El camió 100% elèctric ja és una realitat en el Port de València
Volvo i l'empresa valenciana Grupo Torres sotmeten a les exigències portuàries a un camió de gran tonatge 100% elèctric en un recinte portuari espanyol
Les empreses que operen a Valenciaport continuen sumant-se al compromís “2030, Zero Emissions” del port valencià
Una nova fita en la descarbonització de Valenciaport, en esta ocasió realitzat per empreses de la comunitat portuària. Pels molls del Port de València s'ha realitzat la primera prova en un port espanyol d'un camió 100% elèctric per a transport pesat en operacions de càrrega i descàrrega de contenidors. Zero emissions, silenciós i totalment elèctric que ha mostrat l'autonomia i la capacitat de càrrega i ús d'esta nova fita en el Port de València.
Un Volvo FH Electric amb 6 bateries de 90 kWh per a una capacitat total de 540 kWh que la signatura sueca ha cedit a l'empresa de transports Grupo Torres per a testar en activitats portuàries. Una mostra més de Valenciaport i la comunitat portuària per continuar avançant en el procés de descarbonització i reducció d'emissions del sistema portuari espanyol.
En concret, el Volvo Trucks FH Electric, que compta amb 666 cavalls o 490 quilowatts de potència, i un pes brut combinat de 40 tones, ha realitzat diversos recorreguts per a provar la seua autonomia, capacitat de càrrega i resposta a les condicions de l'activitat que es desenvolupa en un recinte portuari. El camió elèctric ha carregat les seues bateries en les instal·lacions de l'Autoritat Portuària de València (APV) i ha transportat un contenidor en el recinte portuari per a traslladar-lo al seu destí. Volvo i l'empresa valenciana Grupo Torres han sotmés a les exigències portuàries a un camió de gran tonatge 100% elèctric en un recinte portuari espanyol per a fer la prova amb trajectes i mercaderies reals en el Port de València. Amb una autonomia de 300 quilòmetres, aquest vehicle elèctric desenvolupat per a minimitzar el CO₂, el soroll i la contaminació de l'aire, ha sigut un autèntic èxit ha carregat un contenidor en les terminals del recinte portuari fins a portar-lo al seu destí.
Una prova que mostra el compromís de la comunitat portuària per la descarbonització i la lluita contra el canvi climàtic en totes les activitats que es desenvolupen en els recintes portuaris. El futur està cada vegada més a prop i l'aposta del sector és clara.
Carlos Prades, director del Grupo Torres, empresa dedicada al transport de contenidors a nivell nacional i internacional, i membre convidat en el Consell d'Administració de l’APV, ha destacat que “és un projecte innovador que demostra el compromís del sector i del Port per la reducció de les emissions. Per al sector del transport, que està plenament implicat amb la descarbonització, és un avanç molt gran per la sostenibilitat i el respecte amb el medi ambient. Les empreses que operem dins del Port de València anem en la línia marcada per l’APV d'una aposta contínua per provar i assumir projectes que permeten que en 2030, Valenciaport siga un recinte neutre d'emissions”.
El Port de València, un exemple de sostenibilitat
El Port de València s'ha consolidat com un recinte de referència en el sistema portuari europeu per a posar en marxa i testar projectes de descarbonització del trànsit marítim. De fet, l’APV ha marcat com un objectiu irrenunciable ser un port zero emissions en 2030. Per a això, treballa en col·laboració amb la comunitat portuària amb accions com la instal·lació de plantes fotovoltaiques, el projecte d'hidrogen H2Ports, l'ús de combustibles alternatius com el Gas Natural Liquat, la instal·lació d'un dispositiu pilot per a la generació d'energia elèctrica a partir de les ones o la substitució de la flota de vehicles de l’APV per híbrids i elèctrics. Estas accions es reforcen amb projectes amb energies netes, com les tres plantes fotovoltaiques adjudicades per l’APV o la construcció de dues subestacions elèctriques perquè els vaixells es connecten en port a la xarxa elèctrica.
A més, la comunitat portuària de Valéncia està plenament implicada en este procés amb iniciatives com Ecoport, en el qual les empreses que operen en els recintes portuaris de València, Sagunt i Gandia es proposen unes fites mediambientals com la valorització de residus, la reducció del consum d'aigua, l'ús d'energies alternatives o la disminució de l'ús de combustibles, entre altres.