elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot”

Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot”
  • Aquest dissabte Enrique Benavent prendrà possessió del càrrec que acomiada el cardenal Cañizares

MÉS FOTOS
Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot” - (foto 2)
Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot” - (foto 3)
Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot” - (foto 4)
Benavent, nou arquebisbe de València: “L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu no a tot” - (foto 5)

L'arquebisbe electe de València, monsenyor Enrique Benavent, ha destacat que li agradaria ser recordat, al capdavant de l'Arxidiòcesi, com “un Bisbe pròxim a tots els pobles i parròquies, que anima als sacerdots i dóna testimoniatge de l'Evangeli enmig de la societat” i ha fixat com la seua primera prioritat “retrobar-me i resituar-me” en la diòcesi valentina.

En un acte celebrat aquesta vesprada en el col·legi Jesús-María “Fernando el Catòlic” de València, el nou Arquebisbe ha saludat a les autoritats civils presents i ha mantingut una trobada amb els mitjans de comunicació, als quals ha agraït l'atenció prestada al seu nomenament com a Arquebisbe de València i totes les notícies publicades en aquests dos últims mesos. “He respost a tots els periodistes des de la sinceritat del meu cor. Gràcies a tots per aquesta cobertura informativa”, ha subratllat.

El seu nomenament com a Arquebisbe “no és només important per a mi sinó que també per a tota l'Arxidiòcesi de València. Vinc com a pastor de l'Església i el meu servei, des de la meua missió pastoral, al servei de l'Església i de l'Evangeli, i de tota la societat des del que nosaltres som, creiem i proposem com a missatge per al nostre món”, ha expressat.

Monsenyor Benavent s'ha mostrat a la disposició dels mitjans de comunicació i els ha demanat que siguen “instrument per a informar sobre l'Església des de la veritat. A l'Església podem fer les coses millor o pitjor, però sempre ho fem amb bona intenció, des de la veritat del nostre cor i del que creem”.

"No intente comprendre la fe des d'una ideologia sinó pensar i ser coherent des de la fe"

Preguntat sobre un diagnòstic sobre aquesta nova etapa l'Arxidiòcesi de València i sobre l'anterior, monsenyor Benavent ha explicat que “a l'Església prediquem l'Evangeli i la doctrina social de l'Església, i aqueixos són els valors fonamentals”. A més, “com a professor de Teologia he intentat comprendre la fe i des d'aqueixa comprensió, he intentat modelar la meua manera de pensar. No intente comprendre la fe des d'una ideologia sinó pensar des de la fe i ser coherent des de la fe. Cadascun -cada rector o pastor- té el seu estil personal”, ha assenyalat.

Monsenyor Benavent ha assegurat que li agradaria que li recordaren -quan deixe de ser Arquebisbe de València- com “un Bisbe que va voler a la Diòcesi, que es va lliurar per ella” i ha afegit que a Tortosa ha visitat “totes les parròquies i en el cas de les grans, moltes vegades”.

Sobre la situació actual a Espanya, i en concret sobre Catalunya, monsenyor Benavent ha indicat que “ara, gràcies a Déu, la situació és una mica més tranquil·la. Els sentiments identitaris cadascun els viu a la seua manera: on una persona veu un perill, una altra pot no veure tant de perill”.

“La diòcesi no és una empresa: són persones, sacerdots i molts seglars implicats en les parròquies”

La primera prioritat que s'ha marcat l'arquebisbe electe de València és “retrobar-se amb la Diòcesi. Sóc d'ací i menys els nou anys i mig que he estat a Tortosa, sempre he sigut ací. Però en aqueix temps han passat moltes coses”, segons monsenyor Benavent, que ha afegit: “La diòcesi no és una empresa, són persones les que treballen en ella, sacerdots, molts seglars implicats en les parròquies i en les institucions diocesanes”.

A més “existeixen uns reptes comuns per a tota l'Església, com és tenir una presència evangelitzadora i acostar-se als sectors grans que estan allunyats d'ella. M'agradaria sentir a l'Església com una realitat que està prop de les persones”, ha remarcat.

Un altre repte seria “aconseguir una major valoració del que significa la vocació sacerdotal avui dia i cuidar la coherència de la nostra vida amb la nostra missió”.

De la mateixa manera, una altra prioritat és “la cura de les institucions educatives que tenim a l'Església perquè són instruments per a arribar a moltes famílies, com també ho són els centres i residències de la tercera edat de l'Església”.

“L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu NO a tot”

També ha apuntat com a repte actual “explicar per què l'Església, en molts temes, no pensa com la majoria de la societat i la cultura dominant. Hem d'explicar les raons d'aqueixa manera de pensar. L'Església no pot ser vestisca com una institució que diu NO a tot sinó que diu SÍ a la vida, SÍ a les persones i per això diem no a certes coses”, ha assenyalat.

Referent al missal en valencià, l'arquebisbe electe ha precisat que aquest assumpte “cal tractar-lo des d'una perspectiva pastoral” i l'Església “ha de cercar instruments per a arribar a les persones i ser amable per a totes elles. Avui dia hi ha una sensibilitat diferent a fa més anys”.

En la mateixa línia, monsenyor Benavent ha recordat els seus anys com a seminarista, en el Seminari de València “fa més de quaranta anys, on un dia a la setmana celebràvem la litúrgia en valencià i això continua fent-se. M'agradaria que el tema de la missa en valencià deixara de ser un problema. Si algú vol fer un bateig en valencià és un desig legítim. Cerquem els instruments per a donar resposta al desig i interès legítim de moltes persones”, ha asseverat.

Sobre els abusos sexuals i les mesures que adopta l'Església per a acompanyar a les víctimes, monsenyor Benavent ha explicat que “a l'Església existeixen cada vegada més protocols i mesures més dràstiques per a evitar que això puga passar i, sobretot, perquè si succeeix, no s'oculte. Avui dia tots els Arquebisbats i Bisbats tenim una comissió diocesana i una oficina diocesana on es reben possibles denúncies i des de la qual s'acompanya a les víctimes i se'ls ofereix assessorament i orientació jurídica i psicològica”, ha indicat.

Finalment, ha destacat que “la Santa Seu ens marca als Bisbes uns protocols molt estrictes sobre aquest tema i l'hem de complir. La consciència sobre la gravetat d'aquest problema ha anat evolucionant en els últims anys, a l'Església i en la societat. Intentarem actuar coherentment”, ha conclòs.

Vespres en la capella del col·legi: importància de Sant Tomàs de Villanueva
A continuació, la capella de La nostra Senyora del Socors del col·legi Jesús-María ha acollit la celebració solemne de les Vespres presidides per l'Arquebisbe electe, qui ha parlat sobre la importància per a la Diòcesi de la figura de sant Tomàs de Villanueva.

A més, està previst que monsenyor Benavent i el cardenal Antonio Cañizares sopen amb la comunitat de la congregació religiosa de Jesús-María.

Pernocta en el col·legi Jesús-María seguint una tradició del segle XVI
L'Arquebisbe electe de València pernoctarà en el centre educatiu seguint una tradició que es remunta al segle XVI, iniciada per Sant Tomàs de Villanueva. Quan aquest va arribar a València, en 1544, per a prendre possessió com a Arquebisbe, les portes de la ciutat ja estaven tancades. Per aqueix motiu, va haver de passar la nit en el convent més pròxim a les Torres de Quart, que era el del Socors, dels Agustins, en l'Ordre dels quals havia ingressat el propi sant en 1516.

L'actual centre docent està edificat sobre l'emplaçament d'aquell antic convent agustí. La fama de santedat de Sant Tomàs va fer que tots els seus successors s'hagen allotjat en aquest lloc la vespra de la seua presa de possessió. Així ho farà també monsenyor Benavent, que dormirà allí seguint aquesta tradició.

Pujar