Arranca la I Trobada Nacional de Directors de Festivals de Fotografia al Centre del Carme
La trobada, a la qual estan convocats més de 15 festivals estatals, se celebrarà del 15 al 17 de novembre
València acull la primera Trobada Nacional de Directors de Festivals de Fotografia i Creadors Visuals, la presentació de la qual s’ha fet aquest matí al Centre del Carme Cultura Contemporània, i que s’estendrà al llarg de tot el cap de setmana, del 15 al 17 de novembre.
Aquest projecte, de caràcter anual, està coorganitzat pels festivals valencians Imaginaria, PhotoAlicante i PhotOn Festival junt amb el Consorci de Museus.
La fotografia i la imatge fixa junt amb la narració audiovisual s’han convertit en el fenomen de la comunicació social per excel·lència en la nostra societat. Més del 95 % de la informació que processem diàriament és iconogràfica, en la qual intervé la imatge en qualsevol tipus de relació social. És per això que l’educació en la imatge, les plataformes professionals al voltant d’aquesta i la gestió de la professionalització i dignificació de la figura del fotògraf són indispensables a hores d’ara. No obstant això, s’observa la cada vegada més preocupant falta d’ajudes, subvencions i posada en valor tant dels professionals de la fotografia com dels gestors que la promouen i li donen suport.
A la presentació de la trobada ha assistit el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, acompanyat pels directors dels festivals Imaginaria, Daniel Belinchón, i PhotOn Festival, Tania Castro, i la directora de continguts de PhotoAlicante, Lucía Morate. Així mateix, també hi han assistit Mili Sánchez i Mike Steel, creadors del recentment inaugurat Festival Ojos Rojos de Xàbia i que s’uneixen a l’equip de FOC, organitzadors de la trobada.
José Luis Pérez Pont ha lloat “la cooperació que hi ha entre els tres grans festivals de fotografia amb què estem treballant en diferents projectes i amb els quals, a través d’iniciatives com aquesta I Trobada Nacional de Fotografia, volem donar suport als creadors que treballen en l’àmbit de la imatge, de manera que es pose en valor la fotografia dins de la cultura visual”.
En aquesta primera trobada es pretén analitzar el paper dels festivals de fotografia com a elements de reflexió, creació, investigació, desenvolupament, divulgació i construcció de sentits d’identitat en el marc d’una societat global; a més d’analitzar els obstacles, reptes i fórmules de sostenibilitat.
El director del festival Imaginaria, Daniel Belinchón, ha assenyalat que “la creació a través de la fotografia és el triomf de la tecnologia en la democratització de la cultura. Però la vertadera democràcia cultural significa no l’accés al medi, sinó l’ús crític i conscient d’aquest”, a la qual cosa Lucía Morate, directora de continguts de PhotoAlicante, ha afegit que “no podem viure en un món d’imatges sense reflexionar sobre el que signifiquen”.
Per la seua banda, Tania Castro, directora de PhotOn Festival, ha insistit en el fet que “va sent hora que se’ns prenga més seriosament i es valore l’important paper que exerceixen els festivals de fotografia i la fotografia en el mapa cultural. Hi ha subvencions públiques de gran quantia per a festivals de música, de cinema, d’arts escèniques i no n’hi ha cap d’específic per a festivals de fotografia o fotògrafs. Això és inaudit a aquestes altures”.
Durant la trobada s’oferirà un espai de reflexió als creadors visuals valencians, per a generar, a més, l’oportunitat d’establir contactes amb directors de festivals estatals. Per a aquesta primera trobada es reuneixen més de quinze festivals de diversos punts de la Península com Pa-ta-ta Festival (Granada), Basque Dokfestival (Bilbao), Pallantia Photo (Palència), OnPhoto Soria (Sòria), Art Photo BCN (Barcelona), Photo Festival (Màlaga), ScanTarragona (Tarragona), Euskalphoto (Hondarrribia), Baffest (Barakaldo), Teruel PuntoPhoto (Terol), Foto Mayo (Segorbe), FotoKalea (Vitòria), Formentera Fotogràfica (Formentera), MontPhoto (Girona), Fiebre Photobook (Madrid), etc.
La trobada té un vessant formatiu important que compta amb la col·laboració d’Europa Creativa, del Ministeri de Cultura i Esport, amb la participació d’Isabel Pérez Gálvez, tècnica de l’Oficina Europa Creativa, que arribarà des de Madrid per a informar de les oportunitats que ofereixen les ajudes a projectes de cooperació europea. Des de València es comptarà amb el suport en formació d’Econcult Unidad de Investigación, responsables d’algunes de les últimes campanyes aconseguides de manera internacional com ‘València Capital del Disseny’, amb la presència de Raúl Abeledo. Finalment, hi haurà una formació en màrqueting a càrrec de Vanessa García, especialista en màrqueting i directora de comptes per a CuldeSac.
Tania Castro ha afegit que “en aquesta primera trobada ens marquem com a objectius: generar diàleg, anàlisi de problemes i cerca de solucions, línies d’actuació per a la creació de subvencions específiques per a la fotografia, formació de directors i creadors en subvencions i ajudes institucionals, a més d’un intercanvi productiu entre els assistents”.
Els festivals fa mesos que treballen en aquest projecte i per a preparar-lo han dut a terme enquestes, tant a festivals com a creadors visuals, de les quals s’obtindrà un informe de la situació actual de la fotografia, els resultats del qual es presentaran en el primer trimestre de l’any 2020 a Castelló en col·laboració amb la Universitat Jaume I.