El Ple aprova per unanimitat demanar la declaració BIC del toc tradicional de campana
Tots els grups municipals del Consistori, tant del govern com de l'oposició, ha aprovat que l'Ajuntament de València inste la Conselleria de Cultura perquè s'inicien els tràmits per a declarar Bé d'Interés Cultural, com a Bé Immaterial, els tocs tradicionals de campana, els manuals, i el toc del rellotge de Sant Josep de la Muntanya per les seues pròpies característiques.
En la moció es demana que l'Ajuntament "inste i impulse, en col·laboració amb la resta d'administracions" la investigació, difusió i formació de l'"ofici de campaner", amb l'objectiu de "preservar, mantindre i generar la tradició entre els Valèncians en general i entre els més joves en particular, diposant d'un centre en la ciutat de València".
Finalment, en un tercer punt de la moció aprovada es demana "que en l'actual procés de modificació de l'Ordenança de Contaminació Acústica, i per a evitar futures interpretacions de la normativa en detriment d'un bé de tanta rellevància cultural, es protegisca de manera expressa els diferents tocs de campana". Un punt que evoca el recent acord que va aconseguir l'Ajuntament de València entre un veí del barri del Carme i l'església de Sant Nicolau, enfrontats precisament pel so que causaven els tocs de la citada església i que va motivar una denúncia del veí per excés de soroll.
MODIFICACIÓ DE LA ZAS
Amb l'abstenció de les regidores i regidors dels grups municipals Popular i Ciutadans, el Ple ha aprovat definitivament la modificació de la Zona Acústicament Saturada (ZAS) de l'àmbit urbà delimitat pel carrer Gascó Oliag i les avingudes de Blasco Ibáñez, Catalunya i Primat Reig.
Pilar Soriano, regidora de Medi ambient, ha recordat que esta modificació es produïa a iniciativa de la Falla de la Bicicleta, ja que esta ZAS, a diferència de les altres de la ciutat, "no incloïa cap excepció per motius de festa, per la qual cosa se li havia denegat el permís per a celebrar revetles".
La modificació aprovada inclou les excepcions a aplicar i l'actualització de la normativa, malgrat la qual cosa no ha sigut recolzada pels partits de l'oposició municipal, l'abstenció de la qual han argumentat Santiago Benlliure, per Ciutadans, i Lourdes Bernal, pel Grup Popular.
Pilar Soriano ha assenyalat que l'horari de celebració de revetles és fins a les deu de la nit, excepte en Falles, Sant Joan, Nit de Cap d'Any o Nit de Reis. En el cas de Falles prevaldrà el ban que s'elabora d'estes festes i les comissions falleres podran demanar permisos per a la celebració de revetles que es requeriran un informe previ del Servei de Contaminació Acústica. Esta modificació ja va ser objecte d'un termini d'exposició pública i audiència als interessats.
SOROLL
També dins de l'àrea de Medi ambient i Canvi Climàtic, i amb els mateixos intervinents en el debat: Santiago Benlliure, Lourdes Bernal i Pilar Soriano, ha tirat endavant, amb el vot contrari del Grup Popular i l'abstenció de Ciutadans, la proposta de prorrogar la vigència dels plans d'acció de 2010 fins a disposar dels resultats del Mapa Estratègic del Soroll.
Benlliure i Bernal han insistit en la necessitat de complir la normativa i s'han referit al risc de sanció per part de la Unió Europea, que Pilar Soriano ha negat si, com ha ocorregut, s'aprovava la pròrroga sotmesa al Ple. El regidor de Ciutadans ha demanat diàleg i ha dit que "anem a remolc, com si ens estiguera agafant el tren", mentre Bernal i Soriano s'han creuat retrets sobre incompliments en l'elaboració de normatives sobre el soroll.
Lourdes Bernal ha assenyalat que s'estava incomplint "tant amb la Generalitat com amb la Unió Europea" La regidora de Medi ambient ha dit que l'anterior govern no havia fet res ni en 2013 ni en 2014. Ha afirmat que "estem treballant en el Mapa Estratègic del Soroll, i mentre no el tenim sol·licitem la pròrroga" i s'ha referit a les actuacions en matèria de mobilitat sostenible en el centre històric, a l'anell ciclista i a altres actuacions recents. Soriano ha assegurat "si hi ha hagut un equip que està lluitant per la mobilitat sostenible i la reducció contaminació acústica eixe ha sigut el Govern de la Nau"
NETEJA DE LA CIUTAT EN FALLES
Per altra banda, en el transcurs de la sessió plenària, la regidora de Medi Ambient, Pilar Soriano, ha explicat que la neteja viària serà un assumpte que es tractarà periòdicament al Consell de Medi Ambient. D'esta manera, ha rebutjat la proposta del regidor de Ciutadans Santiago Benlliure, qui, "després d'unes falles en les que la neteja no ha sigut la desitjada", ha demanat "que l'Ajuntament estudie i dissenye un nou Consell amb competències en matèria de neteja viaria i gestió de residus sòlids dins de la estructura dels Consells Sectorials del Consell Social de la Ciutat, màxim òrgan de participació ciutadana de València".
Davant de la proposta de Ciutadans, que tampoc ha rebut el suport del Partit Popular (s'hi ha abstingut), la regidora de Medi Ambient ha recordat que enguany l'Ajuntament ha destinat 1,2 milions d'euros per a garantir la neteja de la ciutat en Falles. En eixe temps ha arreplegat un 4% més de residus i ha disminuït un 2% el nombre de papereres viàries, tot i que la ciutat ha suportat un milió més d'habitants.