elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València

Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València
  • Els treballs de rehabilitació han tret a la llum un arc del segle XVIII que serviria per a accedir a un passadís que es va projectar per a connectar la casa amb la Catedral

MÉS FOTOS
Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València - (foto 2)
Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València - (foto 3)
Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València - (foto 4)
Avancen les obres de l'emblemàtica Casa del Rellotger a València - (foto 5)

Esta setmana es retira la bastimentada situada a l’exterior de la Casa del Rellotger, una volta finalitzada la primera fase de la seua rehabilitació estructural i de les façanes. Continuen avançant, a més, les obres del nou edifici annex situat en un solar que porta dècades en desús i que passarà a ser un nou espai dotacional. Tots dos immobles formaran una actuació unitària per a la totalitat de l’illa. Els treballs de rehabilitació han tret a la llum un arc del segle XVIII que serviria per accedir a un passadís que es va projectar per connectar la Casa del Rellotger amb la Catedral i que, finalment, es va rebutjar. La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha indicat que “amb esta actuació es dignifica i posa en valor el patrimoni del barri de la Seu”.

“La Casa del Rellotger és un edifici emblemàtic molt visible al costat del Micalet i l’entrada de la catedral, situat en un dels espais més transitats de la ciutat”, ha declarat Sandra Gómez durant la visita a la zona d’obres. La intervenció té per objecte la rehabilitació i consolidació de la Casa del Rellotger, declarada Bé d’Interés Cultural (BIC), i la construcció d’un nou edifici l’estructura del qual ja és visible en l’illa delimitada pels carrers dels Bordadors, Cobertís de Bordadors, Pujada del Toledà i Micalet, com a equipament sociocultural. Este edifici respectarà les alineacions històriques perdudes d’esta parcel·la de 275 m² i generarà en la planta baixa una plaça interior d’ús públic. Una vegada finalitzades les obres, en una fase posterior, es realitzarà l’habilitació definitiva del conjunt.

La vicealcaldessa ha informat que els treballs de rehabilitació d’esta primera fase finalitzaran el pròxim 16 de gener. Gómez ha remarcat que es tracta “d’una actuació molt esperada del nostre centre històric”, ja que “està en un dels enclavaments patrimonials més importants de la nostra ciutat, entre la plaça de la Reina i la plaça de la Mare de*Déu”. Es tracta d’un lloc, ha manifestat, “per on passen milers de valencians i valencianes, milers de turistes durant tot l’any”, de manera que “no tenia cap sentit que el primer que es trobaren en arribar fora un gran solar i un edifici BIC abandonat i degradat”.

La titular de Desenvolupament i Renovació Urbana ha declarat que “la nostra prioritat és recuperar el patrimoni històric i la trama històrica”. Quant a l’ús que es donarà a tots dos immobles en una segona fase, ha apuntat que podria estar “encaminat a unes oficines d’atenció, d’informació, punt cultural o d’interés turístic, perquè l’espai que conformaran tots dos immobles —400 m² útils— limita les possibilitats d’una dotació pública” i, a més, açò estaria conforme amb l’entorn, “a les portes de la catedral”.

Durant les obres, s’ha deixat al descobert un arc de finals del segle XVIII que es va construir amb la intenció de connectar la Casa del Rellotger amb l’edifici veí. L’objectiu era facilitar el treball del rellotger a través d’un passadís que travessaria el carrer del Micalet i connectaria amb la catedral, semblant al que existix al carrer de Barxilla, entre l’Arquebisbat i la Seu. Estava previst traslladar el rellotge situat en el lateral de la catedral al costat de l’estructura del Micalet a este pont. Ara bé, la unió entre tots dos edificis no es va arribar a realitzar per l’oposició dels veïns de l’immoble confrontant afectat, per la qual cosa este buit va amagat fins ara.

També s’ha restaurat un escut de pedra de la ciutat de València de la façana principal de la Casa del Rellotger, en posició central en la primera planta. En l’escut, reconegut Bé d’Interés Cultural, perduren restes de la policromia original. A més, s’han trobat els rètols originals de la primera botiga que va obrir les seues portes en la planta baixa de l’edifici, que ara es troben a càrrec del Servici Municipal d’Arqueologia per a la seua conservació.

El projecte de rehabilitació de l’antiga Casa del Rellotger pretén restaurar-la tal com era originalment. Així, es mantenen alguns paviments interiors i s’ha recuperat el color verd aguamarina original per a la façana. En esta primera fase, s’ha procedit a la consolidació i rehabilitació de l’estructura de l’edifici i s’han recuperat les fusteries originals situades en la façana. Així mateix, s’ha modificat el projecte per mantindre unes pintures decoratives que han aparegut en l’interior.

La Casa del Rellotger ja apareix en el llibre Els murs dels Valls, datat en el segle XVII, per la qual cosa se situa l’origen en aquella època. La seua tipologia és de casa veïnal amb llenguatge clàssic, que correspon a edificis destinats a diverses famílies de classe burgesa. En ella vivien els rellotgers encarregats del funcionament del rellotge instal·lat en el seu moment al costat del Micalet.

Pujar