elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia dedica una mostra als ‘zoològics humans’

La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia dedica una mostra als ‘zoològics humans’
    MÉS FOTOS
    La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia dedica una mostra als ‘zoològics humans’ - (foto 2)
    La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia dedica una mostra als ‘zoològics humans’ - (foto 3)
    La Biblioteca del Museu Valencià d’Etnologia dedica una mostra als ‘zoològics humans’ - (foto 4)

    L'existència de zoològics humans és un fenomen escassament conegut en el context espanyol. La fórmula general, segons el model introduït pel promotor Carl Hagenbeck en el Jardí d'Aclimatació de París durant la segona meitat del segle XIX, resulta aparentment senzill. Si agafem a un grup humà pertanyent a una societat exòtica, el portem a Europa –voluntàriament o per la força– i el col·loquem en un recinte tancat recreant l'entorn natural en el qual viu com es fa en els zoològics d'animals salvatges, podrem conèixer de primera mà el seu aspecte i costums sense allunyar-nos de la calor de la llar ni posar en perill les nostres vides. Com no sorprendre'ns davant aquest espectacle de la diferència que reprodueix una clara relació de poder i submissió de l'home per l'home?

    Aquesta modalitat d'exhibició que podem qualificar de zooantropològica, però, no va estar l'única, sinó una més dintre de l'espectre de les exhibicions i formes de mostració de l'alteritat cultural que podem rastrejar al llarg de la història i als dos costats de l'Atlàntic.

    Ara, la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia alberga una mostra que pretén oferir al públic una aproximació al fenomen de les exhibicions humanes en el seu context i en la contemporaneïtat, i plantejar la pregunta d'en quina mesura aquest tipus d'espectacles de la diferència han contribuït a forjar els nostres esquemes de percepció de les societats extraeuropees i els estereotips culturals en general.

    Aquesta mostra s'ha organitzat amb motiu de la publicació i presentació del llibre de Hasan G. López, Zoos humanos, ethnic freaks y exhibiciones etnológicas: una aproximación desde la antropología, la estética y la creación artística contemporánea (Concreta textos, València, 2017).

    Aquesta retrospectiva ha estat coordinada per la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia i el mateix Hasan G. López, amb la col·laboració d'Ali Atrees i Julia Castelló, dos alumnes del Màster en Fotografia, Art i Tècnica de la Universitat Politècnica de València. En la mateixa es podran visitar una bona representació de fotografies, postals, gravats i publicacions sobre les exhibicions humanes de finals del segle XIX i principis del XX.

    Així mateix, el públic assistent tindrà accés a lectures sobre aquest tema que formen part dels fons de la Biblioteca del Museu Valencià d'Etnologia. L'horari de visita entre setmana coincideix amb l'obertura de la Biblioteca, de dilluns a dijous de 8:30 a 14:30 hores, dimarts i dijous fins les 18:00 hores i els divendres fins les 14:00 hores. Els caps de setmana en idèntic horari que la resta del museu, de 10:00 a 20:00 hores.

    Pujar