elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Ple aprova la creació del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Urbana Sostenible

    «La creació del Centre Mundial d'Alimentació Sostenible és un pas avant per a la ciutat, fruit del bon treball que hem fet estos anys, d'una banda en l'àmbit municipal, i d'altra, en ser capital mundial de l'alimentació. En este espai s'analitzarà un assumpte fonamental que és l'alimentació de la gent en les ciutats: perquè hi ha gent que passa gana, i altra gent que cada vegada té més problemes de sobrepés. El cas és que hem de plantejar esta problemàtica des de punts de vista sostenibles, i que el fòrum d'este debat siga València és una bona notícia per a la ciutat perquè a més de situar-nos com a referent, rellança la nostra economia i la nostra gastronomia, que cada vegada integra més els productes de recorregut zero».

    Amb estes paraules l'alcalde de València, Joan Ribó, ha resumit abans d'iniciar-se la sessió plenària la importància de l'acord que hui s'ha pres, amb el suport de tots els grups polítics municipals: la creació del Centre Mundial de València per a l'Alimentació Sostenible.

    En la seua intervenció al Ple, l'alcalde ha recordat que este centre ha sigut impulsat per l'Ajuntament amb la col·laboració de l'Organització de les Nacions Unides per l'Alimentació (FAO), per a gestionar el coneixement al voltant dels sistemes alimentaris i divulgar i sensibilitzar-ne la ciutadania. «Vam començar al setembre de 2015, al signar el pacte de Polítiques Alimentàries de Milà, i vam reafirmar este acord amb un memoràndum l'any següent, sense oblidar l'actuació de València en 2017, quan va ser capital mundial de l'alimentació sostenible».

    L'alcalde també ha reparat en el fet que este projecte compta amb el suport de la Diputació de València, la Generalitat i el govern central, així com altres entitats i agents relacionats amb l'alimentació.

    En este sentit, la regidora d'Agricultura, Consol Castillo, ha assegurat que la bondat d'este pla és que ha aconseguit moltes complicitats, fins i tot d'associacions i de la Universitat Politècnica. L'edil, que ha explicat que l'estatut de creació d'este centre és un document marc que haurà de concretar-se en una planificació concreta.

    Els grups de l'oposició han aprofitat el seu torn de paraula per a valorar els estatuts d'este nou organisme. Segons el regidor de Ciutadans José María Bravo «hi ha qüestions que cal revisar» com, per exemple, l'apartat relatiu a la contractació laboral, «on trobem a faltar un article que en garantisca el dret d'igualtat».

    Per la seua banda, en nom del Grup Popular, la regidora Maria Àngels Ramón-Llin, ha assegurat que el centre és necessari en una ciutat com València, ha destacat que al document «li falta concreció i recorda un pla formatiu d'una entitat agroalimentària que es presenta en un escenari electoral». En la seua intervenció també ha dit que per a portar a terme les accions previstes «serà necessari un bon pressupost i com es materialitzarà el suport de les administracions col·laboradores».

    Joan Ribó ha aclarit que la intenció de l'equip de govern «no és fer un centre sobredimensionat. Volem una institució àgil, que ubicada a l'edifici La Base en la Marina, comptarà amb partida pressupostària tant de l'Ajuntament com de la Generalitat, i amb l'ajuda de fundacions internacionals. Tindrem el centre que València mereix».

    Esta nova institució es planteja com un eix per facilitar processos innovadors per a lluitar contra la malnutrició i la desnutrició a les ciutats i al món, així com procurar solucions davant el desafiament que suposa l'alimentació sostenible i de qualitat a les generacions futures. I es planteja com una institució capaç d'activar projectes des de la seua pròpia estructura o en cooperació amb altres institucions i agències.

    Pujar