La Nau acull un debat sobre el rigor científic de la Filosofia
El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València acollirà demà dimarts, dia 6 de febrer, a les 19 hores el debat 'Filosofia i Ciencia. Una frontera irreal'. En una societat marcada pels discursos científics i economicistes, la taula redona abordarà la necessitat d'una disciplina, la Filosofia, que sol considerar-se erròniament 'acientífica'.
En la taula redona intervindran: Jesús Conill, catedràtic de Filosofia Moral i Política de la Universitat de València; Víctor Navarro, catedràtic jubilat d'Història de la Ciència de la Universitat de València i Ana Noguera, doctora en Filosofia i integrant del Consell Valencià de Cultura. El vicerector de Cultura i Igualtat, Antonio Ariño moderarà un debat d'entrada lliure fins a completar-ne l'aforament.
El títol d'aquest acte rememora un dels més cèlebres assajos de Theodor W. Adorno, sobre l'actualitat de la Filosofia. En una societat travessada pels discursos sobre l'eficiència, el rigor, la recerca i el pragmatisme, aquest debat se centrarà sobre l'actualitat de la Filosofia pel que fa a la seua relació amb la Ciència, entesa aquesta en un sentit ampli -ciències socials, naturals, formals- com a paradigma del coneixement i fins i tot en ocasions, com a guia de l'organització social i política.
Cada vegada és més habitual – sobretot en àmbits educatius- donar per bé el prejudici que la Filosofia és un saber eminentment humanístic. D'acord amb els organitzadors del debat, aquest criteri parteix d'una mala comprensió d'aquesta disciplina, atribuint-li un vessant acientífic ingenu, com si la Filosofia fóra un simple joc de l'esperit ociós, un exercici per a diletants. Theodor W. Adorno va reclamar a la filosofia un acostament a les ciències.
Aquesta activitat s'inscriu en el cicle de debats de 'Claustre Obert', organitzat pel Vicerectorat de Cultura i Igualtat de la Universitat de València i el diari Levante-EMV.