Així serà la remodelació integral de la plaça Simón Bolívar en el barri de la Malva-rosa
“Es tracta d’una reforma integral amb un pressupost de 414.000 euros, la primera de les dos que farem en el barri”, ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo
La Junta de Govern Local aprovarà demà el projecte de remodelació de la plaça Simón Bolívar de la Malva-rosa, “la primera de les dos places que ens hem compromés a reformar a este barri dels Poblats Marítims, i que comptarà amb un pressupost de 414.691,20 euros”, ha informat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo.
La plaça Simón Bolívar és l'espai resultant de l'ordenació de quatre blocs lineals d’habitatges en la Malva-rosa. Consistix en un quadrant enjardinat amb voreres al voltant que, més que un espai d'estada, s'ha convertit en un obstacle per a transitar d'un costat a un altre de la plaça. Es troba en una franja amb vocació per als vianants entre dos vies amb trànsit continu: el carrer Cavite i l’avinguda de la Malva-rosa amb un potencial que es pretén aprofitar amb el desenvolupament del projecte.
“Esta és una de les dos places de la Malva-rosa que ens vam comprometre a millorar amb l'associació Amics de la Malva, amb la que ens van reunir per acordar el disseny d'esta plaça”, ha explicat el vicealcalde Sergi Campillo, que ha afegit que “el que volem és una plaça molt més amable, que vaja més amb els nous temps, renovant jardineria, conservant l'arbrat existent i introduint jocs infantils adaptats i inclusius, a més de zones d'estada per a les persones majors i, en general, per a tot el veïnat”.
En este sentit, el regidor d'Ecologia Urbana ha destacat que “el compromís del govern de Joan Ribó amb la Malva-rosa és ferm", i ha recordat que des de la Regidoria "estem portant a terme la reforma de dos de les places del barri, a més del compromís de la millora de la jardineria i poda en general".
El pressupost amb el qual eixirà a licitació és de 414.691,20 €, amb quatre mesos de termini previst per a les obres.
El projecte
Es dissenyarà una plaça en la qual es traçaran unes línies que es creuen i que travessen en diagonal la plaça i permeten organitzar-la, aconseguint una xarxa d'espais que partixen d'un cercle inicial i el van embolicant i engrossint. Així tenim un primer espai poblat de palmeres en la qual s'inclouen elements de descans i al voltant del qual s'han previst dos bandes amb jocs d'aigua per a diferents edats. Embolica a estes àrees un recorregut de passeig amb noves zones de descans i una nova capa, més àmplia, amb dos espais de jocs: a un costat, jocs d'equilibri i de recorreguts; i a un altre, un joc de cordes de gran grandària.
Els enjardinaments s'intercalen entre els espais d'estada, jocs i recorreguts buscant la millor orientació per a proporcionar les ombres necessàries a l'estiu i l'assolellament a l'hivern. Es naturalitzen les zones verdes on es combinen espècies arbòries, arbustives i vivaces que, a banda d'ombres i espais assolellats aporten color, olor i textures a la plaça.
Els elements com a fonts, fanals, bancs i senyalística s'han triat tenint en compte criteris d'accessibilitat, durabilitat i estètics creant un espai que pretén donar cabuda a tots els rangs d'edat i a totes les maneres possibles en què es gaudisca el jardí.
València, Capital Verda Europea 2024
Tal com ha subratllat Sergi Campillo, la renaturalització de la ciutat és clau en l’estratègia de València, la qual ha aconseguit el premi de Capital Verda Europea 2024. Este guardó, dotat amb 600.000 euros, està promogut per la Comissió Europea des de 2010 per tal de reconéixer els projectes i el compromís per l’ecologia urbana, alineats en el Pacte Verd Europeu, l’Estratègia de Biodiversitat 2030 de la Unió Europea o els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Esta competició de València per a esdevindre Capital Verda Europea 2024 se suma a altres fites europees i mundials de la ciutat com ara la consecució de la Capitalitat Mundial del Disseny 2022, la Capitalitat Europea del Turisme Intel·ligent 2022, la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible 2017 o ser una de les cent ciutats triades per la Unió Europea per ser climàticament neutra el 2030.