Arriba la XII Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena
Del dia 4 al 24 de novembre se celebrarà la XII Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena del País Valencià, sota el títol La nostra lluita és per la vida
La Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena del País Valencià, tracta d'acostar la realitat dels pobles indígenes llatinoamericans a la societat valenciana mitjançant treballs realitzats per creadors indígenes, amb la participació de les seues comunitats i organitzacions acompanyants. Tot i que també tenen cabuda els treballs generats per altres creadors sobre les lluites i les propostes des dels pobles indígenes. Amb esta mostra de Cinema Indígena, Perifèries, pretén denunciar les persistents violacions de drets fonamentals, individuals i col·lectius d'aquests pobles, donar a conéixer les diverses formes de resistència amb que estos pobles han aconseguit sobreviure als espolis i genocidis més brutals, com també fer-se resó de les seues propostes per a enfrontar aquest moment de crisi global pel qual travessem com a humanitat.
La Mostra és organitzada per Perifèries amb el suport de diverses entitats i col·lectius i, en cada edició, ha tractat una temàtica transversal, dialogant amb les pel·lícules seleccionades. La Mostra Itinerant de Cinema i Vídeo Indígena d’enguany, s'emmarca en la iniciativa anomenada “Gira per la Vida” que ha portat a l'organització indígena zapatista de Xiapas (Mèxic), a recórrer diferents geografies d'Europa. Una de les seues parades, serà a terres valencianes i coincidirà amb la XII mostra.
La Mostra presentarà diferents realitzacions audiovisuals sobre la situació dels pobles originaris de Mèxic i el paper del zapatisme en la seua història. Les projeccions es completaran amb espais de diàleg i intercanvi amb persones convidades, que formen part d'aquestes comunitats o que han treballat o col·laborat amb elles i, també, amb representants dels moviments socials locals, amb els quals es tractarà d'arrelar aquests processos a la realitat més immediata.
La Mostra consta de tres sessions que il·lustren: la història del zapatisme: des de la visió de les dones i el protagonisme que assumeixen en el moviment; els impactes per als pobles originaris de Mèxic, incloses les comunitats zapatistes de Xiapas, de nous projectes extractius; el procés d'articulació del Congrés Nacional Indígena i l’EZLN manifestat en la creació del Consell Indígena de Govern, i la participació en el procés electoral de 2018 a través de la candidatura del seu portaveu, Marichuy.
Finalment, la Mostra està plantejada amb un caràcter itinerant, la qual cosa permetrà portar les sessions a 8 municipis de set comarques valencianes, projectant una pel·lícula en cada municipi i completant el cicle de tres sessions. D'aquesta manera, les organitzacions implicades, volen portar les paraules dels pobles zapatistes i d'altres pobles originaris del “Mèxic de baix i a l'esquerra” a un ampli ventall de persones i de la ciutadania organitzada del País Valencià.