Arranquen les I Jornades Dona i Esport a la Universitat de València
La Universitat de València organitza els dies 10 i 11 de maig de 2018 les primeres Jornades Dona i Esport sota el lema 'Límits actuals i possibilitats de futur'. Aquesta trobada, que tindrà lloc a la Fundació ADEIT, tractarà d'analitzar els obstacles que dificulten la igualtat efectiva dins d'aquest àmbit, així com millorar la visibilitat de l'esport femení.
El programa inclou el debat de grans temes d'interés a través de conferències i taules de treball que comptaran amb la participació d'esportistes i professionals especialistes en matèria esportiva. Durant les jornades, s'arreplegarà l'experiència de dones amb trajectòries esportives destacades, s'estudiarà el tractament informatiu de l'esport femení en els mitjans i s'analitzarà el rol que exerceixen les empreses com a agents clau per a superar la problemàtica actual.
Entre les personalitats que intervindran en les jornades destaca Capitolina Díaz, catedràtica de Sociologia de la Universitat de València; Maider Castillo, del Llevant Unió Esportiva; Irene Garí, jugadora del València Basket Club; Patricia Tórtola, àrbit de futbol de Primera Divisió; Lola Ochoa, tennista paralímpica; Jennifer Pareja, de l'Iberdrola; o Susana Pérez-Amor, subdirectora general de Dona i Esport del Consell Superior d'Esport; a més d'una taula amb periodistes del Diari Levante, À Punt o RTVE, entre altres mitjans de comunicació.
També, en el marc d'aquesta iniciativa s'ha convocat el I Premi Delikia, un reconeixement al millor Projecte d'Innovació desenvolupat en la temàtica de Dona i Esport, que es lliurarà en l'acte de cloenda de les jornades divendres dia 11, a les 13 hores.
Les I Jornades Dona i Esport compten amb el patrocini de Delikia Fresh i la col·laboració de la Direcció General d'Esport de la Generalitat Valenciana, la Diputació de València, la Fundació Esportiva Municipal, el Col·legi Oficial de Professors i Llicenciats en Educació Física i Ciències de l'Activitat Física i l'Esport de la Comunitat Valenciana, l'Associació de Gestors Esportius Professionals de la Comunitat i la plataforma per al foment, la difusió i la visibilització de l'esport femení Nosotras Deportistas.
"Amb les I Jornades Dona i Esport volem visibilitzar i promoure la participació de la dona en l'esport, no només des d'un punt de vista acadèmic, sinó també des de la realitat més immediata, des de la pràctica diària", apunta el director de les jornades, José Campos, president del comité organitzador que componen membres de la Universitat de València, l'Ajuntament de València, la Diputació de València, l'Associació de Gestors Professionals de l'Esport de la Comunitat Valenciana i altres experts.
Aquestes jornades són una iniciativa novedosa que alhora reafirma la política d'igualtat d'oportunitats tant de la Universitat com del seu servei d'esports: per primera vegada, tenen lloc a la institució unes jornades tan específiques sobre dona i esport que, a més, compten amb la participació d'empreses promotores, esportistes d'elit, mitjans de comunicació i experts acadèmics; i, també per vegada primera, es convoca en aquest marc el Premi Delikia al millor projecte desenvolupat en la pràctica de l'esport femení. "És un guardó que vol reconéixer la innovació en aquesta matèria, a més, per part del públic, les associacions, organitzacions que treballen dia a dia en l'àmbit de l'esport i la dona per a donar-li una major visibilitat i promoció", afegeix Campos.
D'altra banda, les I Jornades Dona i Esport se sustenten sobre una tradició política i acadèmica de la Universitat de València que avalen anys de dedicació constant des del Servei d'Educació Física i Esports, però també des d'altres unitats institucionals, com la Unitat d'Igualtat. Per exemple, el Consell Superior d'Esports va reconéixer l'any 2011 aquesta labor amb la concessió del premi a la millor universitat espanyola en promoció de l'esport femení. Aquesta atenció a la igualtat efectiva es materialitza en el disseny de programes d'activitats esportives i/o recreatives destinades a la participació femenina en un 80% de l'oferta, i el mateix ocorre en el cas de les competicions, doncs tots els seus equips compten amb ambdues categories. A tot açò, se suma el reconeixement que la Universitat realitza durant la seua gala anual de l'esport a la promoció de l'esport femení, premi que en l'edició del passat curs va lliurar al Llevant Unió Esportiva.
Més informació i programa detallat:
https://congresos.adeituv.es/mujerydeporte2018/ficha.es.html