El TSJ avala les mesures de control sobre els apartaments turístics del PEP de Ciutat Vella
Sandra Gómez anuncia que “es recorrerà la sentència per a continuar defensant qüestions tan indiscutibles com el dret a un habitatge digne i assequible”
La vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, ha ratificat que les sentències sobre la regulació dels apartaments turístics del PEP de Ciutat Vella “ve a donar-nos la raó, des del punt de vista de considerar-lo un ús terciari, i de deixar molt clara la potestat que té l'ajuntament per a regular la seua compatibilitat en les diferents zones de la ciutat”.
En estos termes s'ha pronunciat Sandra Gómez en el marc de la inauguració l'III Congrés Mundial de Destinacions Turístiques Intel·ligents (DTI), on ha explicat que el TSJ “confirma alguna cosa que tots sabíem, i que venim defensant des de fa temps”. Així ha citat textualment: "resulta completament alié a l'ús residencial l'ús de les VUT (habitatges d’us turístic) ja que es dirigixen, no a satisfer el dret a l'habitatge, al qual és inherent el caràcter estable que caracteritza al domicili habitual, sinó a satisfer circumstancials necessitats d'allotjament temporal per raons de turisme o vacances".
Gómez ha insistit que la sentència avala que “els apartaments no són habitatges residencials, per molt que tinguen la mateixa forma física”. I, per tant, ha exposat que “la conversió de l'ús d'habitatges a apartaments afecta de manera directa al dret a l'habitatge i a la ciutat”. En este sentit, ha remarcat que la sentència “desestima la pretensió dels demandants d'anul·lar la zonificació proposada a Ciutat Vella, on es prohibix la compatibilitat dels apartaments turístics en les denominades àrees de predomini residencial per a protegir el caràcter residencial del districte i previndre la saturació”.
A més, la regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana ha destacat que la sentència “considera fonamentat l'interés general de la mesura per a la protecció del dret a l'habitatge, l'entorn urbà i el patrimoni històric”. Així, ha citat de manera textual que la sentència establix que “és proporcionada a l'objectiu perseguit, atés que este no pot aconseguir-se amb una mesura menys restrictiva, en particular perquè un control a posteriori es produiria massa tard per a ser realment eficaç”.
Per tant, Sandra Gómez ha insistit que “la prohibició de la implantació dels apartaments turístics professionals es manté intacta en tota Ciutat Vella, amb l'excepció que incloem en Sant Francesc, per ser un barri ja terciaritzat. Es manté l'interés general per damunt del particular dels qui pretenen fer negoci amb els habitatges, sense importar les conseqüències”, ha afirmat.
Sandra Gómez ha assenyalat també que la sentència considera, no obstant això, que “no s'han justificat prou els requisits per a l'establiment dels apartaments turístics ocasionals”. I ha afegit que esta qualificació “la incloem en el pla per a donar resposta a la vertadera economia col·laborativa, és a dir, per a regular la possibilitat que les persones que residixen en un habitatge en qualsevol part de Ciutat Vella pogueren llogar el seu habitatge com a apartament turístic quan es van de vacances”.
La vicealcaldessa ha manifestat que per a assegurar que fora “economia col·laborativa real, i no apartaments encoberts, vam posar un límit de 60 dies a l'any, i el requisit de ser persona física i estar empadronat en l'habitatge, però estos aspectes han sigut anul·lats per la sentència”. Ha advertit que sense estos requisits, “la qualificació d'habitatge turístic ocasional perd tot el sentit, per la qual cosa estudiarem la seua eliminació, deixant únicament la professional, amb la seua zonificació actual”. És a dir, ha afirmat que quedaria “prohibit totalment excepte a Sant Francesc, i en edificis complets, mai habitatges solts”.
També ha explicat que la sentència diu que “no està prou justificada la distància de 150 metres entre edificis d'apartaments turístics que establia el PEP i presentarem la justificació que siga necessària per a defensar este criteri, que no busca una altra cosa que evitar la saturació del barri, i que representa igualment l'interés general de la ciutat i de la ciutadania”. “Esta sentència confirma la importància de tindre ben justificat qualsevol canvi en el planejament, ja que gràcies a això s'ha mantingut intacta la regulació de l'habitatge turístic professional”, ha afirmat i ha indicat que per això “estem treballant en un estudi en profunditat i exhaustiu de les afeccions que tenen els pisos turístics a la ciutat per a adaptar la seua regulació i evitar a més que els fons voltor puguen expulsar a les persones de les seues cases”.
Finalment, ha destacat que la sentència no és ferma, per la qual cosa “res d'això és aplicable encara i el PEP continua intacte en este sentit”. “Des de l'Ajuntament presentarem recurs de cassació per a continuar defensant qüestions tan indiscutibles com el dret a un habitatge digne i assequible, la protecció de les persones enfront dels fons voltor, o la pervivència del xicotet comerç en els barris de la ciutat”, ha assegurat. “Vetlarem perquè l'interés general quede protegit enfront de qualsevol interés particular especulatiu”, ha conclòs.