elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca el projecte europeu MixMatters per a aprofitar els residus del mercat majorista Mercavalència i la indústria alimentària

Arranca el projecte europeu MixMatters per a aprofitar els residus del mercat majorista Mercavalència i la indústria alimentària
  • Consisteix en una Unitat de Separació per a la classificació, separació i precondicionament de bioresidus del mercat majorista Mercavalència i de la indústria alimentària, i un Hub de Valorització per a obtindre sis productes d'alt valor afegit

MÉS FOTOS
Arranca el projecte europeu MixMatters per a aprofitar els residus del mercat majorista Mercavalència i la indústria alimentària - (foto 2)

La indústria agroalimentària produeix 113 milions de tones de residus orgànics a l'any sols a la Unió Europea. Aquests residus contenen compostos valuosos que es poden utilitzar en productes alimentaris, pinsos i cosmètics, però encara no s'ha aprofitat el seu vertader potencial. Aproximadament el 75% d'aquests residus orgànics acaben en abocadors o incineradors, la qual cosa suposa un desaprofitament significatiu de recursos.

El desafiament es troba en la complexitat de valorització dels residus per la seua naturalesa mixta (matèria orgànica mesclada amb impureses del tipus plàstic, cartó, vidre, metall, etc.) que dificulta el seu total i eficient aprofitament. Concretament, la naturalesa mixta d'aquests residus dificulta la seua separació a causa de les limitacions tècniques que planteja l'eliminació d'impureses, i les dificultats logístiques, ja que la dispersió dels diferents agents redueix la relació cost-benefici de la revaloració.

El projecte europeu MixMatters, que ha arrancat aquesta setmana en les instal·lacions de AINIA (Paterna), presenta una solució innovadora integrada i versàtil per a la valorització eficient de residus mixtos d'origen biològic composta per una unitat modular de separació i un hub de valorització adaptats al tipus de residu.

Al llarg del projecte, es duran a terme 3 pilots a Espanya, dos d'ells situats a València (amb bioresidus de Mercavalència i indústria alimentària) i un a la regió d'Almeria (relacionat amb residus d'hivernacles). Mitjançant la separació i valorització de 48 tones de residus orgànics mixtos, l'objectiu del projecte és evitar 21 tones d'emissions de CO2 anuals durant la fase de demostració i convertir aqueixos residus en sis productes d'alt valor afegit. Tot això a través de la simbiosi industrial entre productors de bioresidus, socis tecnològics i amb la participació activa de la indústria de base biològica i les autoritats públiques.

Marta Benito, líder de Projectes Europeus en AINIA, i coordinadora del projecte MixMatters ha manifestat que "la classificació efectiva de residus mixtos exerceix un paper fonamental en l'assoliment dels objectius de l'economia circular de la UE, ja que permet la recuperació de manera completa i eficient d'aquests fluxos de residus fins ara infrautilitzat, potenciant el desenvolupament sostenible i econòmic, tant de la indústria agroalimentària, com d'indústries afins, millorant la seua competitivitat i resiliència.”

MixMatters és un ambiciós projecte de quatre anys de duració que compta amb un pressupost superior a 7 milions d'euros, i està cofinançat per la iniciativa conjunta Circular Bio-Based Europe (CBE) en el marc del programa europeu per a la innovació i investigació 'Horitzó Europa 2021-2027’ (HE). El consorci, liderat per AINIA, està compost per 18 entitats de 8 països diferents: Espanya, Dinamarca, Bèlgica, Finlàndia, Àustria, Itàlia, el Regne Unit i Eslovènia, agrupant empreses innovadores, clústers empresarials, desenvolupadors de tecnologia innovadora i experts en mercat.

Al costat de Las Naves i Mercavalència participaran en Mixmatters els següents socis: AINIA, Naturstoff-Technik GmbH, VITO, Technical Research Centre of Finland, Flanders Research Institute for Agriculture, Fisheries and Food, BIONET, FOOD+I, TECNALIA, University of Natural Resources and Life Sciences, SITRA, WAGRALIM, FEDACOVA, ENCO, RECYCLEYE, FUNDITEC, Universitat d'Almeria, Institute for Environmental protection and Sensors, Production, Trade, and Services.

En què consistirà el Pilot de València

Las Naves treballarà en coordinació amb Mercavalència per al pilot de València.

Es posarà en marxa una nova tecnologia (el Sistema Integrat MixMatters), que consisteix en una Unitat de Separació per a la classificació, separació i precondicionament dels bioresidus (subministrats per Mercavalència i tres empreses alimentàries), i un Hub de Valorització, on s'empraran tecnologies avançades per a tractar i millorar els fluxos separats per a obtindre sis productes d'alt valor afegit.

L'equip de treball Las Naves-Mercavalència serà l'encarregat de la caracterització del flux de residus de fruites i verdures, així com de desenvolupar el pilot en les instal·lacions de Mercavalència. Igualment Las Naves realitzarà una avaluació sobre el coneixement i l'acceptació social que tenen aquest tipus de subproductes.

Pujar