Les abelles de València, xicotetes funcionàries que produïxen quasi 500 kg de mel a l'any
Actualment València disposa de 24 ruscos distribuïts en els diferents barris de la ciutat
Des de 2015 València és una ciutat compromesa amb les seues abelles, tant és així que estos insectes s'han convertit en xicotets funcionaris de l'Ajuntament de València, que des de fa quasi una dècada produïxen mel municipal.
Encara que el seu objectiu no és ni la producció ni la comercialització, l'Observatori de l'Arbre, que és al parc de Vivers, va posar en marxa un colmenar municipal, que a poc a poc s'ha estés als diferents barris de la ciutat, com és el cas de Patraix, Malilla, Natzaret, les Naus i l'edifici Punt de Gantxo.
Actualment València disposa de 24 ruscos que produïxen anualment de 400 a 500 kg de mel, arreplegats pels dos apicultors municipals en dos collites, la de primavera i tardor. Des d'elperiodic.com hem pogut parlar amb un d'ells, Toni Fernández, qui assegura que la mel valenciana té un sabor “increïble i únic”.
ncara que el seu sabor no deixa indiferent a ningú, este producte només s'utilitza per a obsequiar a les visites en els actes institucionals o autoconsum, així com també es repartix l'excedent a associacions benèfiques per Nadal. Encara que la labor que es realitza des del departament, va molt més allà, atés que tenen un ferm compromís amb la divulgació i experimentació.
En este sentit, des de l'Observatori de l'Arbre realitzen tallers a diferents universitats, associacions o col·lectius que el sol·liciten, a més de visites escolars per a ensenyar als més xicotets totes les curiositats d'estes xicotetes funcionàries.
Les accions de divulgació han tingut un gran acolliment, encara que les abelles de normal solguen ser motiu de rebombori quan són presents. En este sentit, Toni Fernández ha posat l'accent que “les abelles no són perilloses si no les molestes”, i amb l'objectiu de no estressar-les, “aprenem una sèrie de manejos que eviten l'estrés en les colònies, creant un laboratori per a marcar una sèrie de protocols d'actuació per a collir la mel i que no genere un problema per agressivitat”.
Origen de la producció de mel municipal
Tot va començar per l'avís d'un rusc en un xop de la plaça del Cedre, la qual es “va decidir portar a l'observatori per a començar un projecte d'apicultura urbana de la ciutat de València”, ha explicat la tècnic de l'Ajuntament de València i encarregada de la gestió del colmenar, Isabel Aviñó.
Eixe mateix any va tindre lloc “un enjambrado molt fort, amb més de 400 avisos d'abelles a la ciutat”. És per això, que des de l'Ajuntament de València es va crear “un conveni amb els bombers per a ajudar-los a recuperar eixams als jardins, però sobretot, en les zones municipals”. “Arran d'ací ja es va crear un consell assessor d'apicultura urbana amb les universitats, sindicats, Regidoria de Salut i els bombers, i a més es va redactar un Pla Municipal d'Apicultura Urbana en 2016 ”, ha subratllat Isabel.