tit. Campillo: “Volem posar a València a l'avantguarda de les ciutats europees i mundials verds i sostenibles”
L'Ajuntament trau a licitació la redacció del Pla Verd i de la Biodiversitat de València
El consistori valencià ha tret a licitació la redacció del Pla Verd i de la Biodiversitat de València per 225.060 euros per a una ciutat “verda, amable i sostenible”. El vicealcalde de València i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha estat l'encarregat de presentar hui en roda de premsa les condicions de la licitació d'un pla amb el qual “volem posar a València a l'avantguarda de les ciutats europees i mundials verdas i sostenibles”. Els interessats i interessades podran presentar sol·licituds fins al 14 de setembre d'un pla la redacció del qual s'estendrà 15 mesos en tres exercicis i que serà a càrrec d'un equip redactor “multidisciplinari i amb perspectiva de gènere”, format per 8 persones com a mínim, que comptarà a més amb la col·laboració de tècnics municipals i ciutadans i ciutadanes.
Campillo ha explicat que la creació del Pla respon al fet que “tenim una gran infraestructura verda a la ciutat, que a més en els últims anys hem aplicat polítiques de foment de la biodiversitat, però faltava un pla que estructurara totes estes polítiques en un document estratègic”. Un Pla que ha matisat que “té com a punt de partida el Pla Verd de 1994, que es va deixar en un calaix i no es va posar en marxa per cap òrgan de l'Ajuntament de València . És una llàstima perquè ara València seria un referent en polítiques verdes com és Vitòria”. L'edil ha remarcat que “ara ha arribat el moment, després de molts anys, de redactar este Pla que ha d'encaixar-se en la visió estratègica de València com a ciutat sostenible, saludable, verda, natural, solidària i inclusiva”.
El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha incidit que “València és una ciutat ideal per a tenir un Pla Verd i fomentar les polítiques verdes i de sostenibilitat”. Un Pla per al qual ha reconegut que “necessitem ajuda externa d'un equip expert de mínim huit persones que, sota la direcció de l'Organisme Autònom Municipal de Parcs i Jardins Singulars, puguen redactar-lo ja que requerix molt temps per a fer-ho” i que ha avançat que “comptarà amb la participació dels veïns i les veïnes de València, volem consultar amb ells com ha de ser este Pla Verd”. Un Pla que ha apuntat que “desenvolupa la mesura 11 (Renaturalización Urbana) de l'eix 1 (Ciutat Saludable i Sostenible) de l'Acord marc per a la Recuperació i la Reconstrucció de la ciutat de València en el context del post-COVID-19”.
OBJECTIUS I PARTICIPACIÓ CIUTADANA
Campillo ha especificat que este Pla “entronca perfectament amb l'Estratègia Urbana 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU i amb l'Acord marc de Reconstrucció de València”. “Serà coherent amb els objectius de naturalització i restitució de la biodiversitat que s'han revelat prioritaris per a incrementar la resiliència ciutadana front episodis de canvi com la recent pandèmia a causa de la COVID-19”, ha afegit. El vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana ha posat en valor que “hi ha cinc Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU que estan relacionats amb el Pla Verd i de la Biodiversitat de València: Salut i benestar; Ciutats i comunitats sostenibles; Acció pel clima; Vida d'ecosistemes terrestres i aliances per a aconseguir els objectius”. El Pla contempla un total de sis objectius: Més verd; Naturalització i biodiversitat; Connectivitat; Servicis Ambientals i Socials; Resiliència i Participació.
Sobre este últim punt, Campillo ha destacat que “és un Pla que ha d'anar de la mà amb les entitats veïnals, amb els veïns i veïnes que vulguen participar en la seua redacció, aportar idees”. “L'important és que siga un Pla a llarg termini, no és ni d'este mandat, ni de dos. És una estratègia que transcendix dels períodes electorals de quatre anys”, ha agregat.
CONTINGUTS PLA VERD, PRESSUPOST I TERMINIS
Pel que fa als continguts del Pla Verd i de la Biodiversitat de València, sis són els punts a tenir en compte: Anàlisi i diagnòstic del sistema; Planificació; Participació, Comunicació i Divulgació; Pressupost; Cronograma d'Execució i Desenvolupament del PVB; i Pla de Seguiment. Un Pla que contempla la creació i recreació d'hàbitats naturals i saludables a la ciutat, amb jardins en els terrats o escocells buits replantats; el foment de l'agricultura ecològica i els horts urbans; així com la connexió natural entre tots els barris i l'àrea metropolitana de València. Així mateix, comptarà amb una Oficina Verda Municipal i apostarà per a desplegar diferents usos de les zones verdes per a la ciutadania: espais d'esplai, oci, esport, àrees de socialització d'animals de companyia, i microespacios configurats pel propi veïnat en places, carrers, i espais en desús.
Pel que respecta a la Planificació, Campillo ha destacat “el desenvolupament d'un pla global de millora de zones verdes per districtes i barris; la proposta de creació de noves zones verdes; la proposta d'acció sobre els servicis ecosistèmics i socioambientales dels espais verds i les oportunitats ofertes per la Infraestructura Verda; la proposta de plans de foment i millora de la biodiversitat urbana; i la proposta de plans de millora per a la gestió dels recursos hídrics convencionals i alternatius”, entre altres.
El termini d'execució del Pla, el pressupost de licitació del qual és de 225.060 euros, serà de 15 mesos en tres exercicis: 2 mesos en 2020, 12 mesos en 2021 i 1 mes en 2022. Les sol·licituds podran presentar-se, segons ha avançat Campillo, “fins al 14 de setembre”.
EQUIP REDACTOR EXPERT I CRITERIS ADJUDICACIÓ
Sobre l'equip redactor, que haurà d'estar compost mínimament per 8 persones i ser “multidisciplinària i amb perspectiva de gènere”, haurà de comptar amb un arquitecte/a amb màster en paisatgisme; un enginyer superior agrònom, forestal, de ciències ambientals o equivalents; un especialista en sistemes d'informació geogràfica; un graduat o graduada en periodisme o equivalent; un graduat o graduada en sociologia o equivalent; un graduat o graduada en dret; un graduat o graduada en ciències ambientals o equivalent; i un graduat o graduat en biologia o equivalent. Tots ells estaran acompanyats pels tècnics municipals i els veïns i veïnes que vulguen proposar les seues idees en la confecció del Pla.
En últim lloc, els criteris d'adjudicació seran els següents: Oferta econòmica (40 punts); Criteris de qualitat avaluables automàticament (20 punts) com a formació addicional de l'equip redactor, l'experiència addicional així com la paritat; Criteris de qualitat dependents d'un judici de valor (20 punts) com la descripció dels treballs, la calendarización, documentació gràfica, metodologia o eines informàtiques utilitzades.
“La naturalesa ha de ser protagonista als nostres parcs, hem d'abandonar la idea d'estos parcs de postal que a penes es poden usar i on la biodiversitat està minimitzada. La gent ha d'aprendre què és la naturalesa, perquè els nostres parcs i jardins són la naturalesa de la nostra ciutat”, ha postil·lat Campillo, qui ha remarcat que “tenim, en definitiva, que portar la naturalesa a la ciutat”.