elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Bioclima, la nova app per monitoritzar el cicle de vida de les plantes amb l’ajuda de la ciutadania

Bioclima, la nova app per monitoritzar el cicle de vida de les plantes amb l’ajuda de la ciutadania

    Un equip del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE, CSIC-UV-GVA) ha desenvolupat Bioclima, una senzilla aplicació mòbil de ciència ciutadana –per a Android i iOS– que busca recopilar dades relacionades amb el ritme fenològic d’espècies vegetals comunes, de cara a comprendre com el canvi climàtic afecta les plantes.

    Mitjançant l’app Bioclima, disponible ja per a baixar-la gratuïtament a dispositius mòbils, és possible registrar els canvis de ritme en el cicle de vida de les plantes i la seua relació amb l’impacte del canvi climàtic, és a dir, la seua fenologia. Recopilar una gran quantitat de dades, amb la participació de la ciutadania, és el principal objectiu de la nova app, mitjançant la qual experts i aficionats poden aportar informació sobre creixement, floració i fructificació de les espècies.

    Intuïtiva i de fàcil ús, aquesta aplicació desenvolupada pel CIDE és pionera a Espanya. La seua àrea d’observació se circumscriu, de moment, a la Comunitat Valenciana.

    Les observacions seran validades científicament per la Xarxa Bioclima, des d’on es construirà una base de dades sobre la fenologia de la biodiversitat valenciana. Les dades s’inclouran, per a la seua lliure visualització i descàrrega, en la plataforma virtual més gran de recopilació de dades actuals sobre la distribució geogràfica de les espècies silvestres de la Comunitat Valenciana: el Banc de Dades de Biodiversitat (BDB) de la Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori.

    Amb l’extensa base de dades generada de manera ràpida i a gran escala, es podran abordar preguntes urgents sobre l’impacte del canvi climàtic en la nostra biodiversitat.

    El desenvolupament de Bioclima ha estat coordinat per Francesco de Bello, investigador del Centre d’Investigacions sobre Desertificació (CIDE), centre mixt de la Universitat de València, el CSIC i la Generalitat Valenciana. El projecte compta amb la col·laboració del Centre per a la Investigació i Experimentació Forestal (CIEF) i la consultora tecnològica Encamina.

    Finançada per la Fundació Biodiversitat del Ministeri per a la Transició Ecològica del Govern d’Espanya, i per la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana (programa Aico), Bioclima està disponible en castellà i es pot descarregar fàcilment a les botigues Google Play i Apple App Store.

     

     

     

    Pujar