elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ábalos visita València per a reivindicar la figura de la dona en el món ferroviari

Ábalos visita València per a reivindicar la figura de la dona en el món ferroviari
    MÉS FOTOS
    Ábalos visita València per a reivindicar la figura de la dona en el món ferroviari - (foto 2)

    El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha reivindicat l'aportació de les dones en tots els àmbits de la vida i, en particular, en el món ferroviari i ha reclamat la reparació de les injustícies històriques comeses contra elles.

    Ho ha fet amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, al costat de la presidenta d'Adif, Isabel Pardo de Vera, en la inauguració d'una escultura en homenatge a les dones ferroviàries en l'estació de València Joaquín Sorolla, on també ha assenyalat que “el monument que hui inaugurem fa justícia a totes aqueixes dones, en donar visibilitat a la seua presència i la seua aportació en el món del ferrocarril”.

    Ábalos ha destacat el triomf sense matisos que suposa el fet que l'art es convertisca en una expressió reparadora de les injustícies, ja que “convida a bandejar la retrògrada idea que hi ha professions genuïnament masculines o femenines”, i afig que “el que sí que hi ha és un món laboral profundament *masculinizado, contaminat d'estereotips i paternalismes masclistes, trufado d'injustícies que reparar”.

    El ministre ha recordat a Pilar Careaga, que en 1929 es va convertir en la primera dona a conduir una locomotora; també a les primeres 42 dones que van ingressar com a ajudants de maquinistes en 1978; i a les primeres 3 dones que en 1980 van accedir al lloc de maquinistes. A més, ha subratllat que “fins llavors, el seu paper es limitava a netejadores, informadores o *guardesas, sota el mantell del paternalisme de l'època, que oferia aqueixos llocs a les vídues dels ferroviaris”.

    Agenda per a la Igualtat

    Ábalos ha oferit dades concretes “perquè la realitat és tossuda. La bretxa salarial és d'un 22,35%, les dones concentren una taxa d'atur 2 punts major que els homes, quasi el 75% dels contractes a temps parcial són per a elles i la bretxa en les pensions és del 75%”.

    Així les coses, el responsable del Departament ha assegurat que “queda moltíssim per fer. Com a gestors del públic, és la nostra responsabilitat treballar i impulsar les mesures que aconseguisquen una major equitat dins de la Societat i aconseguir que la presència de la dona en llocs de responsabilitat en el món empresarial siga una realitat”.

    Per això, des del Ministeri s'ha posat en marxa l'Agenda per la Igualtat per a combatre aquestes desigualtats amb accions concretes, que continguen una perspectiva feminista als plans d'inversions que es desenvolupen en transport, infraestructures i habitatge, que tinguen en compte els hàbits, horaris de les usuàries, comoditat i seguretat, així com contribuir a la corresponsabilitat en l'àmbit de la parella.

    Renfe està desenvolupant la Taula de Treball d'Igualtat, amb mesures en matèria de contractació per a aconseguir la paritat, la conciliació, la flexibilitat laboral i la prevenció de malalties de les dones. També treballa en el Programa Valor Dona, amb accions divulgatives per a acostar la professió de maquinistes ferroviàries i, a més, de cara a aquest 2020 s'està desenvolupant un programa de beques per a la realització de cursos de conducció que possibilite la incorporació de les dones.

    Per part seua, Adif va posar en marxa des de finals de 2018 ambicioses mesures en aquest sentit, entre les quals destaquen la flexibilitat horària i la reducció de jornada. Així mateix, ha aprovat sengles Plans d'Igualtat per a aconseguir apoderar a les dones amb mesures que afavorisquen la incorporació del talent femení i la igualtat d'oportunitats de lideratge. Uns Plans d'Igualtat que també ha desenvolupat Ineco.

    Característiques de l'escultura

    El conjunt escultòric que hui s'ha inaugurat, titulat ‘Camí’ en homenatge a la companya en la qual s'ha inspirat l'autor, és un reconeixement a les dones que emergeixen en un món tradicionalment masculí. Se situa a l'interior del vestíbul de l'estació de València Joaquín Sorolla i representa una dona vestida amb uniforme de treball, asseguda sobre una via en vertical.

    L'obra té 1,6 metres d'ample per 2,3 d'altura i un pes aproximat de 200 kg. Després de realitzar un estudi de materials, l'autor va decidir dur a terme l'escultura mitjançant un original procediment creatiu basat a imprimir -amb una impressora 3D- peces separades d'aproximadament 50 centímetres en acrilonitrilo butandié estiré (ABS), un plàstic que es caracteritza per la seua elevada resistència.

    Per a l'interior, va optar per una estructura de *tetracero, *mallado i farcit de poliuretà.

    Pujar