30 anys de campanyes internacionals de prevenció del VIH / sida al Palau de Cerveró
El Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i l'Institut de Medicina López Piñero inauguren hui, dijous 1 de març, a partir de les 18 h, Epistemologies de la prevenció del VIH-Sida, una exposició organitzada en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i comissariada per Pepe Miralles dins de l'àmbit de 4FICAE - Festival Internacional de Curtmetratges i Art sobre Malalties. L'exposició es podrà veure al Palau de Cerveró fins al 27 d'abril de 2018.
FICAE un festival de caràcter anual, organitzat per la Universitat Politècnica de València, que arriba ja a la quarta edició. Es tracta d'una proposta única al món que aborda des del cinema i l'art la malaltia en totes les seues variables i des de múltiples perspectives.
Epistemologies de la prevenció del VIH-sida proposa, a través de cartells i altres mitjans informatius, una sèrie de nodes epistemològics que permetran veure com s'ha entés la prevenció del VIH i de la sida i quines actituds ha pogut modificar.
El projecte ofereix una selecció de moments clau en l'evolució del discurs en la prevenció que, inevitablement, anirà lligat als canvis socials, polítics i als avanços científics. A més, l'exposició evidencia la necessitat de desestigmatitzar la malaltia i, abans de res, les persones infectades amb l'objectiu de conscienciar en el respecte i dignificar les seues vides.
Al llarg dels anys s'han succeït campanyes de prevenció del VIH-sida que han generat imatges i prejudicis que són conseqüència del desconeixement de la malaltia i de les implicacions que té per al malalt i el seu entorn. Aquesta exposició pretén posar en evidència aquestes mirades i donar visibilitat a aquelles campanyes dirigides a diferents categories socials, sexuals, ètiques i culturals, que aborden sense tabús temes com la sexualitat, el plaer, la toxicomania, la malaltia i la mort; i fan d'aquesta informació una fet accessible per entendre els comportaments preventius dirigits a cada tipus de pràctica.
Pepe Miralles, codirector del festival, artista visual i comissari, que té una llarga trajectòria en el tema tractat, presenta una exposició que fa visible el treball dut a terme per diferents col·lectius activistes i associacions implicades. Gràcies a la col·lecció i a la cessió de material de Apoyo Positivo, Diversidad Salud y Comunidad, Jon Arrizabalaga (col·lecció particular), Avacos, Calcsicova, Cesida, Comitè Antisida València, FELGTB, Àlvar Martínez, Fundación Triàngulo, Lambda i Sidastudi, ara és possible generar altres relats sobre la prevenció del VIH-sida.
Epistemologies de la prevenció del VIH-Sida es configura com una finestra que permet veure com es va adreçar la informació (o desinformació) a les comunitats afectades pel desconeixement i el silenci institucional.
Lloc: Palau de Cerveró. Plaça de Cisneros, 4
Inauguració: dijous 1 de març, a les 18 hores
De l'1 de març al 27 d'abril de 2018
Horari de l'exposició
De dilluns a divendres, de 9 a 20 hores
Festius tancat
Entrada gratuïta
www.uv.es/cultura/exposicions