elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

BIOagradables, el referent en acció i educació ambientals amb impacte positiu

BIOagradables, el referent en acció i educació ambientals amb impacte positiu
  • L'associació de València és un model a seguir en conscienciació ecològica i en la generació de ciència ciutadana mitjançant neteges de platja, tallers i conferències

  • L'organització ha sigut seleccionada en els programes d'acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València

Fa 10 anys, un grup d'amics de València va tornar a la platja de la seua infància i la va trobar plena de residus. Van decidir actuar per a netejar-la, però, per molt que arreplegaven, continuava havent-hi fem. Va ser doncs quan van decidir organitzar-se i convocar esdeveniments en xarxes socials per a difondre la seua activitat, conscienciar a més persones sobre la importància de cuidar el medi ambient i generar un impacte positiu en l'entorn a tots els nivells. “Eixa labor era interessant i important per a molta més gent de l'esperada”, expliquen Mar Albarañez, Vera Nikolova i Isabel Mellinas, que formen l'equip de coordinació de BIOagradables.

Així va nàixer BIOagradables, l'associació de València que s'ha convertit en un referent en educació ambiental i en la generació de ciència ciutadana mitjançant neteges de platja, tallers i conferències de temàtica ambiental.

Albarañez, Nikolova i Mellinas, especialitzades en Biologia i Educació Ambiental, són les coordinadores actuals d'aquesta iniciativa emprenedora en constant creixement, que forma part dels programes d'acceleració de la setena edició de Col·lab, en el centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València.

BIOagradables genera un impacte positiu integral en la societat a través de l'acció, la sensibilització i la conscienciació. A més de la diversitat de col·lectius que participen en les seues activitats, l'organització destaca per la seua àmplia xarxa de persones voluntàries, compromeses amb la missió i els valors de BIOagradables, entre els qui les coordinadores destaquen “l'ambient agradable dins del grup”.

“Una cosa que ens diferencia d'altres iniciatives similars és que compartim oficialment les dades de tot el que recollim, millorant la conscienciació de les persones participants en aspectes mediambientals, a través de bases de dades oficials”, expliquen BIOagradables. Les informacions de les accions de neteja de platges de l'associació formen part dels programes de seguiment de dades obtingudes per la ciutadania del Ministeri per a la Transició Ecològica.

En les seues neteges de platges i altres espais naturals, afirmen, haver trobat de tot: “extintors, sofàs, carrets de la compra… A la platja de la Devesa del Saler hem recollit molt de sabó, sobretot últimament, cosa que no esperàvem”. Una realitat que prova que iniciatives com BIOagradables són més necessàries que mai en el context actual.

A nivell organitzatiu, a l'agost de 2022 va haver-hi un relleu en l'equip humà de l'organització, tant de coordinació com generacional.

Actualment, a més de la seua participació en Col·lab, la startup col·labora  en accions d'educació ambiental amb l'Ambaixada dels EUA, desenvolupa un projecte d’ODS de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, així com el projecte europeu Cetus, per a la divulgació i conscienciació sobre el medi marí.

Albarañez, Nikolova i Mellinas, coordinadores de BIOagradables, remarquen de la seua participació en el Col·lab de Las Naves “l'oportunitat per a reforçar les àrees de desenvolupament d'iniciatives emprenedores, gràcies al suport de les persones mentores”. “El nostre pas per Col·lab ens està ajudant a plantejar-nos qüestions que no havíem previst, i conéixer altres startups i persones emprenedores que desenvolupen iniciatives molt interessants”, expliquen.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Pujar