La Biblioteca Valenciana inicia el procés de digitalització del patrimoni audiovisual i sonor
La Biblioteca Valenciana té, entre els seus fons documentals 'L'Arxiu de la Paraula', un fons sonor que conté registrades les veus de persones relacionades amb la cultura: escriptors, científics, pintors i artistes que van donar a conéixer el seu treball en entrevistes, conferències, recitals, etc.
La conferència que va donar Rafael Lapesa Melgar al Japó i una conferència que Francisco Ayala va impartir el 1970 són alguns dels arxius que es guarden en els dipòsits de la Biblioteca Valenciana. Hi ha entrevistes de Max Aub, Gonzalo Torrente Ballester, Miguel Delibes, Ana María Matute, Carmen Martín Gaite o Camilo José Cela, que constitueixen documents únics.
També formen part de l'arxiu les 'Trobades amb Escriptors' que realitza la Biblioteca des de l'any 2000 i que ja formen part del patrimoni cultural. Les veus i les ensenyances de Francisco Brines, José Luis Sampedro, Vicente Verdú, Zoe Valdés, Manuel Vicent o Vicente Molia Foix estan en procés de ser digitalitzades.
Perquè 'L'Arxiu de la Paraula' no es perda, la Biblioteca Valenciana ha iniciat el procés de digitalització de les cintes magnètiques i discos de vinil, que el pas del temps està deteriorant, a format MP3.
'L'Arxiu de la Paraula' forma part del patrimoni audiovisual i sonor que emmagatzema la Biblioteca Valenciana. Més de 15.000 documents sonors i de videograbacions entre cintes magnetofòniques, discos de vinil, cassets, disquets, CD i cintes VHS estan a l'espera de ser digitalitzats, ordenats i catalogats.
Un altre gran fons són els discos de vinil amb els grups de rock valencians dels anys 80 que es van fer el seu buit en la coneguda "moguda", i que va traslladar al panorama nacional l'efervescència cultural valenciana. Parlem a València d'Armas Blancas, La Morgue, Kadetes, Manía, Orfeón Brutal, Los Inhumanos, Presuntos Implicados, Seguridad Social; a Alacant, de Revolver, i a Castelló, de Morcillo, El Bellaco i Los Rítmicos, entre d'altres.
En el patrimoni audiovisual de la Biblioteca València, es poden establir dos grans blocs en el fons audiovisual: les gravacions sonores i les videograbacions. Entre les gravacions sonores s'hi troben les musicals i 'l'Arxiu de la Paraula'.
Les viodeograbacions, al seu torn, estan dividides en pel·lícules cinematogràfiques (d'animació, curtmetratges i sèries de televisió), audiovisuals d'informació i documentals (culturals, històrics, periodístics, esportius, d'oci, d'higiene, viatges i naturalesa) i audiovisuals musicals (videoclips, concerts de cantants o grups musicals).
Per suports i formats, els 15.822 documents es distribueixen en 5.964 discos de vinil, 1.486 videocassets, 2.736 cintes magnetofòniques i 5.636 gravacions sonores, recursos electrònics i vídeos.
La directora general de Cultura i Patrimoni, Carmen Amoraga, ha afirmat que "és un projecte incipient que requerirà molt de temps i molt de treball, ja que és molt ampli el volum de documents i comptem amb dificultats tècniques a l'hora de recuperar els arxius".
Els documents audiovisuals i sonors estan guardats en diversos suports que requereixen un equip de reproducció específic, mesures d'emmagatzematge, conservació i manipulació diferenciats.
"La Biblioteca Valenciana, a més de recopilar documents del passat, ha de conservar-los en adequades condicions perquè puguen ser difosos, ha apuntat Carmen Amoraga. Està molt bé que tinguem vertaders tresors del passat entre els murs del Monestir de Sant Miquel dels Reis, però volem fer un pas més, compartint-los amb els ciutadans".
Amoraga ha afegit que "la digitalització és la solució perquè complim el principi de difondre els fons i el de preservar els documents que deixen de ser utilitzats físicament i per tant s'evita que siguen afectats".
La tasca de recuperació del patrimoni visual i sonor s'està realitzant amb mitjans propis de la Biblioteca Valenciana, amb un equip que permet connectar reproductors de vells formats (Revox de bobina oberta, cassets, VHS, U-Matic, Betacam, etc.) amb ordinadors i amb un tocadiscos Denon DP-200 USB, que reprodueix el disc i grava en MP3 a 192 Kbps.
Els documents del fons audiovisual procedeixen de donacions, compres, dipòsits legals i de les activitats culturals de la Biblioteca Valenciana. Entre les donacions, destaquen les realitzades pels col·leccionistes Ignacio Soldevila, Jesús Martínez Guerricabeita i els músics Eduard López Chavarri i Agustín Alamán.