15 anys del Premi Arc Iris a la falla que millor reflectisca la diversitat sexual, de gènere i familiar.
Lambda llança aquesta quinzena edició amb la novetat d'incloure un premi també per a la falla infantil
L'associació LGTB fa una crida a eradicar càntics i actes homòfobs de les nostres festes populars després la multitudinària mostra de força a la concentració pel bus transfòbic
Un any més, la prevenció estarà present en les Falles amb repartiments de preservatius durant les mascletaes
Lambda-col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals ha fet públiques hui les bases del seu premi Arc Iris, un guardó que porta 15 anys reconeixent a aquelles falles que, dins de l'enginy, la crítica i el respecte, millor reflectisquen la diversitat sexual, de gènere i familiar. Ho fa després de la mutitudinària participació en la concentració davant les Corts per rebujar l'arribada de l'autobús amb missatges transfòbics de Hazte.Oír. Des de Lambda anuncien que per a commemorar el 15é aniversari d'aquest premi incorporen una novetat important, ja que, a partir d'enguany, les falles infantils també tindran la possibilitat de presentar-s'hi, passant així el Premi Arc Iris a constar de dos modalitats, una per a falla i una altra per a falla infantil. "Som conscients de la importància d'educar en valors des de la infància i que serà a través dels nostres xiquets i xiquetes que aconseguirem un nou món divers. Per això, hem considerat necessari crear un premi específic per als monuments infantils", comenta Fani Boronat, coordinadora general de Lambda.
La Falla Pere Cabanes-Joan XXIII va ser la guanyadora del premi Arc Iris de l'any passat per una escena on es denunciaven aquelles lleis que impedeixen donar sang a les persones homosexuals per considerar-les un grup de risc. Cada edició d'aquest premi ha anat sumant nous monuments i comissions falleres a la defensa dels drets de totes les persones lesbianes, gais, trans i bisexuals. Per això, des de Lambda esperen que, enguany, se superen totes les previsions.
D'altra banda, i per tercer any consecutiu, des de Lambda llançaran la campanya "Borinot el que no bote", una alternativa a l'arrelat càntic "maricón el que no bote". Boronat assenyala que "sabem que moltes persones canten aquesta lletra sense ser conscients de l'odi que amaga darrere la cançó, pel que simplement canviant la paraula «maricón» per «borinot», aconseguim una versió més respectuosa cap al nostre col·lectiu". Amb la idea que la campanya torne a fer-se viral a les xarxes socials, des de Lambda demanen als casals fallers, agrupacions musicals i ajuntaments valencians que se sumen a aquesta. Per la seua part, la Regidoria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de l'Ajuntament de València ha donat suport a la campanya per segon any consecutiu comprometent-se a publicitar-la a les televisions dels autobusos de l'EMT del 13 al 19 de març.
Lambda ha dissenyat també una campanya de sexe segur específica per a aquestes festes amb el lema «Condó indultat: Patrimoni sexual de la Humanitat", que, amb una cridanera imatge, l'associació repartirà durant les mascletaes. A més, amb aquestos repartiments públics, Lambda pretén donar visibilitat a les persones LGTB dins de la festa fallera, fent veure que lesbianes, gais, persones trans i bisexuals també formen part de les Falles.
Conscients que sense la implicació de la ciutadania i el món faller no podran aconseguir unes festes sense LGTBfòbia, des de Lambda animen a totes les comissions falleres i agrupacions musicals a «gaudir de les Falles sense discriminacions respecte a cap persona o col·lectiu. És evident que hi ha coses que millorar, però en els últims anys hem anat veient com les Falles i els seus membres estan cada vegada més implicats en la defensa de la igualtat de totes les persones lesbianes, gais, persones trans i bisexuals, fent de la festa fallera el que ha de ser, un espai segur per a totes i tots i un pilar fonamental per a seguir construint una vertadera societat plural, diversa i inclusiva", ha expressat Fani Boronat.