Solís, primeres dones llicenciades en 1889, fins a la primera dona rectora, Mavi Mestre”.
“Una universitat – ha continuat l'alcaldessa – que ha sabut evolucionar amb els temps i projectar-se cap al demà, que s'ha convertit en un centre del saber, una universitat global, líder en múltiples camps i connectada amb les principals aliances i xarxes internacionals científiques i de docència. No és fruit de la casualitat. És el resultat del treball constant d'una comunitat universitària compromesa, exigent i creativa”.
Catalá, qui ha recordat a Mario Vargas Llosa com “un escriptor universal, que hui ens ha deixat, i un ferm defensor de la llibertat i de l'educació”, ha conclòs indicant que “les ciutats que progressen són aquelles que saben cuidar de la seua universitat i les universitats que transcendixen són aquelles que mai s'obliden de la seua ciutat i, per això, València hui alberga un dels centres del saber més prestigiosos d'Europa”.
Per part seua, Mavi Mestre ha realitzat un recorregut de la història de la universitat des de la seua creació en 1499 per iniciativa dels Jurats de la Ciutat, òrgan de govern precursor de l'Ajuntament, fins al moment actual.
En la seua intervenció, la rectora ha destacat que la Universitat de València és “una universitat moderna amb un gran pla d'inversions, que ha iniciat la remodelació més gran dels nostres campus universitaris per a continuar tenint les instal·lacions més capdavanteres” i ha posat de manifest que hui dia “som la segona de la universitat espanyola, segons els rànquings més prestigiosos, gràcies al treball de totes les persones que conformen la UV i del nostre alumnat, que presenta el millor rendiment del sistema universitari valencià”.
Durant l'acte, la Universitat de València ha atorgat el seu reconeixement a l'Ajuntament de València; la Diputació de València; al Consell Jurídic Consultiu; al Consell Valencià de Cultura; a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; al Comité Econòmic i Social; a les Corts Valencianes; i a l'Arquebisbat de València. També a institucions de l'Administració de Justícia; Cossos i Forces de Seguretat; la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació; l'Agència Valenciana d'Avaluació i Prospectiva (AVAP); l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA); el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC); i el Govern d'Espanya.
Així mateix, s'han guardonat amb el bust de Lluís Vives als Ajuntaments d'Alpuente; Bétera; Canals; Dénia; El Puig; Llíria; Oliva; Sumacàrcer; Tavernes de la Valldigna; Titaguas; Tuéjar; Villar del Arzobispo; Chiva; Alzira; l'Eliana; Quart de Poblet; Utiel; Gandia; Sagunt; Paterna; Ontinyent i Aras de los Olmos. I també a les entitats locals amb les quals la Universitat de València col·labora en el programa per a la recuperació de fotografies i obres d'art afectades per la riuada com són l'Ajuntament d'Alaquàs, Benetússer, Manises, Mislata, Paiporta, Torrent i Xirivella.