Alumni UV analitza la figura de Matilde Salvador i la seua obra en una conferència
A càrrec de Jesús Huguet, tindrà lloc a la Facultat de Psicologia i Logopèdia el pròxim dia 22, a les 18 hores (accés gratuït amb inscripció online)
Alumni UV organitza, dins de les activitats del programa gratuït Alumni Comparteix, la conferència ‘Matilde Salvador. Llengua, dona i poble’, a càrrec de l’Alumni Jesús Huguet, qui farà un recorregut per la vida i obra musical de la compositora valenciana. L’activitat tindrà lloc al Saló de Graus de la Facultat de Psicologia i Logopèdia (Campus de Blasco Ibáñez) dimecres 22 de febrer, a les 18 hores.
Es tracta d’una conferència oberta al públic, de caràcter gratuït i amb inscripció prèvia online ací: https://events.fundacio.es/e/1472/matilde-salvador-dona-llengua-i-poble-alumni-comparteix
Matilde Salvador i el seu marit Vicente Asensio van ser una de les parelles artístiques més rellevants d’Espanya, la qual va ser distingida en més d’una vintena d’ocasions. Així, destaquen la Distinció al Mèrit Cultural concedida el 1997 per la Generalitat Valenciana, la Medalla de la Universitat de València atorgada el 2001, i la Creu de Sant Jordi que el 2005 li va lliurar la Generalitat de Catalunya.
Segons explica Jesús Huguet, Matilde Salvador (1918, Castelló-València, 2007) es va dedicar també a la pintura i a la poesia. De formació humanística i envoltada sempre de música en l’entorn familiar, va començar els seus estudis musicals amb sa tia Joaquina Segarra, qui li va ensenyar tota la tècnica pianística que sabia.
Matilde Salvador començà a compondre des de ben menuda i estrenà la seua primera obra l’any 1933, una peça coral per a sis veus titulada Com és la lluna. Amb 18 anys interpretà el seu primer concert, juntament amb sa germana Josefina Salvador, i finalment es va especialitzar en composició de música vocal, encara que va fer altres composicions com ara música religiosa i ballets.
El 1943 es va casar amb el seu professor d’harmonia del conservatori, Vicente Asensio, i al costat d’ell formà una reconeguda parella artística a nivell nacional. Una de les seues composicions mestres va ser l’òpera La filla del rei barbut, composta el mateix any, amb llibret de Manuel Segarra, i censurada pel franquisme. Estudiosos de la història de la música asseguren que aquesta va ser la primera òpera escrita en català per una dona.
El 5 d’octubre de 2007, Matilde Salvador va morir a sa casa de València, deixant un ampli llegat musical, literari i artístic. Dona i nacionalista, Matilde Salvador va ser oblidada durant els anys del franquisme i ara són nombroses les accions que des de l’estudi de la història i de la música treballen per a recuperar la seua figura.
Sobre Jesús Huguet
Jesús Huguet és Alumni des dels inicis de la creació del col·lectiu en 1997. És natural d’Onda i actualment resideix a Alberic. Ha estat professor i coordinador de l’I.C.E. de la Universitat de València sobre ‘Lingüística Valenciana i la seua didàctica’. Com a professor convidat ha exercit a universitats com l’Estatal de Sant Petersburg, Autònoma de Zacatecas, Instituto Orientale de Nàpols o la Universitat de S. José de Costa Rica.
També ha sigut cap de Publicacions de la Conselleria de Cultura i director general de Política Lingüística; i fou diputat autonòmic en la legislatura 1995-1999.
Ha publicat poemaris i assaigs, i té reconeixements com ara la Medalla al Mérito Postal i la de l’Acadèmia Basca de la Llengua –Euskaltzaindia-. L’Ateneu Cultural i l’Ajuntament d’Onda li atorgaren, el 2009, el Seny Onder.
És membre de diverses associacions literàries nacionals i internacionals, com la Internationale Gutenberg-Gesellschaft de Magúncia, i soci d’honor de la Biblioteca Nacional José Martí de l’Havana.
Alumni Comparteix
Alumni Comparteix (https://www.uv.es/fundacio-general-alumniuv/ca/activitats-tallers/alumni-comparteix.html) és una iniciativa del col·lectiu Alumni UV on es realitzen nombroses activitats com ara tallers, xarrades, classes magistrals, cursets, etcètera, proposats i impartits pels mateixos membres d’Alumni UV, que de manera altruista comparteixen la seua experiència i coneixement en temes claus. La participació en totes les activitats és gratuïta.