La Nau acull la presentació de l’informe FOESSA sobre medi ambient i política social
Una de cada cinc persones a la Comunitat Valenciana és pobra
La joventut segueix sent el col·lectiu més perjudicat per la crisi en experimentar una reducció de la renda del 30%
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acull aquest dimarts, 4 d’octubre, la presentació del VIII Informe de la Fundació FOESSA titulat ‘El cuidado del medio ambiente como política social’. Aquest informe, realitzat per l’Observatori de Recerca sobre Pobresa i Exclusió a la Comunitat Valenciana, analitza cada any les desigualtats socials al territori. L’acte tindrà lloc al Paranimf, a les 19 hores, i l’entrada és lliure fins a completar l’aforament.
Col·laboren en la publicació de l’informe la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, Cáritas diocesana Comunitat Valenciana i la Fundació FOESSA (Foment d’Estudis Socials i de Sociologia Aplicada), si bé la seua realització ha anat a càrrec de professorat de les universitats de València, Politècnica de València i CEU Cardenal Herrera.
Amb motiu de la presentació de l’informe, tindrà lloc un debat sobre ‘Medi ambient i política social’ que moderarà el vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València, Antonio Ariño, i en el qual participaran el coordinador de l’Observatori de Recerca sobre Pobresa i Exclusió a la Comunitat Valenciana, Enrique Lluch Frechina; el catedràtic i professor honorari de la Universitat de València, i membre del Club de Roma, Emèrit Bono Martínez; i representant a la Comissió Diocesana de Pastoral d’Ambient i Ecologia Humana, Ferran Lluch Girbés.
L’informe d’enguany, a més d’aportar les dades de les condicions socials de les persones més desfavorides a la Comunitat Valenciana seguint l’enfocament de la privació, segons el qual la societat millora i es desenvolupa només en la mesura que ho fan els qui pitjor estan, aprofundeix en la relació entre la cura de l’entorn i la ciutadania. L’estudi mostra així l’eficàcia de les polítiques mediambientals, que qualifica de “profundament humanes”, per a la millora de l’entorn i la seua repercussió positiva en el desenvolupament de les persones, sobretot, de les més desfavorides.
Així doncs, d’acord amb l’informe, “l’abandó de polítiques i mesures mediambientals en honor d’un creixement econòmic agregat és un error des del punt de vista de la privació i de la millora de la societat”.
D’altra banda, de l’informe es dedueix que la incidència de la pobresa a la Comunitat Valenciana es manté entorn del 20% de la població, la qual cosa significa que una de cada cinc persones és pobra. Al mateix temps, no obstant això, la renda mitjana i, per tant també el llindar de pobresa, ha disminuït dels 8.300 euros en 2008 als 7.000 euros en 2014. A aquestes dades s’afegeix la intensitat de la pobresa, que s’ha incrementat des de menys del 7% fins a una mica més del 8%.
De fet, la renda per unitat de consum a la Comunitat Valenciana presenta entre els anys 2007 i 2014 una abrupta caiguda que, en termes nominals, passa dels 15.295 euros als 14.021 euros, és a dir, una disminució del 8%. D’aquesta reducció es porta la pitjor part novament la població jove, col·lectiu que ha experimentat una minoració més substancial de la renda en aconseguir el 30%, passant dels 17.200 euros en 2007 als 12.000 en 2014. Amb aquestes xifres davant, l’informe reconeix, en canvi, que l’any 2014 pot suposar un punt d’inflexió en tractar-se del primer de tota la sèrie analitzada (des de 2007) en què la renda es recupera lleugerament.