elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca DocsValència, festival de documentals amb suport institucional de l'Àrea de Cultura de la Diputació

Arranca DocsValència, festival de documentals amb suport institucional de l'Àrea de Cultura de la Diputació
    MÉS FOTOS
    Arranca DocsValència, festival de documentals amb suport institucional de l'Àrea de Cultura de la Diputació - (foto 2)
    Arranca DocsValència, festival de documentals amb suport institucional de l'Àrea de Cultura de la Diputació - (foto 3)

    De l'11 al 21 de maig, València acollirà el millor del cinema documental amb la celebració del Festival Internacional de Documentals DocsValència. Espai de no Ficció, un nou projecte dedicat íntegrament a aquest gènere cinematogràfic. Després de la seua reeixida presentació al novembre de l'any passat, en aquesta primera edició s'exhibiran 37 produccions distribuïdes en set seccions i 55 projeccions, a més de comptar amb 10 xerrades i més de 20 personalitats convidades.

    El certamen comptarà amb quatre apartats no competitius: Global Docs –amb el millor de la producció internacional–, Projeccions Especials, una retrospectiva dedicada al documentalista suec Erik Gandini i un racó de grans històries per als més menuts de la casa. Les tres seccions restants sí que estaran obertes a competició: Panorama –llargmetratge estatal–, Mirades –llargmetratge valencià– i Fragments –curtmetratge valencià. Aquestes dues últimes són fruït de la primera convocatòria orientada a cineastes d'aquesta terra. Els premis als quals s'opta en aquest certamen ascendeixen a un total de 9.500 euros.

    La presentació del festival ha tingut lloc a la sala Luis García Berlanga de la Filmoteca, amb la participació del diputat de Cultura, Xavier Rius; el secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona; la regidora de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals de l'Ajuntament de València, Gloria Tello; i els responsables de DocsValència, Pau Montagud i Nacho Navarro.

    Xavier Rius ha incidit en «l'interès que desperta l'audiovisual, i en concret el documental», pel que ha posat com a exemple la bona acollida del programa Audiovisuals als pobles, un projecte impulsat per l'Àrea de Cultura en 2016 a partir de la creació d'una borsa de produccions audiovisuals valencianes que queden a disposició dels municipis. Aquests documentals s'acompanyen d'una tertúlia posterior a la projecció, amb representants o membres de l'equip de producció de cada documental i que «tracta de recuperar l'esperit dels antics Ateneus com a fòrums de debat i generadors d'opinió», ha subratllat Rius.

    El responsable de l'Àrea de Cultura ha incidit en la predisposició de la Diputació de València «d'aprofitar el potencial d'un festival com DocsValència per difondre i portar la qualitat de l'audiovisual valencià als municipis de les comarques valencianes», de tal manera que aquelles produccions que resulten guanyadores puguen ser posteriorment també projectades a les localitats de la demarcació de València. En aquest sentit, Montaverner, municipi que celebra el MonDoc, ja ha encetat una línia de treball conjunta per poder acollir algunes projeccions del programa de DocsValència i s'està estudiant la possibilitat d'organitzar sessions semblants en altres localitats.

    El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha destacat que l'objectiu de DocsValència radica en «apropar el cinema documental al públic valencià, donat que es tracta d'un gènere molt fèrtil, de gran potencial i amb un enorme futur per davant». Així mateix, Girona ha subratllat que aquest «constitueix un projecte de futur» i persegueix «ser aparador per als professionals de l'audiovisual, un referent a l'hora de mostrar com contar històries i punt de trobada per convidar a la reflexió i generar debats», ha remarcat.

    Per la seua part, Gloria Tello ha assenyalat que aquest festival «constitueix una iniciativa necessària per aconseguir popularitzar i incrementar l'interès pel gènere documental i mostrar l'enorme potencial dels autors valencians». La regidora de Patrimoni Cultural i Recursos Culturals ha posat èmfasi en que es tracta «d'una eina generadora de projectes i de treball, útil per al sector audiovisual local, que pretén dinamitzar la producció i coproducció documental a la Comunitat Valenciana i acompanyar la creació de nous continguts», ha indicat.

    En última instància, Pau Montagud ha explicat que aquest certamen orientat al cinema documental comptarà amb un total de quatre estrenes mundials i una més internacional. «Es tracta d'un festival que vol eixir al carrer a buscar a la gent i ajudar a visibilitzar les produccions i el talent valencià no només a casa nostra, sinó també a l'exterior».

    Un festival a la carta

    Tant les projeccions –la majoria de les quals seran d'accés lliure i gratuït– com la resta d'activitats del festival es podran gaudir en un total de set seus: La Filmoteca Valenciana, al Centre Cultural La Nau, el Col·legi Major Rector Peset, el claustre gòtic del Centre del Carme, al Centre Octubre de Cultura Contemporània i la Fundació SGAE. A més, el certamen traurà el cinema documental al carrer amb la instal·lació d'una gran carpa a la Plaça del Patriarca, on els espectadors podran assistir a projeccions gratuïtes durant els deu dies que dura el festival.

    El públic tindrà l'oportunitat de descobrir en la secció GlobalDocs obres invitades procedents de Suècia, Mèxic, Argentina, Estats Units, Suïssa o Malàisia de realitzadors com Pablo Chehebar, Lucía Gaja, Joonas Berghäll, Harold Monfils, Juan Manuel Sepúlveda o Maite Alberdi. Així mateix, en l'apartat Projeccions Especials es podrà gaudir dels últims documentals signats per prestigiosos cineastes com Jim Jarmusch –Gimme Danger–, la seua particular revisió de la història de The Stooges, la banda rock liderada per Iggy Pop, o Michael Moore, amb el seu nou treball Michael Moore in Trumpland.

    La inauguració del certamen tindrà també un marcat accent musical amb la projecció d'Olé, olé, olé: a Trip Across Latin America de Paul Dugdale, una road movie documental que segueix els passos de The Rolling Stones a la seua gira per Llatinoamèrica fins l'històric concert davant més d'un milió de persones a l'Havana. Per conèixer millor els secrets d'aquest 'relativament nou' gènere, l'espai DocsFòrum acollirà xerrades amb realitzadors i teòrics del cinema documental, on destaca la presència del realitzador Erik Gandini.

    DocsValència, que compta per a aquesta primera edició amb finançament públic i privat, es presenta com un certamen que pretén crear noves audiències per al gènere cinematogràfic de la no ficció, ajudar a la mobilització d'espectadors crítics i servir de vehicle per impulsar la indústria audiovisual valenciana.

    Pujar