elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Hui arranca a la Universitat de València un cicle dedicat a l’Any Europeu del Ferrocarril

Hui arranca a la Universitat de València un cicle dedicat a l’Any Europeu del Ferrocarril

    Hui arranca a la Universitat de València una nova edició del cicle Desembre Europeu, organitzat pel Centre de Documentació Europea-Fundació General UV que enguany dedica a l’Any Europeu del Ferrocarril, proclamat pel Parlament Europeu el passat mes de desembre. La programació d’activitats comença aquest dimecres a la Facultat d’Economia baix el lema ‘Comboi Europa’.

    La primera de les propostes és la presentació del Sistema d’Informació Geogràfica del Corredor Mediterrani, a càrrec de Josep Vicent Boira, comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani ADIF. Serà una activitat online, en col·laboració amb la Facultat d’Economia de la Universitat de València, i començarà a les 11 hores. Acompanyarà a Boira Matteo Berzi, de l’Oficina del Corredor Mediterrani, i seran presentats pel professor Rafael Boix.

    El Corredor Mediterrani protagonitzarà gran part de la programació d’aquest Desembre Europeu, en el marc de l’Any del Ferrocarril, una proclamació que la UE va realitzar amb la finalitat de contribuir a la promoció de formes de transport sostenibles que permeten arribar a la neutralitat climàtica en 2050 a través del Pacte Verd Europeu.

    El Corredor Mediterrani tindrà aquest paper rellevant en l’any del ‘Comboi Europa’ per tractar-se de l’eix vertebrador del territori d’Espanya, motor per al desenvolupament socioeconòmic de les ciutats i de les comunitats autònomes que travessa, i promotor de la transició ecològica del transport de mercaderies i de viatgers.

    El Sistema d’Informació Geogràfica que presentaran Boira i Berzi permet explorar el Corredor a través d’un Visor Cartogràfic que reflecteix la visió de l’Oficina del Comissionat de Govern: el Corredor Mediterrani ha de ser visible, explicat i entés. El visor està disponible ací en la seua versió bàsica o avançada.

    Els Estats Generals d’Europa

    ‘Transport i medi ambient’ és el títol de la sessió sobre els Estats Generals d’Europa que s’organitza en cada Desembre Europeu, a mans d’eurodiputats que ofereixen la seua visió politicoadministrativa del tema a tractar. Serà divendres dia 3, a les 10:30 hores, en modalitat online.

    La primera sessió de la jornada abordarà el transport i el Pacte Verd Europeu, i anirà a càrrec de l’eurodiputada del PSE Isabel García Muñoz. A les 12:30 hores començarà la segona part, sobre ‘Transport i turisme, l’impacte a la ciutat’, amb David Hammerstein com a ponent, eurodiputat d’Els Verts entre 2004 i 2009.

    Els debats entorn del ferrocarril com a mitjà verd i sostenible continuaran dijous dia 9 amb la taula redona ‘Rodalies vs. Grans Projectes’ (19 hores), que s’oferirà de manera presencial al Col·legi Major Rector Peset de la Universitat. Participaran en la sessió (gratuïta amb aforament limitat) Josep Vicent Boira; Tomás Ruiz (UPV); Roser Obrer, de la Conselleria de Política Territorial; i José Enrique Cortina, gerent de Rodalies CV Renfe. Moderarà la taula la periodista Cristina Vázquez, del diari ‘El País’.

    Café amb Projectes

    Aquesta és una proposta fixa dins del Desembre Europeu que enguany estarà dedicada als programes europeus executats a través de la Fundació General de la Universitat de València. La presentació, divendres dia 10 (11 hores), tindrà lloc a l’Aula de Seminaris del CM Rector Peset i anirà a càrrec de Jeff Alberghi, del projecte EuropImpulse de capacitació sobre assumptes de cooperació i finançament europeu entorn de l’Educació, la Innovació Social, la Cultura i el Desenvolupament Sostenible.

    Dimarts 14, a les 13 hores, es presentarà el projecte ‘Open Europe’ al Saló de Graus de la Facultat d’Economia, una obra col·lectiva dirigida per Cecilio Tamarit i en la qual hi participa professorat de diferents universitats i disciplines europeistes, així com professionals d’entitats com ara la Generalitat Valenciana o el Banc d’Espanya. El projecte, cofinançat amb ajuda de la Unió Europea a través del programa Erasmus+ per a la constitució del Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre Integració i Governació de la Universitat de València, ha estat executat pel Centre de Documentació Europea de la Fundació General de la Universitat de València.

    El torn de debats finalitzarà amb la sessió ‘Ferrocarril i Canvi Climàtic’, dimecres 15 (19 hores), a l’Aula Magna del Centre Cultural La Nau de la UV. Hi participaran Josep Vicent Boira; Celsa Monrós, directora general de Canvi Climàtic GVA; Sergi Campillo, regidor a l’Ajuntament de València; i Jonathan Sánchez, d’ADIF.

    El debat, que serà moderat per la periodista del diari ‘Levante-EMV’ Laura Ballester, compta amb la col·laboració d’ADIF-Ministeri de Foment, i s’endinsarà en la necessitat del ferrocarril per a complir amb els objectius ambientals i climàtics ja acordats per la UE. Aquests objectius són la resposta a l’emergència climàtica a través del procés de transformació i transició del transport i la mobilitat. La sostenibilitat del transport ferroviari, i la seua alta capacitat i operativitat el converteixen en palanca principal per a aconseguir la descarbonització d’Espanya contribuint, al mateix temps, a la vertebració del territori nacional i a un increment de la seua competitivitat i connectivitat amb Europa.

    Activitats culturals

    Com cada any, el Desembre Europeu inclou en la seua programació tota una sèrie d’activitats culturals, en col·laboració amb el Servei de Cultura Universitària de la UV, que aborden, en aquest cas, el transport ferroviari des del punt de vista musical, literari, informatiu, etcètera.

    Així, el capítol cultural començarà diumenge dia 12 (12 hores) amb un concert de cambra a càrrec de Jorge Masó (clarinet) i Kei Hikichi (piano), que interpretaran autors com ara Brahms, Debussy i Mangani, a l’Auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de la Universitat de València. L’assistència al concert és gratuïta amb invitació que cal reservar ací.

    I dimarts 14, a les 19 hores, tindrà lloc a l’Aula Gonzalo Montiel de La Nau la conferència literària ‘El solatge de la Modernitat. Literatura i Café’, a càrrec d’Antoni Martí Monterde, presentat per Rafael Roca.

    Martí Monterde és professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, i ha publicat articles, assaigs i narrativa. En la seua intervenció dins del Desembre Europeu, reflexionarà sobre l’evolució i l’actualitat dels cafés literaris, tema central del seu darrer llibre.

    Programa de ràdio

    Per tercer any, el Desembre Europeu estarà present també a Ràdio Clàssica de RNE a través del programa ‘Momentos históricos de Europa’, que emetrà en la matinada de divendres 10 (1 hores) l’especial ‘Una història d’Europa a través del ferrocarril’.

    El Desembre Europeu 2021-Comboi Europa compta amb la implicació de la Universitat de València, la Fundació General UV, la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València en la seua organització, i la col·laboració de múltiples institucions i entitats valencianes i europees.

    Més informació sobre el cicle i enllaços a les inscripcions en https://www.cdeuv.es/

    Pujar