Bernabé: “Existeix una bretxa de gènere en l'ocupació, i tenim l'obligació de lluitar contra ella”
La renovació de l'acord de govern entre Compromís i PSPV va arribar fa ja quasi mig any a l'Ajuntament de València amb canvis també en les persones que el sustenten. Entre aquestes noves incorporacions es troba la socialista Pilar Bernabé, qui s'ha posat al capdavant de la Regidoria d'Ocupació i Emprenedoria amb el clar objectiu d'acostar l'administració als veïns de València.
I ho fa convençuda que l'Ajuntament és capaç de traure el màxim partit a les seues competències en matèria d'ocupació amb accions com les que s'inclouen en els programes de València Activa. A més, entre els reptes que es marca per a la seua primera legislatura en el consistori destaca el de consolidar a la capital del Túria com un referent en l'àmbit de la gestió del coneixement i la tecnologia.
En elperiodic.com hem parlat amb ella per a conéixer més sobre la gestió que s'està realitzant des de l'àrea d'Ocupació i Emprenedoria, i això és el que ens ha comptat:
Pregunta: Vas arribar a l'àrea d'Ocupació i Emprenedoria de l'Ajuntament de València fa ja mig any després de la signatura de l'acord del Rialto, des de llavors fins ara Feia on s'està encaminant el treball de la regidoria?
Resposta: En aquests pròxims anys el que farem és consolidar el que ja iniciem en la legislatura passada, i ho farem amb una estratègia clara amb la qual volem arribar al major nombre de valencians i valencianes. Fa ja quatre anys que vam entendre que si l'Ajuntament és l'administració més pròxima al ciutadà, també ha de ser l'administració més pròxima a les persones que busquen una ocupació.
Amb això, el que vam fer va ser posar en marxa un pla de territorialització, és a dir, descentralitzar el servei d'orientació laboral i d'acompanyament en la cerca activa d'ocupació que abans estava en un sol espai i intentar anar als barris. Ens obrir-nos als barris de la ciutat per a intentar acompanyar de forma més directa, i és que si diem que l'Ajuntament és l'administració més pròxima ha de ser-ho en tots els àmbits també en matèria d'ocupació i emprenedoria.
P: Per a aconseguir aqueixa proximitat dins dels plans de València Activa es va crear la Xarxa de Barris per l’Ocupació Va ser un encert?
R: Hem obert, i al llarg d'aquesta legislatura obrirem més, catorze Barris per l’Ocupació, i quatre més que s'obriran, repartits de llarg a llarg de la ciutat encara que fent una major incidència en els barris en els quals hi ha una major bretxa d'ocupabilitat territorial perquè existeix i és real.
Hi ha barris on hi ha més índexs de desocupació, són barris més deprimits socialment on la població requereix més ajudes socials. Nosaltres ens marquem com a estratègia acostar-nos especialment a aqueixos barris, per a poder acompanyar d'una forma molt més directa a totes aquelles persones que vulguen tant orientació per a trobar una ocupació com per a emprendre un projecte professional.
Els resultats són ací, i són uns bons resultats, en els últims anys a la ciutat de València ha descendit l'atur en 20.000 persones. És una xifra molt positiva, però dins del positiva que és, hi ha una part negativa que és la que ens està fent dirigir la nostra acció política i és que aqueixes persones que han trobat ocupació el 70% són homes i solo el 30% dones.
P: Aqueixa especial atenció a les dones en la cerca d'ocupació ja va començar en l'etapa en la qual Sandra Gómez estava al capdavant de la regidoria…
R: Sí, i és que no és només una frase feta que hi ha una gran desigualtat en el món laboral entre homes i dones. Les dades ens mostren la realitat i ens posen negre sobre blanc el que diem: de 20.000 persones que han trobat ocupació en els últims anys el 70% són homes.
Existeix una bretxa de gènere en l'ocupació i nosaltres com a administració tenim l'obligació de lluitar contra ella, per això molts dels nostres projectes tant en matèria de formació com en plans d'ocupació van dirigits o tenen especial incidència en el col·lectiu de dones.
Ho hem fet per a les dones que estan buscant ocupació, però també per a les que treballen amb iniciatives com el ‘Programa Lidereses’, on estem col·laborant amb dones treballadores expertes en el seu àmbit i que treballen en grans empreses per a ajudar a promocionar a les dones en els seus lideratges i en els seus projectes de creixement professional.
P: Llavors, com es fomenta des de l'Ajuntament aqueixa emprenedoria femenina i ruptura aqueixa bretxa de la qual parles?
R: Principalment posant en marxa projectes que van dirigits a dones, a més d'aquells que busquen reforçar les bretxes digitals que també estan entre els nostres principals eixos de treball d'aquesta legislatura. Hui dia hui existeix una gran bretxa digital que fan que aqueixes persones no vagen a competir en igualtat de condicions en el mercat laboral.
També els propis plans d'ocupació que trau l'Ajuntament, per exemple, un que traurem a final d'enguany per a majors de 55 anys i que el principal col·lectiu al qual va dirigit són les dones.
P: No sols s'ajuda en la cerca activa d'ocupació, si no també es busca reforçar la formació Feia on s'orienta aqueixa formació?
R: Estem intentant fomentar la formació en aquelles competències en les quals nosaltres creiem i que amb les quals estem treballant perquè València es consolide en un model econòmic sostenible en el turisme, però també en una ciutat de gestió del coneixement i tecnològica. És per això, que totes les nostres accions des de l'àrea de desenvolupament econòmic – la qual també tinc l'honor de dirigir - estan precisament encamines a consolidar un model basat en la gestió d'aqueix model de ciutat.
Igual que fa 30 anys vam entendre que València complia àmpliament les condicions per a ser una ciutat receptora de turisme urbà i treballem per a consolidar-la com a referent en aqueix àmbit, ara creiem que reuneix les millors condicions per a consolidar un model basat en el sector tecnològic i gestió del coneixement.
P: Per a poder arribar a consolidar el model de ciutat que es persegueix és necessària la intervenció d'altres administracions, com per exemple, la de la Generalitat. Quina relació existeix actualment amb el Consell?
R: Mai el govern d'Espanya, la Generalitat i l'Ajuntament han treballat d'una manera tan alineada com s'està treballant en aquests moments. Per descomptat quant al desenvolupament de la València tecnològica, el suport ha sigut des del primer dia decidit per part de totes les administracions. Totes les polítiques estan molt alineades per a donar suport als emprenedors i a aquelles empreses ja consolidades.
Durant l'any vinent 2020, es concediran nombroses ajudes a les empreses per a contribuir a consolidar els seus projectes, i és que no sols volem que emprenguen volem que es consoliden. Potser aqueixa és l'altre gran repte, i que al final es veu reflectit en les dades d'ocupació. Posarem tots els nostres esforços a fomentar sectors que generen aqueixa ocupació de qualitat
P: En els últims anys, València ha demostrat que és una ciutat emprenedora i així ho podran descobrir els veïns aquest cap de setmana amb el Start Up Market En què consisteix aquesta iniciativa?
R: València ara com ara és una ciutat capdavantera en comunitat start up, en aquests moments compta amb 500 start up que estan funcionant a ple rendiment i estan exportant la seua tecnologia a la resta del món. Per descomptat volíem, i és la nostra obligació, promocionar i promoure tota aqueixa capacitat i tota aqueixes competències que els nostres empresaris estan exportant al món.
Aquesta setmana pròxima se celebrara la Start Up Week i el tret d'eixida serà el Start Up Market, que a més des fa en el cor de la ciutat: la plaça de l'Ajuntament. I es fa, precisament perquè els ciutadans siguen conscients, i puguen veure tocar i gaudir de primera mà de tots els avanços i serveis que són capaços d'oferir aqueixes start ups.
P: Sis mesos en el càrrec ja donen per a poder fer un balanç de l'arrencada de legislatura i de relació amb la resta de l'equip de govern És positiu?
R: Aquesta segona legislatura per al govern del Rialto ens ha fet madurar en el procés de governar, i fixa't crec que ens ha fet madurar a tots tant al govern com a l'oposició. Ningú tenia experiència de governar en coalició, i això suposa grans reptes però sobretot a consolidar una cosa tan bàsica com és la democràcia, el diàleg i el consens.
Els primers quatre anys ens van servir per a ser conscients de la gran responsabilitat que tenim amb la ciutadania, però ens ha ajudat molt a aprendre a dialogues i a arribar a acords. El govern del Rialto és un govern fort i sòlid, sobretot perquè ja ve d'una experiència de quatre anys en què entre nosaltres hem aprés a conviure i a co-governar, el resultat ha sigut bo ens han confirmat les urnes i estic convençuda que aquests quatre anys seran realment profitosos.
P: Quin repte et poses per a l'any vinent al capdavant de la Regidoria d'Ocupació i Emprenedoria?
R: Fonamentalment que els valencians que ara com ara estiguen buscant una ocupació, senten que tenen al seu costat a l'Ajuntament de València per a acompanyar-los en aquest procés. Vull que els ciutadans entenguen que hi ha una administració que és la seua, l'Ajuntament, que li pot acompanyar en aquest procés amb grans professionals que el van ajudar.