La Banda Simfònica Municipal estrena imatge corporativa
La marca que identificarà d'ara en avant la formació subratlla el principal valor de la banda: les persones que la integren
La Banda Simfònica Municipal de València renova la seua imatge amb una nova marca gràfica que identificarà a partir d'ara les actuacions, comunicacions i iniciatives que protagonitze este ensemble musical de titularitat municipal. Es tracta d'una nova imatge corporativa que té l'objectiu d’individualitzar la imatge de la banda amb un segell gràfic que funcionarà com un vehicle d'identificació i de transmissió de valors i conceptes, en este cas, la música i els seus intèrprets.
La nova imatge es formalitza en un imagotip, que integra dos elements indivisibles: logotip i isotip. El logotip es construïx en dos o quatre línies, i sempre en majúscula, amb el nom oficial de la formació: Banda Simfònica Municipal València. Per la seua banda, l'isotip fusiona tres conceptes: l'acrònim BSMV, la imatge de persones, que són els qui la integren (i que constituïx el principal valor de la banda) i els instruments, que són les ferramentes de treball de les i els professionals de la formació.
Una banda centenària
La Banda Simfònica Municipal de València va nàixer l'any 1903, de la mà del regidor de l'ajuntament en aquell moment Vicente Ávalos Ruiz, també periodista i crític d'art, qui un parell d'anys abans havia proposat a la màxima autoritat musical de l'època, Salvador Giner, la creació de la Banda Municipal sota la direcció de Santiago Lope. El primer concert de la formació es va realitzar sota la batuta de Lope el dia 8 de desembre de 1903.
A partir d'eixe moment, i amb Lope al capdavant de la formació, la Banda Simfònica Municipal obté molts èxits, com tres primers premis en el Certamen Internacional de Bilbao, celebrat en 1905. Han sigut directors titulars de la banda els mestres Lope, Vega, Ayllón, Seguí, Palanca, Ferriz, Garcés, Ribelles, Sánchez Torrella, Bonete Piqueras, Rafael Sanz-Espert, Miquel Rodrigo i Tamarit.
Actualment dirigix l'agrupació melòdica Cristóbal Soler, i cada any, la formació realitza nombroses actuacions, entre les quals que destaquen els concerts de cicles al Palau de la Música, els de juny als jardins del Palau, la participació en el Certamen Internacional de Bandes de Música “Ciutat de València”, així com actuacions en barris i pedanies, pobles de la Comunitat Valenciana, i també en diverses ciutats europees. Així mateix, la banda participa també en els actes protocol·laris de l'Ajuntament.
Per tot això, i en coincidència amb el centenari de la seua creació, l'any 2002 l'Ajuntament de València va acordar concedir-li la Medalla d'Or de la Ciutat. Així mateix, en 2003, a proposta de la ministra d'Educació, Cultura i Esports i prèvia deliberació del Consell de Ministres, es va concedir a la Banda Municipal de València la Corbata de la Orden Civil de Alfonso X el Sabio. També posseïx la Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts, la més alta condecoració concedida per l'Estat Espanyol, i l'Alta Distinció de la Generalitat Valenciana al Mèrit Cultural. En la seua activitat internacional, destaca la gira que la Banda Simfònica Municipal de València va realitzar l'any 2005 pel Japó, en el “2005 Japan Band Clinic”.