La Nau acull l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, en el marc de la World Design Capital
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València inaugura hui dijous (20 hores) l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, organitzada pel Foment de les Arts i del Disseny (FAD), l’associació de professionals del disseny, l’arquitectura i les arts de Barcelona, en col·laboració amb l’ADCV (Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana) i la Universitat de València.
L’exposició forma part de les activitats Barcelona-València que ha impulsat l’Ajuntament de Barcelona i el Disseny Hub Barcelona, amb l’objectiu de posar en valor les relacions dels teixits creatius i productius d’ambdues ciutats, en el marc de la celebració de la World Design Capital València 2022.
En la presentació han estat presents Ester Alba, vicerectora Cultura i Societat de la Universitat de València; Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Salvi Plaja, president del FAD; Maria Navarro, directora de l’ADCV; i Xavi Calvo, director general de la WDCV22. També han intervingut durant la visita guiada Àngel Martínez, president de l’ADCV, i Roger Subirà, vicepresident de l’ARQUIN-FAD.
La vicerectora de Cultura i Societat, Ester Alba, ha indicat que per a la Universitat és molt important haver recuperat la Sala de Bigues com a espai d’exposició, “però a més té un valor especial poder fer-ho amb l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, que recorda l’especial vincle que uneix València i Barcelona, i que a més serveix com a colofó de les activitats de l’any de la Capitalitat Mundial del Disseny”.
Per Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives, des de l’Ajuntament de Barcelona s’ha fet “una aposta de diàleg entre ciutats per posar en valor la creativitat i la innovació i donar més visibilitat a les indústries creatives”. “Aquesta mostra”, ha afegit, “vol aportar un marc de reflexió a partir de peces, idees i altres projectes pensats des de l’arquitectura i el disseny, per abordar la transformació de la societat per fer-la més oberta, inclusiva i sostenible”.
Per la seua banda, el president del FAD, Salvi Plaja, ha destacat que la relació entre professionals del disseny i empreses de Barcelona i València “és històrica, no és res nou, per això al FAD era molt significatiu que fos a València i just aquest any en què és Capital Mundial del Disseny, la ciutat on viatgés per primera vegada l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, una mostra anual amb més de 10 anys de trajectòria que s’ha pogut veure fins ara només a Barcelona, “però que està formada per productes i projectes de tot el territori espanyol”.
La directora de la ADCV, Maria Navarro, ha explicat amb detall els Premis Impacte Positiu de l’ADCV, que es poden veure a la mostra, i ha aprofitat per remarcar que “és el moment de reivindicar la capacitat del disseny per crear processos i serveis que promoguin una societat més inclusiva i igualitària, i tenint el compte el context d’emergència climàtica en el qual vivim”.
Xavi Calvo, el director general de la World Design Capital València 2022, ha afirmat: “Durant el 2022 hem estat fent disseny, tant des de València com des de Barcelona, i no és casualitat que tanquem l’any celebrant i institucionalitzant aquesta relació històrica amb l’exposició ‘El millor disseny de l’any’”.
Trobada de les dues comunitats de dissenyadors
Dintre de la programació oficial de la World Design Capital València 2022, s’han organitzat dues activitats per avui, 24 de novembre, per posar en relació les dues comunitats creatives. A les 18:30 hores, la xerrada ‘El pecat i el disseny. Confessions i reflexions València-Barcelona entorn de la pràctica professional’, amb la participació de destacats dissenyadors i arquitectes catalans i valencians, com Inma Bermúdez, Santi Fuster (Bendita Gloria), Alfredo Payá (noname29) i Jesús Carmona (Guillermo Santomà Studio). A continuació, i al mateix espai, s’inaugurarà (20 hores) l’exposició ‘El millor disseny de l’any’, una versió itinerant de la mostra dels premis de disseny industrial (Premis ADI), disseny gràfic i comunicació visual (Premis ADG Laus) i arquitectura i interiorisme (Premis FAD) que organitzen les associacions del FAD, als quals s’hi han sumat els dissenys guanyadors dels Premis Impacte Positiu 2022 de l’ADCV.
Unes activitats amb la presència de responsables polítics, professionals, empreses del sector i de les entitats de promoció del disseny d’ambdues ciutats, que esdevindrà una ocasió única per crear, activar i facilitar vincles i col·laboracions entre dos potents ecosistemes del disseny.