Brodant l'orde ministerial que protegix el Cabanyal
A través d'este projecte reivindicatiu, participatiu i d'homenatge a anys de lluita, els veïns del Cabanyal continuen reivindicant la rehabilitació del seu barri
Els veïns del Cabanyal continuen demanant la protecció i la rehabilitació del barri. Però esta vegada la seua protesta és a través de tela, fil de cosir i didal. Es tracta del projecte CraftCabanyal, una acció reivindicativa que consistix a brodar l'orde ministerial de 2009 que va donar protecció legal al barri contra els derrocaments de vivendes.
El projecte no és nou -va començar en 2013 promoguda per l'associació Craft Cabanyal i amb la col·laboració de la Plataforma Salvem el Cabanyal. Sí que ho és, no obstant això, les circumstàncies en què s'està duent a terme. Amb el començament de les obres en el barri, fa ara un mes, es dóna un gir radical a un projecte que va començar en defensa del patrimoni 17 anys "amenaçat" per l'especulació urbanística.
En total 17 pàgines en tela (1,5 x 2m. cada pàgina) que conformen l'orde per la qual es resol el procediment d'espoliació del conjunt històric del Cabanyal: "És un homenatge a l'Orde Ministerial i al mateix temps una acció d'art participatiu / reivindicatiu per al seu cumpliment", expliquen des de l'organització Salvem el Cabanyal a través d'un comunicat.
Una acció participativa
Diumenge que ve 2 d'abril estaran brodant en l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) al matí. Una acció participativa a què inviten a unir-se a tot aquell que estiga interessat. De moment, més de 350 persones han participat en el projecte des que donara començament. I no sols a València, també s'ha estat brodant en distintes ciutats d'Espanya, així com en altres ciutats del món com en Othensen (Alemanya , Mukojima (Japó) i Washington D.C. (Estats Units).
A través d'este projecte els veïns del Cabanyal continuen reivindicant la rehabilitació del barri, "partint de la premissa que l'Orde Ministerial està per a ser complida i que el patrimoni del Cabanyal ha de ser rehabilitat i preservado".
A pesar que les diferents entitats del barri reconeixen les accions que s'estan duent a terme des de l'actual equip de govern que dirigix Joan Ribó, exigixen un pla de manteniment i rehabilitació: "Des del moviment veïnal continuarem reivindicant un projecte de rehabilitació del patrimoni públic que garantisca la diversitat social, recuperant el teixit social destruït, especialment en la zona més afectada per la degradació", asseguren des de la plataforma.