La Biblioteca Històrica de València custodia més de 136.000 exemplars
La Biblioteca Històrica Municipal de València oferix més de 136.000 exemplars bibliogràfics per a la consulta i l'estudi, tant per part d'especialistes i investigadors com per part del públic general. Es tracta d'un recurs municipal dependent del Servici d'Acció Cultural, situat a la plaça de Magúncia.
Creada sobre un fons bibliogràfic antic l'any 1902, compta amb més de 136.000 obres, entre les quals nombrosos exemplars de la tradició literària, històrica i popular valenciana. La gran presència d'exemplars valencians és deguda al fet que la biblioteca ha anat enriquint-se al llarg dels anys amb donacions de la corporació municipal i personalitats de l'àmbit de la cultura. A més, guarda nombrosos fullets, fulls volanders, estampes, gravats i cartells.
En els seus prestatges es troben alguns volums de gran interès històric, com ara sis incunables (entre els quals La Divina Comèdia, de Dante Alighieri, imprès a Venècia el 1477), i diversos manuscrits històrics dels segles XVI al XXI.
La biblioteca està en constant evolució, motiu pel qual s'han ampliat els seus servicis. A més d'oferir una sala per a la lectura i accés gratuït a internet, també es realitzen visites guiades per a estudiants majors de 16 anys i col·lectius relacionats amb la cultura. L'únic requisit és que han de ser grups xicotets i cal sol·licitar cita prèvia.
Pel que fa a la recerca bibliogràfica, es pot realitzar a la mateixa sala, per telèfon i per correu electrònic. Una altra opció és accedir al catàleg informatitzat, a través de la pàgina web de l'Ajuntament (www.valencia.es), el qual recull exemplars del material ingressat a la biblioteca des de 1997.
Així mateix, es realitzen préstecs de fons per a exposicions d'organismes públics, culturals o acadèmics, i també funciona un servei de reproducció de documents, a través de fotografia o microfilm, dels quals es poden obtenir còpies. En definitiva, la labor fonamental de la Biblioteca Històrica es basa en la preservació i conservació del patrimoni bibliogràfic,
Al llarg del temps, els fons històrics s'han vist millorats i incrementats amb diferents donacions i llegats, que es conserven independents per ordre d'ingrés. Fins al moment, s'han rebut els llegats de Joan Churat i Saurí, Salvador Sastre Nadal, Pedro Sucías Aparicio, Francisco Martí Grajales, Faustino Barberá Martí, Juan Bautista Peris, Vicente Vives Liern, José Sanchis Pertegás, Facundo Burriel i García de Polavieja, Lluís Fullana i Mira, Rafael Janini i Janini, Ernest Martínez Ferrando, Carola Reig Salvà, Rafael Ferreres Ciurana, José Cano Marquès, Enric Sebastià Domingo, y Maria Beneyto Cuñat.
La Biblioteca Històrica compartix dependències amb la biblioteca Lluís Fullana i Mira i amb l'Hemeroteca Municipal.