elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Així afectarà els veïns de València la nova ordenança contra el soroll: llavadores, música o tocs de campanes

Així afectarà els veïns de València la nova ordenança contra el soroll: llavadores, música o tocs de campanes
  • El ple municipal ha aprovat aquest dijous la nova ordenança reguladora contra la contaminació acústica a la ciutat

El Ple de l'Ajuntament ha aprovat, amb els vots a favor de l'equip de govern i l'abstenció de l'oposició, la nova ordenança de protecció contra la contaminació acústica, que substitueix a la de 2008, i que modifica 40 articles , 5 annexos i una disposició transitòria del text en vigor actualment.

La nova ordenança, que recull moltes de les demandes realitzades pel veïnat i diverses entitats socials i empresarials, introdueix, entre altres, l'obligatorietat que les actuacions musicals en la via pública o en els locals especialitzats disposen d'un limitador registrador per a controlar els nivells de soroll així com la possible exigència d'un estudi acústic previ a l'autorització de taules i cadires en terrasses.

Així mateix, la norma modifica l'article 59 que fa referència a les activitats d'arts escèniques que puguen generar-se en edificis residencials com una excepció a les prohibicions existents en aquesta matèria, la qual cosa constitueix una reivindicació històrica del sector teatral. A més, afig una modificació en l'article 60, que demana una distància de 30 metres entre locals sotmesos a la normativa d'espectacles públics com a mesura per a evitar l'acumulació en zones potencialment saturades. També s'han introduït modificacions en matèria de tocs de campana i rellotges, a les quals es dedica un capítol i un annex, i que han sigut abordades en col·laboració amb l'Arquebisbat de València.

El regidor de Qualitat Acústica, Giuseppe Grezzi, ha mostrat la seua "satisfacció per aquesta ordenança que ens permet tindre un marc legal i que afecta directament la qualitat de vida de la ciutadania". El regidor, qui ha donat les gràcies per les aportacions de partits polítics i serveis municipals, ha destacat especialment "la participació ciutadana, ja que hem rebut moltes al·legacions d'entitats ciutadanes, cadascuna amb les seues preocupacions".

Grezzi ha destacat especialment que el nou marc normatiu "vol fer compatibles les activitats econòmiques amb el descans del veïnat i la vida normal perquè l'articulació d'un barri depén d'això".

Per part seua, la regidora del Partit Popular, Julia Climent, considera "important disposar d'una regulació actualitzada de la normativa perquè l'actual té quinze anys i necessita ser actualitzada perquè puga ser útil". No obstant això, la regidora ha retret "l'excessiva demora per a aprovar l'ordenança, que ha tardat prop de dues legislatures" i que no serà "la panacea ni el remei definitiu per al soroll".

El regidor de Ciutadans, Narcís Estellés, creu que “l'ordenança de contaminació acústica està molt sola” i necessita l'aprovació d'altres normatives “com la de civisme i convivència i com la d'apartaments turístics perquè existisca un vincle entre normatives ”. Estellés també ha sol·licitat l'actuació del "Observatori de Turisme, un instrument de control que no està intervenint" i considera que "l'ordenança de contaminació s'ha demorat i ha tardat prop de huit anys a aprovar-se" .

El regidor de Vox, Vicente Montañez, creu que "aquest govern aprova ordenances que, després, no aplica perquè, de fet, és el que ha passat amb el botelló". Segons Montañez, "aquesta normativa no sabem per a què servirà ni com encaixarà amb la ciutadania i, per tant, la revisarem quan governem".

En què afectarà els veïns de València?

Després de la seua entrada en vigor, es regularà per exemple el toc de campanes en les diferents esglésies de la ciutat. Així, podran repicar des de les 8.00 hores del matí i fins a les 22 hores. També es preveu que marquen les hores en punt amb un sol toc sense repetició. En el referit als tocs d'oració, es recomana que siguen només tres, separats per vint segons a les 08.00, 12.00 i 20.00 hores.

Però què passarà en el cas del Micalet?, doncs bé, pel que sembla quedarà exempt d'aquestes limitacions, no obstant això, tal com ha indicat Grezzi “es redueix l'impacte nocturn quan el vecinado demanda descanse, però s'ha fet mitjançant un diàleg i participació molt estreta amb l'arquebisbat" en relació a aquest assumpte.

D'altra banda, l'ordenança recull que a l'interior dels habitatges “la producció de sorolls i vibracions per damunt dels límits que exigeix la convivència urbana tindran la consideració d'activitats domèstiques o comportaments no tolerables”, entre ells “cridar, vociferar o emprar un to excessivament alt de la veu humana o l'activitat directa de les persones, moviment de mobles i/o estris”. Com per exemple l'ús d'instruments musicals, la ràdio o televisió.

També es considera una activitat no tolerable “usar electrodomèstics o maquinària susceptibles de produir sorolls” com un trepant o una llavadora. L'ordenança tampoc permet “la realització de lliscaments de mobles, trasllat d'estris, treballs, reparacions, reformes i altres activitats domèstiques susceptibles de produir molèsties per sorolls i vibracions en horari nocturn, de diumenge a dijous de 22.00 a 08.00 hores, i en divendres, dissabte i vespres de festius de 22.00 a 09.30 hores de l'endemà”.

Pujar