elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca el projecte europeu RescueME per a millorar la resiliència dels territoris davant el canvi climàtic

Arranca el projecte europeu RescueME per a millorar la resiliència dels territoris davant el canvi climàtic
  • Gràcies a aquest projecte l'horta de València serà Laboratori de Paisatge Resilient (R-labscapes) al costat d'altres paisatges representatius europeus

MÉS FOTOS
Arranca el projecte europeu RescueME per a millorar la resiliència dels territoris davant el canvi climàtic - (foto 2)

El centre d'innovació de l'Ajuntament de València, Las Naves, ha acollit aquesta setmana la reunió d'arrancada del projecte europeu RescueME amb el suport d'entitats i associacions del sector de l'agroalimentació, la gestió del territori i la gestió d'emergències a València.

El canvi climàtic representa una amenaça important per a les comunitats de tota Europa, la qual cosa implica que el patrimoni cultural i els paisatges compartits són vulnerables i estan en risc, per factors com la contaminació o el turisme excessiu, entre altres.

D'ací la importància de fomentar la seua resiliència per a garantir el benestar de la ciutadania, la cohesió social, la identitat, l'economia local, l'atractiu territorial i la sostenibilitat ambiental.

Sota aquest enfocament, el projecte RescueME pretén dotar als territoris participants de recursos per a protegir el patrimoni cultural i el paisatge.

Es treballarà per a fer costat a les comunitats en una transició justa cap a la protecció del patrimoni comú i es desenvoluparan diferents eines de gestió de riscos com un sistema per a la presa de decisions, una "finestreta única" amb eines digitals i un repositori de solucions i estratègies de resiliència.

A València es treballarà sobre el Regadiu Històric de l'Horta de València, declarat per les Nacions Unides com a Sistema Important de Patrimoni Agrícola Mundial - SIPAM. Altres territoris en els quals es desenvoluparà el projecte són Creta (Grècia), Hamburg (Alemanya), Portovenere, Cinque Terre i les illes (Itàlia) i Zadar (Croàcia).

En la primera reunió del projecte, entre altres qüestions, les persones participants han reflexionat sobre quins dels riscos i els impactes del Canvi Climàtic són més rellevants a l'Horta i l'Albufera, què s'està fent per a millorar la resiliència, quines dades interessa obtindre i mesurar o quines eines digitals poden ser útils.

En aquesta línia, la tècnica R+D+i en Agroalimentació de Las Naves, Lola Vicente-Almazán, ha ressaltat la importància d'aterrar aquest tipus de projectes en la realitat local per a aconseguir resultats útils, “la clau està a aconseguir articular tot el que ja s'està fent en aquesta direcció, així com coordinar-nos tots els actors per a aconseguir un territori més preparat a l'hora d'afrontar desafiaments que ja són ací com, per exemple, la sequera o l'abandó de l'activitat agrícola”.

La Missió Climàtica en la Capital Verda Europea 2024

Actualment València està treballant en la Missió Climàtica València 2030, primera missió de l'estratègia d'innovació Missions València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra. A més, la ciutat ja forma part de les 112 ciutats que la Comissió Europea ha seleccionat dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

La Missió Climàtica és un dels quatre àmbits prioritaris del projecte de València, Capital Verda Europea 2024, juntament amb la millora de la infraestructura verda de la ciutat, la mobilitat sostenible i recuperació de l'espai públic, i l'alimentació saludable.

Pujar