elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova la primera modificació del pressupost actual i destina 25 milions d'euros a les pedanies afectades per la dana

El Ple aprova la primera modificació del pressupost actual i destina 25 milions d'euros a les pedanies afectades per la dana
  • Els 25 milions d'euros es destinen a finançar contractes d'emergència aprovats fins ara i per a afrontar noves inversions

El Ple de l'Ajuntament de València ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern i en contra de l'oposició la primera modificació pressupostària de 2025 per un import de 25 milions d'euros. Esta quantitat es destinarà a finançar contractes d'emergència aprovats fins al moment i a afrontar noves inversions en les pedanies afectades per la dana, del passat 29 d'octubre.

Segons ha explicat la primera tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Pressupostos i Pedanies, María José Ferrer San Segundo, “estos 25 milions d'euros se sumen als 12,89 milions d'euros destinats del Pressupost de 2024, per la qual cosa l'Ajuntament de València ja ha destinat 38 milions d'euros en tres mesos a la Torre, el Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral”.

“Ens vam comprometre al fet que l'acció municipal tindria com a focus prioritari la recuperació i en tres mesos hem fet ja tres modificacions de crèdit i destinat quasi 40 milions d'euros, a pulmó, sense l'ajuda de govern d'Espanya, per a atendre totes les necessitats provocades per la dana i amb la indicació de l'alcaldessa a tots els regidors perquè durant este exercici prioritzem les necessitats que vagen sorgint i així es farà”, ha afirmat Ferrer.

Esta primera modificació pressupostària de 2025 serà destinada a finançar els contractes d'emergència aprovats, en compliment de l'acord de la Junta de Govern Local del passat 31 d'octubre de 2024, que contempla un total de 8,7 milions d'euros de l'Àrea de Devesa Albufera per a la retirada de residus i restes vegetals en l’Albufera; altres 40.147 euros per a la reparació de les torres de vigilància a les platges del sud i 1,2 milions d'euros més per a la neteja, reparació i condicionament dels espais enjardinats afectats per la riuada (Castellar-l’Oliveral: 147.590,23 euros; el Forn d’Alcedo: 40.955,55 euros i la Torre: 1.011.318 euros).

A més, s'inclou l'execució d'inversions amb relació directa de la reparació dels danys causats per la dana, com els de la Delegació de Cicle Integral de l'Aigua per un import de 6,4 milions d'euros; la Delegació d'Esports, per import 2,9 milions d'euros; la Delegació d'Obres i Manteniment d'Infraestructures, amb 4,3 millons d'euros; la Delegació de Servicis Centrals Tècnics, amb 673.049 euros; la Delegació de Cultura, amb 116.000 euros; i altres 500.000 euros per a la Delegació de Neteja i recollida d'escombraries, per a la renovació de contenidors.

Durant el debat, el portaveu del grup Socialista, Borja Sanjuán, ha qualificat esta modificació d'“insuficient” perquè s'inclouen gastos d'emergència ja executats o en execució, és a dir, “zero euros en ajudes per a les persones afectades” i d'“irresponsable, ja que s'utilitzen els 10 milions d'euros del fons de contingència de 2025 per a pagar el contracte d'emergència de neteja de l’Albufera, que ascendix a 8,7 milions d'euros”.

En este sentit, Sanjuán ha criticat que l'equip de govern haja fet un “crèdit pont” per a finançar els gastos, ja que “esperen que li'ls reintegre el govern d'Espanya i quan això succeïsca vostés no hauran aportat res, zero euros, a les pedanies afectades. Després de més de 3 mesos no han concedit ajudes a les víctimes, no dediquen recursos i ni tan sols volen avançar diners. Es pot fer menys amb més?, s'ha preguntat el portaveu.

Per part seua, la representant de Compromís, Eva Coscollà, ha expressat la seua preocupació davant una “mala gestió, desorganitzada, allunyada de la realitat, que actua tard i malament i evidència que no sap gestionar els recursos públics, amb el que necessitem un pla més audaç perquè el futur de València passa perquè totes estes zones recuperen la seua dignitat i qualitat de vida”.

Coscollà ha recordat que en el debat del pressupost de 2025, “ja advertim que la partida de 10 milions era totalment insuficient i vam fer al·legacions que van ser desestimades i hui comprovem que teníem raó i demostra la falta de visió i de comprensió de la magnitud danys” i ha reclamat “un pla d'actuació integral”.

Així mateix, la representant de Compromís ha criticat l'acció del govern que ha considerat de “reactiva, sense una visió global, que no aborda de manera integral els problemes” i que mostra “una improvisació que no atén la reconstrucció a llarg termini”. En paraules de Coscollà, les modificacions pressupostàries de 2024 i la de 2025 “són mesures que contribuïxen, però no són suficients i és crucial que s'incloguen mesures reactivació econòmica, social i que aborden les conseqüències emocionals i no sols de reparació de les infraestructures públiques. Els danys requerixen un compromís més gran, cal recuperar en l'àmbit econòmic, social i humà i atendre les persones damnificades que ho han perdut tot”.

Ordenances fiscals

D'altra banda, el Ple també ha aprovat, per unanimitat, la modificació de diverses ordenances fiscals a conseqüència de la riuada. Referent a això, la regidora d'Hisenda ha qualificat d'“escut fiscal” la rebaixa d'impostos adoptada pel consistori per a les zones afectades per la riuada i que té l'objectiu “d'ajudar a la seua recuperació”.

Així, Ferrer San Segundo ha recordat la bonificació del 95% en l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a les pedanies de la Torre, el Forn d’Alcedo i Castellar-l’Oliveral. A més, s'ha exonerat a estes zones de les taxes de taules, cadires, guals, aprofitament vies públiques, etcètera, mentre no hi ha hagut ocupació i ara que comença a haver-la també”.

La regidora ha subratllat que l'Ajuntament ha iniciat d'ofici la devolució de l'IBI i de l'IAE del 2024, “però el 2025 no podem perquè el govern d'Espanya ens ha d'autoritzar i si ho fa em compromet a exonerar-los”.

Per part seua, el portaveu socialista, Borja Sanjuán, ha indicat que eixe “escut fiscal” del qual parla la regidora d'Hisenda es podria denominar millor “coseta fiscal”, ja que “és per a semblar que es fa alguna cosa, però té un impacte molt limitat i beneficiarà només a 697 persones, és a dir, això és el no-res”. Així mateix, Sanjuán ha afirmat que “no ajuda a tots els afectats per la riuada, perquè l'exempció de la taxa de taules i cadires en les pedanies afectades deixa fora als assalariats” i ha demanat un paquet específic més enllà de les ajudes a persones vulnerables.

Finalment, Coscollà ha assenyalat que la mesura “és un pas en la direcció correcta perquè busca alleugerir la càrrega de les persones afectades, però continua sent insuficient perquè denota falta d'empatia amb la tragèdia, no respon a la magnitud de la crisi i hauria d'aconseguir més taxes i preus públics fins que es complete la reconstrucció”. I ha conclòs manifestant que “els 224.000 euros d'impacte total que suposa esta mesura és una xifra irrisòria comparada amb els danys materials i trastorns emocionals que ha provocat la riuada i, per això, demanem un pla integral més ambiciós amb mesures de recuperació a llarg termini”.

Pujar