elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un alberg a Ciutat Vella atendrà les sense sostre en aïllament per covid

Un alberg a Ciutat Vella atendrà les sense sostre en aïllament per covid
  • L'espai obri les seues portes aquest dilluns amb 40 places que es podrien ampliar fins a les 90

MÉS FOTOS
Un alberg a Ciutat Vella atendrà les sense sostre en aïllament per covid - (foto 2)
Un alberg a Ciutat Vella atendrà les sense sostre en aïllament per covid - (foto 3)

L'Ajuntament ha posat en servici un nou recurs d'atenció social, en col·laboració amb Creu Roja, específicament destinat a atendre les necessitats de les persones sense sostre de la ciutat, en el marc de la pandèmia de covid-19. La Regidora de Benestar Social, Isabel Lozano,  ha presentat este dilluns el nou alberg Ciutat Vella, que obri les seues portes precisament hui, dia 23 de novembre, amb 40 places que, segons les necessitats, es podrien ampliar fins a les 90.

«Es tracta d'un nou centre d'allotjament de caràcter sociosanitari per a l'atenció de persones en carrer a la ciutat de València, amb l'objectiu d'atendre i allotjar a la població sense sostre en el context de la pandèmia i emergència social i sanitària per provocada per la covid-19», ha explicat la regidora. Precisament, les exigències sanitàries per a la prevenció de la infecció per coronavirus han ocasionat que molts dels albergs que acullen a persones sense sostre a la ciutat hagen hagut de reduir part del seu aforament, ha subratllat la regidora. A més, cal tindre en compte que, a l'hora d'accedir a allotjament, les persones usuàries han d'esperar resultats de les proves PCR, per la qual cosa «este nou recurs ve a donar resposta a eixes necessitats», ha explicat.

D'altra banda, molts dels albergs i residències en ús no disposen d'espais d'aïllament per a persones amb símptomes o ja malaltes de covid. El nou alberg sí que disposa d'eixes zones d'aïllament, dotades amb equips de teleassistència i monitoratge, que permeten oferir una atenció adequada a les necessitats de les persones usuàries que, en cas de presentar símptomes greus, seran derivades als recursos sanitaris; però que quan són lleus o asimptomàtics poden guardar allí el seu període de recuperació i quarantena. La regidora ha presentat el nou recurs, acompanyada pel director tècnic local de Creu Roja València, José Enrique Lechiguero.

Lozano ha agraït el suport de Creu Roja, que serà l'entitat que gestione el centre, i també de la Direcció General de Salut Pública de la Generalitat, que facilita la realització de les proves PCR. La capacitat per a realitzar estes proves serà de 40 al dia, perquè les persones puguen ser derivades als diferents recursos, segons les seues circumstàncies.

Tal com ha subratllat la regidora, «la població sense llar és, sens dubte, la més vulnerable de la ciutat, tant per la seua pròpia situació al carrer, que li impedeix complir les restriccions de confinament que marca l'estat d'alarma, com també perquè eixa mateixa situació comporta patir malalties de molts tipus, cròniques moltes vegades, i també moltes d'elles de caràcter respiratori: són, per tant, població més vulnerable». «Amb el nou alberg Ciutat Vella pretenem completar i ampliar la xarxa d'allotjament per a persones en carrer amb la qual compta la nostra ciutat». En estos moments, València disposa de 274 places comptabilitzades, entre les finançades per l'Ajuntament i les que ofereixen les entitats socials.

L'alberg s'ha plantejat amb caràcter temporal; en principi, mentre estiga en vigor l'estat d'alarma (fins al 9 de maig de 2021). «Encara que ens adaptarem a les circumstàncies de cada moment i tindrem l'espai disponible», ha explicat la regidora Lozano. La posada en marxa d'este nou recurs social garantirà l'allotjament nocturn de persones sense llar que no poden complir les condicions de les mesures decretades, facilitarà aïllament adequat de les persones usuàries que estiguen a l'espera del resultat de la prova PCR, així com dels qui hagen donat positiu en esta. Les persones usuàries tindran un seguiment de salut i atenció de les seues necessitats bàsiques, i se'ls oferiran eines d'atenció i intervenció psicosocial. El perfil previst són persones en carrer i famílies que s'hagen vist privades d'habitatge, derivades des del CAST (Centre d'Atenció a persones Sense Sostre) i del SAUS (Servei d'Atenció a Urgències Socials). El centre oferirà servicis d'allotjament, alimentació, aïllament, intervenció social, suport psicològic, vigilància 24 hores, subministrament de kits d'higiene i roba, realització de proves PCR, seguiment i atenció sanitària permanent, així com temes d'oci i temps lliure. L'equip estarà format per dos treballadors/as socials, un psicòleg/a, un infermer/a, i cinc especialistes mediadors socials, a més de l'equip de voluntariat de Creu Roja, que estarà en suport de totes estes tasques.

La regidora Isabel Lozano ha informat sobre les dades de persones en carrer a la ciutat de València: segons el cens d'octubre de 2019, el nombre de persones sense llar comptabilitzades a València ascencía a 831 persones: 570 als carrers i 261 allotjades. Posteriorment, a l'abril de 2020 la Policia Local va efectuar un recompte, que xifrava en 974 les persones en esta situació, 271 d'elles al carrer, i 713 allotjades. Lozano ha conclòs la seua intervenció mostrant la seua «satisfacció per l'obertura d'aquest nou recurs, que vindrà a donar cobertura a un buit en l'atenció a les persones sense llar; i amb esta col·laboració amb Creu Roja donem una resposta per a poder  afrontar amb més tranquil·litat estos mesos de mesures especials que s'aveïnen, que també coincideixen amb els de l'Operació Fred».

Pujar