La Biblioteca Valenciana homenatja Blasco Ibáñez, Azorín, Miguel Hernández i Fuster
La Biblioteca Valenciana organitzarà enguany sengles exposicions per a homenatjar els escriptors Vicente Blasco Ibáñez, del qual es compleix el 150 aniversari del seu naixement; José Martínez Ruiz 'Azorín', en el 50 aniversari de la seua mort, i de Miguel Hernández, ja que enguany es compleixen 75 anys de la seua mort. També, i coincidint amb el 25 aniversari de la mort de Joan Fuster, programarà tallers literaris i recitals poètics per a difondre la poesia de l'escriptor de Sueca.
Les biblioteques públiques de l'Estat, dependents de la Generalitat, d'Alacant, Castelló, València i Orihuela organitzaran activitats per a divulgar la figura dels escriptors entre els usuaris. Per a això elaboraran guies de lectura, reservaran espais físics en les biblioteques amb punts de lectures monogràfics, els clubs de lectura per a adults i els tallers didàctics per a xiquets es destinaran a difondre les obres d'aquests autors.
La primera de les exposicions serà la de Blasco Ibáñez que s'inaugurarà al principi de febrer. El primer espai de l'exposició se centra en Blasco Ibáñez i en la València del seu temps, i s'articula al voltant de les seues diverses facetes com a polític, periodista, editor, autor i la relació d'aquestes activitats amb els seus viatges. La segona part de la mostra tracta l'impacte de la vida i obra de l'escriptor en diversos àmbits: en la literatura, el cine i la política.
L'exposició es nodreix de peces dels fons de la Biblioteca Valenciana, encara que també s'han sol·licitat documents a l'Ajuntament de València, a la diputació i alguna imatge digital de col·leccions privades per a creació dels panells explicatius de l'evolució literària.
Per la seua banda, la Biblioteca Pública de València està dissenyant excursions literàries per la València de Blasco Ibáñez perquè els integrants del Club de Lectura puguen conéixer 'in situ' l'ambientació de les obres de l'escriptor.
L'exposició d'Azorín estarà contextualitzada en la Generació del 98, del qual Azorín va ser una figura essencial i a qui se li atribueix el nom d'aquest moviment literari que tan crític va ser amb el moment econòmic i polític del principi de segle XX. A més, la conselleria col·laborarà amb l'Ajuntament de Monòver i la Casa Museu Azorín per a preparar una exposició itinerant sobre l'escriptor.
El quart trimestre de l'any es dedicarà al poeta oriolà Miguel Hernández, del qual la Biblioteca Valenciana disposa de més d'un centenar d'escrits del poeta, a més d'altres materials com ara cartells, partitures i gravacions sonores.
També es té previst recordar l'assagista valencià Joan Fuster, l'obra del qual més coneguda és 'Nosaltres, els valencians', amb tallers literaris i recitals poètics.
Els tallers de creació literària per als escolars que organitza anualment la Biblioteca Valenciana se centraran enguany en els escriptors homenatjats i es farà coincidir amb les exposicions, de tal manera que el taller creatiu anirà acompanyat de visites a les exposicions per a una millor comprensió de l'obra dels autors.