Capella de Ministrers presenta en Serenates ‘El collar de la coloma’ un concert basat en l’obra de Ibn Hazm que reivindica l’amor plural
Capella de Ministrers actuarà, aquest dissabte, dia 25, a les 22 hores, en el Festival Serenates, que se celebra en el seu Claustre del Centre Cultural de la Universitat de València fins el pròxim dia 2 de juliol. Enguany es commemora la 35a edició de la iniciativa organitzada per la Universitat de València i el Institut Valencià de Cultura que utilitza el claustre universitari com a marc d'un festival d'estiu nocturn. Les entrades, a un preu simbòlic de tres euros, es poden adquirir en la pàgina web https://www.latenda.es/
Capella de Ministrers presentarà ‘El collar de la coloma’, un treball entorn del llibre homònim escrit en Xàtiva en 1022, de l'humanista, poeta i escriptor andalusí Ibn Hazm (Còrdova, 994 - Montija, 1064), considerat un dels més destacats de la literatura àrab. Capella de Ministrers celebra els 1.000 anys del “primer tractat sobre l'amor i els amants”, segons Manuela Cortes (Doctora en Filosofia i Lletres per la Universitat Autònoma de Madrid), amb aquest nou treball i concert. L'actuació, que coincideix amb el dia de l'Orgull LGTBIQ+, reivindica l'amor plural no a nivell carnal, sinó vital i filosòfic.
‘El collar de la coloma’ és una antologia poètica que recull reflexions sobre la vertadera essència de l'amor i intenta descobrir el que té de comú i immutable al llarg dels segles i les civilitzacions. L'obra, escrita en prosa intercalada amb passatges poètics, té com a fil conductor la seua pròpia experiència amorosa, que li serveix per a raonar filosòficament i que constitueix un testimoniatge de primera mà de la vivència de l'amor en l'Al-Andalus durant la dinastia omeia. Per al filòsof i escriptor José Ortega y Gasset, el llibre és “el més il·lustre sobre el tema de l'amor en la civilització musulmana”, segons va exposar en un pròleg als textos de l'autor cordovés.
En aquesta ocasió, Capella de Ministrers aposta per la memòria col·lectiva i ret homenatge i commemora a una figura clau que va viure l'esplendor del Califat de Còrdova, el seu posterior ocàs i decadència i l'anarquia que van suposar les taifes, en una època complexa i crítica per al filòsof, teòleg i historiador, l'atzarosa vida del qual i exili va transcórrer per Màlaga, València, Xàtiva, Almeria, Dénia, Mallorca i Sevilla, per a finalment refugiar-se en l'alqueria familiar de Niebla, pròxima a Montija (Huelva), on va morir.
Capella de Ministrers, dirigida per Carles Magraner, celebra 35 anys de trajectòria artística en 2022. Des dels seus inicis, és un referent internacional en la recuperació i difusió del patrimoni musical que ha rescatat i difós en més de 1.600 concerts i recollit en acurats treballs discogràfics. La seua labor investigadora, que es remunta fins a l'Edat mitjana, ha estat reconeguda amb el prestigiós Premi Internacional de Música Clàssica (ICMA) i el Premi Carles Santos en 2018. També ha sigut finalista dels Premis ICMA en 2021 i ha sigut nominat en 2022, entre molts altres reconeixements al llarg de la seua història.
Durant la seua trajectòria, Serenates, coproduït per la Universitat de València i el Institut Valencià de Cultura, ha tingut un èxit rotund i compta amb la col·laboració de la Diputació de València, l'Ajuntament de València a través del Palau de la Música de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, la Fundació Bancaixa, la Escola d’Art i Superior de Disseny (EASD) de València, i el projecte Women’s Legacy.