elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La candidatura de València als Gai Games 2026 es basa en el seu caràcter de “referent en diversitat i inclusió”

La candidatura de València als Gai Games 2026 es basa en el seu caràcter de “referent en diversitat i inclusió”
  • La regidora d'Esports, Pilar Bernabé, i el regidor de Turisme, Emiliano García, han participat en la presentació de la candidatura

MÉS FOTOS
La candidatura de València als Gai Games 2026 es basa en el seu caràcter de “referent en diversitat i inclusió” - (foto 2)
La candidatura de València als Gai Games 2026 es basa en el seu caràcter de “referent en diversitat i inclusió” - (foto 3)

València ha presentat este matí el projecte amb el qual opta a albergar els Gai Games 2026, una proposta que es basa en el caràcter de la ciutat com a “referent de diversitat i inclusió, d'igualtat i de motor de l'esport a tots els nivells”. Els regidors Pilar Bernabé (Esports) i Emiliano García (Turisme) han participat en l'acte de presentació d'esta candidatura, que es planteja “des de la transversalitat”.

El projecte està liderat per l'Ajuntament de València (a través de Visit València), la Diputació de València (a través de València Turisme) i la Generalitat (a través de Turisme Comunitat València). La Marina de València ha acollit la presentació de la candidatura, que ha presidit el president de la Generalitat, Ximo Puig, i que ha comptat també amb la presència del president de la Diputació, Toni Gaspar, així com de representants de les associacions esportives LGTBI+ Samarucs i Dracs. Durant l'acte s'han desenvolupat a més exhibicions esportives i culturals, principals disciplines d'estes olimpíades per la inclusió, la diversitat i la igualtat, per a mostrar el potencial de la ciutat per a acollir els jocs.

La regidora d'Esports, Pilar Bernabé, ha destacat que “València torna a ser referent en l'àmbit esportiu com a ciutat oberta i inclusiva, que respecta la diversitat, i on cap tothom”. Tal com ha destacat la delegada, ser seu dels Gai Games 2026 “és una oportunitat per a la ciutat, tant en l'àmbit esportiu, com en el social i en l'econòmic”, i ha destacat que totes les federacions esportives i tot el col·lectiu LGTBI+ han participat per a reforçar esta candidatura, que sens dubte és una candidatura guanyadora”, ha assegurat.

Per part seua, el regidor de Turisme i president de Visit València, Emiliano García, ha destacat que “portem mesos preparant-nos per a ser la ciutat triada per a albergar els Gai Games en 2026, i sabem que València compta amb tots els requisits necessaris. Les nostres infraestructures esportives i culturals, xarxa de transports, clima i model de ciutat ens converteixen en l'escenari idoni per a celebrar uns jocs d'estes característiques amb èxit. I, sobretot, comptem amb el més important: la nostra ciutat és oberta, és plural i és diversa. Volem continuar sent un referent d'inclusió i esportivitat i així projectar-nos a nivell internacional”.

Els Gai Games són la major convocatòria esportiva LGTBI del món, una proposta que aposta per l'esport i la cultura diversos, igualitaris i inclusius, no sols per a les persones del col·lectiu LGTBI, sinó per a qualsevol persona amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, creences i capacitats físiques i/o intel·lectuals. La candidatura de València competeix contra les de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic), i la decisió es revelarà a la ciutat d'Hong Kong el pròxim mes de novembre. Per això, durant el mes d'agost visitarà la ciutat l'equip d'inspecció de la Federació Gai Games per a avaluar els equipaments esportius, l'oferta cultural i conéixer, de primera mà, la qualitat de vida i desenvolupament personal que ofereix València a totes les persones, amb independència de la seua orientació sexual i/o capacitats físiques i intel·lectuals.

Nou dies i 130 milions d'euros d'impacte econòmic

Si finalment València és la ciutat seleccionada, albergarà durant 9 dies un total de 36 modalitats esportives entre les quals destaquen algunes autòctones com la pilota valenciana o el colpbol, a més d'altres esports com el bàsquet, futbol o el tennis, en les instal·lacions esportives municipals. Les disciplines esportives es complementaran amb una àmplia agenda de xarrades, activisme, cultura i música. Es preveu que puguen arribar a la nostra ciutat fins a 15.000 esportistes i 100.000 visitants de més de 100 països, la qual cosa es traduiria en un impacte econòmic de més de 130 milions d'euros.

Així mateix, es tracta d'una candidatura estatal que compta amb el suport i la col·laboració de la Secretaria d'Estat d'Esports, dependent del Ministeri de Cultura i Esports. València es presenta com a candidata avalada per una de les legislacions LGTBIQ+ més avançades del món, el suport i assessorament de les associacions dedicades a la defensa dels drets i visibilitat del col·lectiu LGTBIQ+, així com el consens local, autonòmic i estatal de les àrees d'igualtat, esport i cultura.

Durant la presentació, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que “la igualtat, la llibertat i la fraternitat són els valors dels Gai Games, d'esta ciutat i de la Comunitat Valenciana. Ser la seu d'estos Jocs és donar la batalla contra la discriminació”. Per part seua, el president de la Diputació, Toni Gaspar, ha subratllat la importància de la “permanent col·laboració des de la unió i el consens de totes les administracions valencianes junt amb el sector privat”.

Així mateix Javier Gil, president de Samarucs, ha destacat que “és indispensable i urgent que es duguen a terme accions concretes i específiques per a erradicar l’LGTBIfobia i augmentar el benestar del nostre col·lectiu en l'esport. Esta candidatura és una magnífica oportunitat per a fer visibles les realitats de lesbianes, gais, persones trans, bisexuals, intersexuals i de totes les persones, i mostrar la necessitat de protegir els seus drets. Perquè les societats amb drets socials reconeguts són societats més lliures i en les quals es respira més democràcia”. Finalment, Txus Blasco, membre de la Junta Directiva de Dracs, ha afirmat que “les nostres identitats, les nostres orientacions i les nostres realitats són perseguides i criminalitzades en 70 països. Per això, projectes esportius com els Gai Games permeten trencar estereotips, erradicar estigmes i donar visibilitat a les nostres reivindicacions perquè no hi haja masclisme ni LGTBIfobia en l'esport”.

Pujar