elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Aurelio Martínez: 'Valenciaport és la millor oportunitat per a accedir a la totalitat d'Espanya i a Europa per a la comunitat logística xinesa'

Aurelio Martínez: 'Valenciaport és la millor oportunitat per a accedir a la totalitat d'Espanya i a Europa per a la comunitat logística xinesa'
    MÉS FOTOS
    Aurelio Martínez: 'Valenciaport és la millor oportunitat per a accedir a la totalitat d'Espanya i a Europa per a la comunitat logística xinesa' - (foto 2)

    Una delegació de l'Autoritat Portuària de València, encapçalada pel seu president, Aurelio Martínez; el seu director general, Francesc Sánchez; i la seua directora comercial i de desenvolupament de negoci, Mar Chao; es troba esta setmana en la fira Transport Logistic Xina, el fòrum logístic més important del continent asiàtic, per a promocionar a Valenciaport com la millor alternativa per a accedir al mercat europeu a la comunitat logística xinesa.

    Aurelio Martínez ha explicat davant una nodrida representació d'empresaris xinesos del sector logístic marítim que Valenciaport és el port capdavanter a Espanya i en el Mediterrani en tràfic de contenidors. Així mateix, és el cinquè port europeu i el 29 del món en eixe tipus de tràfic i el quart port europeu en termes de creixement en els últims deu anys. "Sens dubte, Valenciaport –explica Martínez- és la millor oportunitat per a accedir a la totalitat d'Espanya i a Europa per a la comunitat logística xinesa. A això ha contribuït raons geogràfiques ja que el nostre hinterland comprén a Madrid, Murcia, Andalusia i altres regions, la qual cosa suposa el 55% del PIB nacional. Es tracta del hinterland d'un port espanyol que abasta major PIB en el nostre país ja que Barcelona comprén un 25,9%, Bilbao un 39,1% i Algesires un 15,6%. A més, el pes del import-export del nostre hinterland representa el 60% del total de l'economia espanyola, una xifra molt superior a la d'altres recintes espanyols –Barcelona, un 33,4%, Bilbao un 37,9% i Algesires un 11,4%". Igualment, Martínez també ha recalcat que la situació geoestratègica privilegiada del port de València ha sigut clau en este lideratge ja que València es troba a només 7 h de distància de la principal ruta interoceànica Est-Oest.

    Aurelio Martínez també ha explicat les raons tècniques que han portat a Valenciaport a erigir-se com a líder en tràfic de contenidors en el Mediterrani. En este sentit, ha destacat el seu caràcter de hub mixt, en combinar tràfic de import-export i transbord, les seues importants economies d'escales derivades de l'àmplia connectivitat, la major del sistema portuari espanyol en posseir connexions amb 1.000 ports dels cinc continents, i els millors coeficients de centralitat en el Mediterrani. A més, el president de l'APV també ha destacat l'aposta que han realitzat les navilieres per València ja que les 3 principals companyies navilieres del món –Maersk, MSC i Cosco- disposen de terminal pròpia en el port de València.

    Corredor Càntabre-Mediterrani

    Aurelio Martínez ha explicat estos avantatges competitius de Valenciaport durant la seua participació en la taula redona sobre la connexió entre el Mediterrani i l'eix Atlàntic, que ha sigut organitzada per Ports de l'Estat baix el títol "El corredor mediterrani espanyol, part essencial de la nova ruta de la seda (Obor): una oferta multimodal competitiva per als tràfics Xina-Europa". En el transcurs d'esta taula redona, que ha compartit amb Asier Atutxa, president del port de Bilbao, Martínez ha ressaltat davant la comunitat logístic portuària xinesa l'aposta que està realitzant l'APV per millorar este eix ferroviari, al que ha qualificat de "fonamental" per al desenvolupament futur de Valenciaport.

    Martínez ha explicat que el Corredor Càntabre-Mediterrani suposa una gran oportunitat per a incrementar el hinterland de Valenciaport. Segons ha explicat "es tracta d'un eix que acull quasi una quarta part de la població espanyola –al voltant de 10 milions de persones- i un percentatge similar del PIB espanyol en termes de comerç exterior –més de 239.000 milions d'euros-. A més, permetrà connectar un dels principals nodes logístics terrestres (Aragó) amb els nodes logístics marítims de València i Bilbao". En este sentit, Martínez ha explicat que les comunitats per les quals transcorre el corredor Càntabre-Mediterrani tenen un flux de transport terrestre interregional de 9,46 milions de tones, dels quals més de 6,5 milions de tones es mouen entre les comunitats d'Aragó i C.Valenciana.

    Martínez ha recordat que "tradicionalment, les infraestructures ferroviàries a Espanya s'han dissenyat seguint el model radial, la qual cosa ha dificultat les connexions entre València, Aragó i el Cantàbric. No obstant això, en els últims dos anys, hi ha hagut un canvi significatiu en aquest sentit amb un suport explícit al tràfic ferroviari de mercaderies per part d'Adif. Tot això, ens ha portat a l'Autoritat Portuària de València a prendre la decisió d'invertir al voltant de 100 milions d'euros en esta connexió ferroviària". En concret, l'APV té previst invertir 53,6 milions d'euros en la línia ferroviària València-Saragossa i 31 milions d'euros més en la construcció de l'accés ferroviari al port de Sagunt. En l'actualitat, l'APV ja ha signat un conveni amb Adif per a destinar 13,6 milions d'euros per a la millora, ampliació i construcció de 7 apartadors en el traçat ferroviari amb Terol amb capacitat per a atendre trens de fins a 750 metres de longitud i té previst destinar altres 40 milions d'euros per a actuacions de millora en esta línia ferroviària, que encara es troben pendents de consignar.

    El president de l'APV ha explicat que les recents millores introduïdes per Adif en la línia ja han tingut resultats visibles. "En concret, hem passat de disposar d'un únic operador ferroviari que utilitzara esta línia ferroviària a ser utilitzada per set operadors diferents i s'han incrementat els solcs d'un fins a 30 solcs setmanals". Així mateix, Martínez ha recordat que la importància estratègica d'esta línia ferroviària ha portat a Cosco a adquirir el 51% de les terminals de Noatum a València, Bilbao i els operadors ferroviaris de Saragossa i Madrid.

    Pujar