elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Biblioteca de L’ETNO rep el premi nacional que reconeix la labor de les biblioteques no universitàries

La Biblioteca de L’ETNO rep el premi nacional que reconeix la labor de les biblioteques no universitàries
  • El premi el concedix la Red de Bibliotecas Universitarias (REBIUN) associada a la Comissió Sectorial d'I+D+i de Crue-Universitats Espanyoles

La Red de Bibliotecas Universitarias Españolas (REBIUN), formada per les biblioteques de les 76 universitats que formen part de la Crue Universitats Espanyoles i el CSIC, han reconegut el treball de la biblioteca de L’ETNO, Museu Valencià d'Etnologia, en matèria de difusió de la cultura popular valenciana. En concret, el projecte premiat ha sigut ‘BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular’.

Els premis REBIUN, que es convoquen anualment per a distingir les bones pràctiques en biblioteques no universitàries, tenen com a objectiu, en primer lloc, afavorir i estimular els intercanvis de coneixements, les experiències i les bones pràctiques entre les biblioteques no universitàries d'España i, en segon lloc, desenvolupar la projecció social i de lideratge de REBIUN en el sector de la gestió de la informació.

La responsable de la Biblioteca de L’ETNO, Amparo Pons, destaca del premi que valora “una manera de fer, una manera de treballar al llarg d'anys, que s'ha convertit en una estratègia per a vertebrar i connectar tot el territori valencià a través de les biblioteques”. “La nostra biblioteca ha creat una comunitat fidel i compromesa al voltant de L’ETNO i estic molt orgullosa del paper que juguem cadascú en esta gran família”, afig.

El passat 19 d'abril, la comissió de valoració va considerar que la candidatura que mereixia el VI Premi REBIUN era ‘BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular’ de la Biblioteca de L'ETNO, museu de la Diputació de València. ‘BiblioPOP’ va nàixer en 2022 amb el propòsit de generar una xarxa de servicis bibliotecaris compromesos amb la missió de la Biblioteca de L’ETNO, convertir-se en el referent informatiu de la cultura popular valenciana.

Esta estratègia basada en el treball col·laboratiu té els seus arrels anys arrere, concretament en 2017, quan la Biblioteca de L’ETNO va convidar a les biblioteques valencianes a participar en la campanya ‘Espanta la por’. Des d’eixe moment, més de 100 biblioteques públiques i escolars clamen juntes cada any “Per Tots Sants, monstres valencians”, amb l'objectiu de reivindicar la literatura popular, fomentar la lectura, crear espais de narració oral i defensar la labor que desenvolupen les biblioteques.

La marca ‘BiblioPOP’

En 2022, després de sis anys de col·laboració amb ‘Espanta la por’ i després dels bons resultats de les avaluacions, la Biblioteca de L’ETNO va decidir consolidar esta estratègia creant la marca ‘BiblioPOP: biblioteques compromeses amb la cultura popular, un paraigua baix el qual unir a les biblioteques que van voler col·laborar en la tasca de reivindicar la identitat valenciana i també a difondre la cultura popular, és a dir, a complir la seua missió estratègica. Així i tot, BiblioPOP és la via per a compartir propostes com la Festa Valor o el Club de Lectura Fadrines, per a oferir recursos com les exposicions temporals de L’ETNO i consolidar l'intercanvi bibliogràfic com la via més segura d'arribar a les publicacions locals, de gran valor per a la investigació etnogràfica.

BiblioPOP està alineada amb diferents objectius de l'Agenda 2030, com es demanava en la convocatòria del premi, però principalment té una gran incidència en l'objectiu 17, en la creació d'aliances per als ODS. L'aliança d'una biblioteca especialitzada de museu amb les biblioteques públiques facilita tant l'assessorament expert, com l'aprofitament i eficiència en l'ús dels recursos públics, demostrant que les aliances són una estratègia bàsica per a la transformació social.

La presentació d'esta candidatura ha comptat amb el suport del Servici de Biblioteques i Documentació de la Universitat de València, que és membre de ple dret de REBIUN. L'equip de la Biblioteca, format per Amparo Pons, Sergio Baggetto i Carles Penya-roja, ha rebut este dimecres el guardó en la Universitat de Jaén. El premi se suma al reconeixement rebut fa unes setmanes per la Biblioteca de L’ETNO com a finalista del Segell CCB en la categoria de biblioteques especialitzades, que concedix el Consell de Cooperació Bibliotecària, òrgan interadministratiu que canalitza la cooperació bibliotecària entre les administracions públiques que depenen del Ministeri de Cultura. En esta ocasió, es va valorar el projecte ‘Fadrines: un club de lectura per a trencar estereotips’.

Pujar