elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

AFAV llança un podcast per a divulgar informació, consells i recursos per a famílies i cuidadores de persones amb alzheimer

AFAV llança un podcast per a divulgar informació, consells i recursos per a famílies i cuidadores de persones amb alzheimer
  • La primera temporada de ‘Hilos de Memoria. Un podcast por el alzhéimer’ inclou set episodis amb professionals de referència en àmbits com la neuropsicologia, les teràpies no farmacològiques, les ajudes públiques, qüestions legals i l'alimentació

  • Comptem, a més, amb les recomanacions d'autocura per a persones cuidadores de Patri Psicóloga i el testimoniatge en primera persona de l'actriu Carme Elias, que posa el fermall a aquesta primera part

  • Aquesta iniciativa compta amb el suport de diverses empreses patrocinadores: Consum, Ballesol, m-Soluciona i AIRE

MÉS FOTOS
AFAV llança un podcast per a divulgar informació, consells i recursos per a famílies i cuidadores de persones amb alzheimer - (foto 2)

La L'Associació de Familiars d'Alzheimer de València (AFAV) fa un pas més en la seua labor de divulgació, sensibilització i suport a famílies i persones cuidadores amb el llançament d'una sèrie de podcast: ‘Hilos de Memoria. Un podcast por el alzhéimer’. La primera temporada consta de set episodis, en els quals han participat professionals de referència en diferents àmbits vinculats amb la malaltia, amb un enfocament pràctic. Hem abordat en les entrevistades des de la fase de diagnòstic, fins a ajudes i recursos públics disponibles, aspectes legals, d'alimentació i nutrició, teràpies no farmacològiques i estimulació cognitiva. Es completa amb les recomanacions de la divulgadora Patri Psicóloga per a l'auto atenció de les persones cuidadores i el testimoniatge de l'experiència en primera persona amb l'alzheimer de l'actriu i escriptora Carme Elias.

Totes aquestes entrevistes estan disponibles, de manera directa i gratuïta, en la web de AFAV (www.afav.org/podcast/) i en la plataforma Spotify (https://spoti.fi/3gqrk5h).

"Obrim aquest nou canal de comunicació i divulgació amb l'objectiu d'exposar, de manera clara i directa, informació, recomanacions, bones pràctiques i novetats a tindre en compte en àrees d'interés per a les persones amb alzheimer i altres demències, les seues famílies i cuidadores. A través dels podcasts, poden accedir als continguts que els interessen quan i on desitgen", detalla Ana Morón, gerent de l'Associació de Familiars d'Alzheimer de València.

Aquesta iniciativa ha tingut un gran acolliment i reconeixements, per la qual cosa l'objectiu de AFAV és donar continuïtat a la sèrie de podcast, amb una nova temporada en 2024, que només serà possible amb la col·laboració de professionals i organitzacions, expliquen els coordinadors d'aquest projecte, Sonia Sánchez i Raúl García, treballadora social i fisioterapeuta de AFAV.

La primera etapa de la sèrie ‘Hilos de Memoria. Un podcast por el alzhéimer’ s'ha dut a terme gràcies al suport d'empreses que han donat suport als diferents episodis. En concret, la cooperativa de distribució Consum ha patrocinat quatre de les entrevistes, mentre que el grup de centres residencials i assistencials Ballesol, l'empresa d'ajuda a domicili m-Soluciona i el Centre de Rehabilitació Neurofuncional AIRE, un episodi cadascun.

Una iniciativa basada en les aliances

En el primer episodi, el neuròleg Miguel Baquero ens parla sobre ‘Diagnòstic i tractaments actuals’, amb notícies esperançadores; en el segon, Maite Girau, directora de Serveis Socials de l'Àrea de Campanar de l'Ajuntament de València, sobre ajudes disponibles gestionades pel sector públic, i amb l'advocat Ferrán González, responsable de Ferrán Abogados & Asociados, vam conéixer aspectes legals a tindre en compte després d'un diagnòstic.

Cruz Martínez, dietista-nutricionista dels Clíniques de la Universitat de València i responsable de la Unitat d'Alimentació i Gastronomia de la CUNAFF (Clínica de Nutrició, Activitat Física i Fisioteràpia de la UV), ens va aportar una visió integral de l'alimentació i la nutrició, aplicada a la situació de les persones amb la Malaltia d'Alzheimer i altres demències. I amb Raúl Espert, professor de la Universitat de València i responsable de les Unitats de Neuropsicologia de l'Hospital Clínic Universitari de València i de l'Hospital Universitari Doctor Peset, de les quals és fundador, ens endinsem en l'àmbit de la neuropsicologia i estimulació cognitiva.

Patri Psicòloga, psicòloga, conferenciant, escriptora, divulgadora en mitjans de comunicació i a través de les seues xarxes socials (on compta amb més d'un milió de seguidors) i autora d'onze llibres va compartir amb nosaltres algunes de les eines que poden ajudar les persones cuidadores a tindre una millor salut física, psicològica, emocional i social.

Amb Carme Elias, actriu coneguda i reconeguda, amb inoblidables papers en el teatre, cinema i televisió, guanyadora d'un Goya a la ‘Millor Interpretació’, premi ‘Gaudí d'Honor 2021’ i ‘Medalla d'Or al Mèrit en les Belles arts’, entre molts altres reconeixements, tanquem aquesta primera temporada. Aporta el seu testimoniatge de la convivència amb l'alzheimer en primera persona, demostrant que després d'un diagnòstic, es poden fer moltes coses, per una mateixa i pels altres. Entre elles, escriure un llibre, ‘Cuando ya no sea yo’; donar visibilitat i conscienciar sobre la malaltia, al costat de la Fundació Pasqual Maragall, o protagonitzar el documental ‘Mientras seas tú’, dirigit per la seua amiga Claudia Pinto, presentat en el Festival de Cinema de Sant Sebastià amb un gran acolliment per part de públic i crítica.

Sobre AFAV: L'Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer de València és una organització sense ànim de lucre que lluita per millorar la qualitat de vida de malalts i familiars d'alzheimer. Fundada en 1991, compta amb quasi 3.000 socis. Des de 1999, és Institució Declarada d'Utilitat Pública pel Ministeri d'Interior. Està formada per persones malaltes, familiars, professionals, voluntàries i entitats col·laboradores que lluiten per millorar la qualitat de vida dels afectats per alzheimer i altres demències. Ofereix recursos, serveis i activitats que intenten cobrir les necessitats que van sorgint en les diferents etapes de la malaltia i realitza una labor de sensibilització i conscienciació social sobre l'alzheimer, dirigida tant a afectats com a la societat en general.

Sobre l’alzheimer: L'alzheimer és una malaltia degenerativa física i mental que pot presentar-se de manera precoç i progressiva. A València, afecta a unes 15.000 persones; en Comunitat Valenciana, a unes 50.000 i, a Espanya, a unes 800.000. Provoca alteració de la personalitat i deterioració de funcions memorístiques, coordinatives, intel·lectuals, cognoscitives i motrius. En un termini entre 7 i 17 anys, deriva en incapacitat absoluta de la persona.

Pujar