elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca una investigació sobre l’estrès adolescent que té en compte les peculiaritats en dones

Arranca una investigació sobre l’estrès adolescent que té en compte les peculiaritats en dones
  • El projecte CIPROM/2021/080 investigarà la resposta en adolescents davant de factors socials que causen estrès, el qual pot provocar posteriorment depressió i addiccions

  • Liderat per Marta Rodríguez i José Miñarro l’estudi destaca el paper atorgat al coneixement de les conseqüències de la depressió al sexe femení, una patologia més important en dones i que molt pocs estudis de Neurociència tracten

El projecte és dotat econòmicament amb 497.188 euros pel programa Prometeu de la Generalitat Valenciana per a investigacions d’excel·lència. La investigació busca comprendre millor la resposta a l’estrès durant l’adolescència, un període crític que marca la salut mental en adults i així oferir millors eines per regular-lo i evitar que derive en altres problemes com ara depressió i drogoaddiccions, en què l’estrès apareix com una de les principals causes.

“Una de les fortaleses d’aquest estudi és la investigació en animals dels dos sexes, ja que encara són molt pocs els estudis en l’àmbit de les neurociències que analitzen les respostes dels animals femella. Aquest tipus d’estudis podrà caracteritzar la resposta neuroinflamatòria com a mediadora del desenvolupament de malaltia mental”, ha destacat José Minarro.

El projecte, que s’estendrà fins al 2025, desenvoluparà una sèrie d’estudis de caràcter preclínic on es pretén avaluar la resposta dels animals adolescents a estrès social. Això permetrà conèixer millor els mecanismes que es podran utilitzar per potenciar una resposta resilient a l’estrès, que serà estudiada en una segona part del projecte (Rodríguez-Arias et al., 2017; Reguilon et al., 2022).

En aquest estudi participen Carmen Arenas, Carmen Manzanedo i Sandra Montagud, professores del Departament de Psicobiologia de la UV. També hi col·labora María Isabel Colado (Universitat Complutense de Madrid), Fernando Rodríguez de Fonseca (Institut d’Investigació Biomèdica de Màlaga) i Antonio Verdejo-García (Monash University, Melbourne Austràlia).

El projecte Prometeu concedeix ajudes a grups d’R+D+I d’excel·lència de la Comunitat Valenciana i té com a objectiu potenciar-ne la projecció internacional i la transferència de coneixement. Els projectes els executen equips dirigits per un o dos científics o científiques principals, tenen una durada màxima de quatre anys i tenen un import màxim de 150.000 euros anuals.

Pujar