“Les abelles van a escola": tallers per a acostar als xiquets els seus beneficis
Un total de 24 centres escolars de València participen en aquesta campanya
Un total de 24 centres escolars d'Educació Infantil i Primària de la ciutat participen en la campanya “Les abelles van a escola”, que duu a terme l'Ajuntament a través de la Regidoria d’Ecologia Urbana, juntament amb l'Observatori Municipal de l'Arbre (OMAV). Tal com ha explicat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, “a través d'este projecte, es pretén acostar els xiquets i xiquetes més menuts al món de les abelles per tal de conscienciar-los i sensibilitzar-los en la defensa d'estos insectes tan necessaris i beneficiosos per a les persones i per a tot l’ecosistema, mitjançant la realització de diferents tallers adaptats als diferents nivells escolars”.
Personal especialitzat en apicultura amb experiència didàctica és l'encarregat de dirigir els tallers, que es realitzaran durant el curs, dins de l'horari escolar, amb una duració aproximada d'una hora cada taller. Les activitats es duen a terme en les pròpies aules dels centres escolars.
Les xiquetes i els xiquets participants tindran l’oportunitat de conéixer el món de les abelles. Aprendran com viuen i com s'organitzen en els bucs, i també accediran de manera directa a la labor que realitzen les persones que es dediquen a l'apicultura. La finalitat és conscienciar i sensibilitzar la comunitat escolar sobre els beneficis que aporten les abelles i sobre la necessitat de protegir-les davant els actuals reptes que amenacen la seua supervivència. Una d'estes formes de protecció, que l'Ajuntament impulsa a través de la Regidoria d'Ecologia Urbana, és l'anomenada apicultura urbana.
De fet, el mes de maig passat el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo, anunciava la iniciativa de l'Ajuntament per a demanar una modificació legislativa autonòmica que afavorisca l'extensió de l'Apicultura Urbana, amb l'objectiu de “fomentar esta estratègia i permetre també que es puguen instal·lar bucs de manera segura en els àmbits urbans”.
Campillo ha destacat el paper “fonamental de les abelles en la pol·linització i com a agents bioindicadors de la contaminació ambiental”. De fet, segons el Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), més del 70% dels cultius que proporcionen el 90% del que menja la humanitat es pol·linitza gràcies a les abelles. A Europa, prop d'un 84% dels cultius vegetals comercialitzats i un 80% de les plantes en estat silvestre depenen d'esta funció, segons la Comissió Europea.
L'alumnat participant en la campanya podrà conéixer també la labor de protecció que ha impulsat l'Ajuntament en els últims anys, en els quals s'ha instal·lat una vintena de bucs, la majoria d'elles localitzades en zones verdes, com els Jardins del Real (Parc de Vivers) o el Parc de Malilla (l'actual normativa impedeix aproximar-les als nuclis habitats, o regula la seua ubicació de manera molt restrictiva). L'Ajuntament de València col·labora en la supervivència de les abelles mitjançant estes bresques, i recull la mel, un dels aliments més complets que existeixen en l'alimentació humana, que es regala a entitats socials i també es donen als col·legis on es fan els tallers.
Els col·legis que participen en l'edició d'este curs de “Les abelles van a l’escola” són: CEIP Miguel Hernández, CEIP Ciutat Artista Faller, CEIP Sant Àngel de la Guarda, CEIP Nicolau Primitiu Gómez Serrano, CEIP Fernando de los Ríos, CEIP Sant Pere, CEIP Rafael Mateu Cámara, CEIP Vicente Gaos, CEIP Jaume I, CEIP Montolivet, CEIP Salvador Tusset, CEIP L’Amistat, CEIP Antonio Machado, CEIP Magisteri Espanyol, CEIP Les Arenes, CEIP Lluís Vives, CEIP Professor Bartolomé Cossío, CEIP Torrefiel, C. Santiago Apòstol, CEIP Pare Manjón, CEIP Rafael Altamira, CEIP Professor Santiago Grisolía, CEIP Pablo Neruda i CEIP Professor Luis Braille.